×

Έλλειψη Βιταμίνης B12: Συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

 22/05/2023 2m, 42s

Η βιταμίνη Β12 η αλλιώς κοβαλαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Πρόκειται για μία μεγάλη και σύνθετη δομικά βιταμίνη, εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό, καθώς εμπλέκεται σε μία πληθώρα λειτουργιών. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη σύνθεση του DNA.

 

Βιταμίνη Β12: Φυσιολογικές Τιμές

Η επαρκής ποσότητα της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό διαφέρει ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Για τα παιδιά από 1 έως 3 ετών τα 0,9mg βιταμίνης Β12 είναι αρκετά, ενώ για τα παιδιά από 4 έως 8 ετών η φυσιολογική τιμή είναι περίπου στα 1,2mg. Για τα παιδιά από 9 έως 13 ετών, η φυσιολογική τιμή είναι 1,8mg, ενώ για τα παιδιά από 14 ετών και άνω και για τους ενήλικες 2,4mg είναι αρκετά.

 

Οφέλη Βιταμίνης Β12

Συμβάλλει στην παραγωγή των κυττάρων Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι η βιταμίνη Β12 είναι υπεύθυνη για την παραγωγή αλλά και την αναγέννηση των κυττάρων.
Προστατεύει το νευρικό και πεπτικό σύστημα Η Β12 συμβάλλει στη σύνθεση μυελίνης, που περιβάλλει και προστατεύει τα κύτταρα. Έτσι, είναι σημαντική για την προστασία του νευρικού και του πεπτικού συστήματος.
Μειώνει την κόπωση Η βιταμίνη Β12 είναι εκείνη που μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, ώσυε αυτή να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό για ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλές φορές τη συναντάμε και ως τη βιταμίνη της ενέργειας.
Συμβάλλει στην ψυχολογία Η B12 συμβάλλει στη σύνθεση μυελίνης, που περιβάλλει και προστατεύει τα κύτταρα. Έτσι, είναι σημαντική για την προστασία του νευρικού και του πεπτικού συστήματος.
Προστατεύει το νευρικό και πεπτικό σύστημα Η έλλειψη βιταμίνης B12 έχει συσχετισθεί με νευροψυχιατρικά συμπτώματα. Στον αντίποδα, η επαρκής ποσότητά της στον οργανισμό συνδέεται με βελτίωση της διάθεσης και συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Βελτιώνει τη μνήμη Λόγω της εμπλοκής της στο νευρικό σύστημα, η βιταμίνη Β12 δε θα μπορούσε να μη συμβάλλει στη λειτουργία της μνήμης, χάρη στην ιδιότητά της να διατηρεί την καλή υγεία του εγκεφάλου.

 

Έλλειψη Βιταμίνης Β12

Λόγω της άμεσης εμπλοκής της βιταμίνης αυτής στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα πρώτα συμπτώματα που θα παρατηρήσει κανείς σε μία ενδεχόμενη έλλειψή της βιταμίνης B12  είναι η κόπωση, η ζάλη και το αίσθημα αδυναμίας, που πιθανώς να οφείλεται σε αναιμία.

Από την άλλη μεριά, λόγω του σημαντικού ρόλου της βιταμίνης Β12 στο νευρικό σύστημα δεν είναι σπάνιο να συναντήσουμε συμπτώματα, όπως μούδιασμα στα άκρα ή και δυσκολία στο περπάτημα και την ισορροπία. Παράλληλα, πολλές φορές η έλλειψη βιταμίνης Β12 σχετίζεται με συμπτώματα της γνωστικής λειτουργίας, όπως είναι η ισχνή μνήμη, η αδυναμία συγκέντρωσης κ.α.

Άλλα, πιο σπάνια συμπτώματα είναι η πρησμένη γλώσσα, που οφείλεται σε φλεγμονή ή ο ίκτερος, που εκδηλώνεται με κιτρινωπό δέρμα και μάτια. Να θυμάσαι, η βιταμίνη Β12 είναι μία πολύ σημαντική βιταμίνη, της οποίας τον έλεγχο δεν πρέπει να αμελείς από τις συνηθισμένες εξετάσεις αίματός σου.

 

Βιταμίνη Β12 & Συμπληρώματα Διατροφής

Υπάρχουν διάφορες συνθήκες, κατά τις οποίες δεν μπορούμε να προσλάβουμε επαρκή βιταμίνη Β12 από τη διατροφή μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να την ενισχύουμε με συμπληρώματα διατροφής, που θα αυξήσουν και θα διατηρήσουν σε ισορροπία την ποσότητα της Β12, που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Βρείτε εδώ συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Β12!

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα