×

Γιατί Ηλεκτρίζονται τα Μαλλιά μου; Αίτια & Τρόποι Αντιμετώπισης

 15/02/2024 3m, 57s

Ηλεκτρίζονται τα μαλλιά σας τον χειμώνα; Αναρωτιέστε συχνά “γιατί ηλεκτρίζονται τα μαλλιά μου;

Είσαι στο σωστό άρθρο για να μάθουμε μαζί τον λόγο που ηλεκτρίζονται τα μαλλιά κυρίως τον χειμώνα. Σίγουρα γνωρίζουμε πως όταν ηλεκτρίζονται τα μαλλιά πολλές φορές προκαλεί ένα είδος εκνευρισμού αφού προκαλεί ένα είδος φριζάρισμα με αποτέλεσμα να παρεμβαίνει στο χτένισμα ή στην όψη των μαλλιών, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα!

 

Στατικός ηλεκτρισμός στα μαλλιά

Ας ξεκινήσουμε αναλύοντας τον ηλεκτρισμό στα μαλλιά και πιο συγκεκριμένα τον στατικό ηλεκτρισμό. Ο στατικός ηλεκτρισμός προκαλείται όταν μια επιφάνεια δέχεται επιπλέον ηλεκτρόνια, τα οποία είναι αρνητικά φορτισμένα. Έτσι, όταν ορισμένα υλικά έρχονται σε επαφή με τα μαλλιά όπως ένα σκουφί ή μία βούρτσα, αυτά τα αρνητικά φορτία “πέφτουν” πάνω στα μαλλιά και συσσωρεύονται με αποτέλεσμα τα μαλλιά να ηλεκτρίζονται! Καθώς και τα δύο σκέλη είναι αρνητικά φορτισμένο και το άλλο όχι, τείνουν να απομακρύνονται με αποτέλεσμα τον ηλεκτρισμό των μαλλιών.

Όπως αναφέραμε παραπάνω και πιθανόν να έχετε παρατηρήσει και εσείς, τα μαλλιά τείνουν να ηλεκτρίζονται περισσότερο κατά τους χειμερινούς και ψυχρούς μήνες, καθώς οι ξηρές, χειμωνιάτικες συνθήκες μπορεί να επιδεινώσουν τη στατικότητα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως τα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά είναι πιο επιρρεπή στον ηλεκτρισμό, καθώς δεν έχουν την υγρασία για να απωθούν τα ηλεκτρικά φορτία, σύμφωνα με τους ειδικούς και έτσι προκαλείται συχνά και σε μεγαλύτερο βαθμό ο ηλεκτρισμός τους.

 

Τι φταίει και ηλεκτρίζονται τα μαλλιά μου;

Πολλές αναρωτιέστε για το τι φταίει και ηλεκτρίζονται τα μαλλιά σας. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε, είναι ότι ο ηλεκτρισμός των μαλλιών είναι μια συνηθισμένη εμπειρία που πολλοί άνθρωποι βιώνουν, ιδίως σε ξηρό περιβάλλον. Οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στο ηλεκτρισμό των μαλλιών περιλαμβάνουν:

  1. Έλλειψη υγρασίας: Σε ξηρό περιβάλλον, η έλλειψη υγρασίας μπορεί να οδηγήσει στο ηλεκτρισμό των μαλλιών. Τα μαλλιά προσελκύουν ελεύθερα ηλεκτρόνια και γίνονται φορτισμένα.
  2. Σαμπουάν: Ορισμένα σαμπουάν και προϊόντα styling που περιέχουν αποξηραντικές ουσίες μπορεί να αφαιρούν την υγρασία από τα μαλλιά, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στον ηλεκτρισμό.
  3. Χημικές Επεξεργασίες: Χημικές επεξεργασίες όπως βαφές και χημικές θεραπείες μπορεί να επηρεάσουν την υγρασία και το ηλεκτρισμό των μαλλιών.

 

Τι να κάνω όταν ηλεκτρίζονται τα μαλλιά μου;

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικούς αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε τα ηλεκτρισμένα μαλλιά.

Ενυδάτωση μαλλιών

Όπως αναφέραμε τα ξηρά μαλλιά τείνουν να ηλεκτρίζονται πιο συχνά, για αυτό χρειάζεται να ενυδατώσετε σε βάθος τα μαλλιά σας. Χρησιμοποιήστε ενυδατικά σαμπουάν και conditioner με στόχο να ενυδατώσετε την τρίχα των μαλλιών σας, προσφέροντας όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Μεταξένιες μαξιλαροθήκες

Όπως οι πετσέτες από πανί μπορούν να κάνουν τα μαλλιά να ηλεκτρίζονται πιο συχνά και να φριζάρουν, έτσι και τα πορώδη υφάσματα πως το βαμβάκι ή το λινό που συχνά έχουν τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες μπορούν να προκαλέσουν τον ηλεκτρισμό των μαλλιών. Μία μεταξωτή ή σατέν μαξιλαροθήκη, που επιτρέπει στα μαλλιά να γλιστρούν καθώς κοιμάστε είναι ακόμα μία λύση κατά του ηλεκτρισμού των μαλλιών σας, ενώ παράλληλα μειώνει την τριβή και αφήνει τα μαλλιά λεία χωρίς κόμπους.

Μάσκα μαλλιών κατά το λούσιμο

Για επιπλέον υγρασία, ειδικά τους χειμερινούς μήνες που ο ηλεκτρισμός των μαλλιών είναι έντονος, το κλειδί είναι να προσφέρετε στα μαλλιά σας βαθιά περιποίηση με θρεπτικά έλαια και συστατικά πλούσια σε πρωτεΐνες. Χρησιμοποιήστε ενυδατικές μάσκες μαλλιών κάθε εβδομάδα με στόχο ενυδατωμένα και λαμπερά μαλλιά που αντιστέκονται στην ξηρότητα και στον ηλεκτρισμό.

Μαλακό πανί από μικροΐνες

Δοκιμάστε ένα πιο μαλακό πανί από μικροΐνες για να απορροφήσει το νερό από τα μαλλιά, καθώς οι παραδοσιακές πετσέτες από πανί προκαλέσουν τριβή στα μαλλιά.

 

👉 Επιπλέον, πολύ σημαντικό σημείο στην καταπολέμηση του ηλεκτρισμού των μαλλιών σας είναι και η χρήση των σωστών προϊόντων στα μαλλιά σας, με στόχο τη μείωση της εμφάνισης ηλεκτρισμού στα μαλλιά σας ή ακόμα και την αποφυγή τελείως του φαινομένου αυτού.

 

Ποια είναι τα καλύτερα προϊόντα κατά του φριζαρίσματος στα μαλλιά;

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά κάποια προϊόντα μαλλιών που σας προτείνουμε, τα οποία μπορείτε να βρείτε εύκολα στο εμπόριο ώστε να καταπολεμήσετε τον ηλεκτρισμό στα μαλλιά σας.

1. Wella Professionals Eimi Cocktail Me Hair Gel: Αυτό το έλαιο σε μορφή gel, είναι πλούσιο σε ινώδη πολυμερή, απορροφάται άμεσα από τα μαλλιά σας και τους προσφέρει εξαιρετική ευκολία χειρισμού, απίστευτη απαλότητα και μεγάλης διάρκειας προστασία ενάντια στο φριζάρισμα.

2. L’oreal Paris Elvive Dream Long Frizz Killer Serum: ένα Serum μαλλιών ενάντια στο φριζάρισμα για τέλεια ίσια μαλλιά που δείχνουν έως και 4cm* πιο μακριά!

3. Pantene Pro-V Flexible Hold Hairspray Hold Level 3: Λακ για τα μαλλιά με απαλό κράτημα που συγκρατεί το χτένισμα και προστατεύει τα μαλλιά από τους καθημερινούς επιθετικούς παράγοντες όπως η υγρασία και οι ακτίνες UV.

4. Schwarzkopf Got2b Twisted Curling Mousse: Αφρός κατά του φριζαρίσματος για τέλειες μπούκλες.

 

Με όλες τις παραπάνω πληροφορίες μπορείτε εύκολα να καταπολεμήσετε εύκολα τον ηλεκτρισμό των μαλλιών σας, απολαμβάνοντας τις χειμερινές μέρες χωρίς φριζάρισμα και με τέλεια μαλλιά!

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα