×

Δώστε στα παιδιά ευκαιρίες να βελτιωθούν!

 30/03/2022 1m, 35s

Η ευφυΐα, τις περισσότερες φορές, προσδιορίζεται από παράγοντες που συνδέονται με το σχολείο και τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών. Υπάρχουν, όμως, παράλληλα εκατοντάδες άλλοι τρόποι, με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να εκδηλώσουν την ευφυΐα τους.
Οι σύγχρονοι επιστήμονες τονίζουν ότι σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν ειδικά «ταλέντα». Τα παιδιά μπορούν να επιδείξουν ιδιαίτερη εξυπνάδα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους όπως μέσα από λέξεις, αριθμούς, μουσικούς φθόγγους, ζωγραφιές ή αθλήματα… Κάποτε, ένας ανώνυμος παρατηρητής είπε πως «όλα τα παιδιά είναι προικισμένα, απλώς, κάποια ανοίγουν το «πακέτο» των ικανοτήτων τους αργότερα από κάποια άλλα». 
Το βέβαιο είναι ότι οι γονείς μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αφύπνιση και την ανάπτυξη των ικανοτήτων των παιδιών τους μέσω των εμπειριών και των ερεθισμάτων που τους προσφέρουν καθημερινά στο σπίτι.

-Συζητήστε για τις ειδήσεις της ημέρας, ώστε να πυροδοτήσετε το ενδιαφέρον του για τα καθημερινά γεγονότα. (εφημερίδες)
-Διηγηθείτε στο παιδί σας τις ιστορίες ανθρώπων που πέτυχαν στη ζωή.
-Αφηγηθείτε ανέκδοτα και αστείες ιστορίες για να ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητά του.
-Προσφέρετε στο παιδί ένα -όσο το δυνατόν- πιο ευρύ φάσμα εμπειριών. Έτσι μπορεί να ενεργοποιηθούν επιδεξιότητες και κλίσεις που δεν είχαν εκδηλωθεί. Και κυρίως, μην πιστέψετε πως δεν είναι προικισμένο σε έναν τομέα, επειδή δεν δείχνει ενδιαφέρον γι’ αυτόν.
-Κάντε του πολλές και ποικίλες ερωτήσεις. Βοηθήστε το παιδί σας να γνωρίσει τα θαύματα του κόσμου προκαλώντας το με ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, όπως «γιατί είναι γαλάζιος ο ουρανός» και προσπαθήστε να βρείτε την απάντηση μαζί.
-Θεωρήστε το σπίτι σας χώρο παιδείας. Η κουζίνα είναι εξαιρετικός χώρος για να διδάξετε μαγειρεύοντας!

Το παιδί δεν μαθαίνει μόνο του στο σχολείο.
Το παιδί μαθαίνει μόνο όταν θέλει να μάθει .
Σκοπός μας, λοιπόν, είναι να ενισχύσουμε το κίνητρο για τη μάθηση!

‘’Μην ξεχνάμε ότι διδάσκουμε μια φορά με το στόμα και…… εκατό φορές με το παράδειγμά μας. ‘’

Μάρθα Ι.Ηλιοπούλου
Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος
MA Special Education/B.T.E.C Edexcel
Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών
www.my-book.gr

Προτεινόμενα Άρθρα