×

Κοινή νεανική ακμή: Αντιμετωπίστε τη με τα προϊόντα Cleanance ComedoMed της Avene!

 04/04/2023 3m, 20s

Τι είναι η νεανική ακμή;

Είναι προφανώς η πιο κοινή μορφή ακμής. Εμφανίζεται ακόμη και πριν την εφηβεία, όταν το δέρμα είναι ασυνήθιστα λιπαρό.

Επηρεάζει την πλειοψηφία των εφήβων που έχουν φαγεσωρικές βλάβες, βλατιδο-φλυκταινώδεις βλάβες ή συνδυασμό των δύο.

Εμφανίζεται με εξάρσεις και συνήθως εξαφανίζεται γύρω στην ηλικία των 20 ετών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να διαρκέσει μέχρι την ηλικία των 25 ετών και άνω.

 

Παράγοντες ακμής

Σε ότι αφορά στη συχνότητα σε σχέση με την ηλικία, η ακμή αγγίζει το μέγιστο της συχνότητάς της στις ηλικίες των 15-16 ετών σε αγόρια και κορίτσια.

Ανάμεσα στους σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη σοβαρή ακμή συγκαταλέγονται η καθυστερημένη εμφάνιση της ακμής (μετά τα 17 έτη) και ένα οικογενειακό ιστορικό σοβαρής ακμής.

Η υπερσμηγματόρροια αποτελεί ένα άλλον προγνωστικό παράγοντα έτσι όπως το αντιλαμβάνεται ο ίδιος ο ασθενής ή πιο αντικειμενικά ο δερματολόγος.

Οι προεμμηνορροϊκές εξάρσεις, το άγχος, το κάπνισμα και μια διατροφή πλούσια σε σάκχαρα φαίνεται να σχετίζονται με μια πιο σοβαρή μορφή ακμής στις γυναίκες. Ανάμεσα στα κριτήρια σοβαρής ακμής, το πιο ξεκάθαρο είναι το οικογενειακό ιστορικό.

 

Φυσιοπαθολογία ακμής

Η ακμή αναπτύσσεται σε τρία διαδοχικά στάδια που κυμαίνονται με την πάροδο του χρόνου:

  • Η υπερέκκριση σμήγματος
  • Η υπερκερατινοποίηση προκαλεί το φράξιμο του αγωγού του τριχοσμηγματικού θύλακα. Το σμήγμα δεν μπορεί πλέον να ρέει στην επιφάνεια του δέρματος με αποτέλεσμα να σχηματίζει ένα “πώμα” που οδηγεί στη δημιουργία φαγεσώρων (σπυράκια, μαύρα στίγματα).
  • Η φλεγμονή προκαλείται από υπερπολλαπλασιασμό του βακτηρίου C. acnes, του οποίου η παρουσία στο δέρμα είναι φυσιολογική.

 

Τι είναι ο μικροφαγέσωρας;

Οι βλάβες της ακμής έχουν έδρα τον θύλακα της τρίχας. Σε μια κοινή νεανική ακμή μόνο το 0,1% των θυλάκων βρίσκονται σε στάδιο ορατού σπυριού. Υπάρχουν όμως εκατό φορές περισσότεροι θύλακες που βρίσκονται σε ένα εμβρυϊκό στάδιο φαγέσωρα, μη ορατού με το μάτι που ονομάζεται μικρο-φαγέσωρας.

Ο μικρο-φαγέσωρας μπορεί να μετατραπεί σε φαγέσωρα διατηρώντας τια βλάβες της ακμής σε υψηλό επίπεδο. Μπορεί όμως και να επιστρέψει στην υγιή του κατάσταση. Πρόκειται για ένα αναστρέψιμο στάδιο στο οποίο αν δράσουμε μπορούμε πραγματικά να σταματήσουμε τη διαδικασία εμφάνισης νέων βλαβών.

 

Η καινοτομία ComedoMed της Avène

Το συστατικό ComedoclastinTM που περιέχεται σε συγκέντρωση 25% στο Cleanance ComedoMed απέδειξε την αποτελεσματικότητά του μέσα στη διαδικασία της ακμής δρώντας στο επίπεδο του μικρο-φαγέσωρα χάρη σε μια διπλή δράση : φαγεσορωλυτική και σμηγματορυθμιστική.

 

Avene Cleanance Comedomed
Avene Cleanance Comedomed

Θα εμποδίσει τη δημιουργία του μικροφαγέσωρα ο οποίος θα επιστρέψει στην κατάσταση του υγιούς θύλακα.

Έτσι η φαγεσωρολυτική του δράση θα απελευθερώσει το κανάλι, τον θύλακα από το κεράτινο πώμα που πάει να δημιουργηθεί  και σε ένα 2ο χρόνο θα εξαφανίσει το μικρο-φαγέσωρα. Η σμηγματορρυθμιστική του δράση συνεισφέρει στη ρήξη της διαδικασίας που οδηγεί στη δημιουργία του μικρο-φαγέσωρα.

Η φαγεσωρολυτική σε συνδυασμό με τη σμηγματορρυθμιστική του δράση επιτρέπουν επομένως την αλλαγή του μικροπεριβάλλοντος επαναφέροντας την ισορροπία στον τριχο-σμηγματικό θύλακα.

 

Αντιμετώπιση της ακμής σε 3 βήματα με τη σειρά Cleanance της Avène

  1. Υγιεινή
  2. Θεραπεία
  3. Βασική φροντίδα (ενυδάτωση & φωτοπροστασία)

 

Συμβουλές για νεανικά χρόνια με λιγότερη ακμή!

  1. Πλένουμε το πρόσωπο πρωί βράδυ, δεν χρειάζεται περισσότερο
  2. Η φωτοπροστασία δεν είναι προαιρετική, συμβάλλει ουσιαστικά στον έλεγχο της ακμής
  3. Δεν πειράζουμε ποτέ τα σπυράκια, ειδικά αυτά με το πύο. Για τους ανυπόμονους που θέλουν να «εξαφανίσουν» γρήγορα ένα ενοχλητικό σπυράκι υπάρχει το Cleanance ComedoMed SPOT SOS
  4. Η ενυδάτωση με σμηγματορρύθμιση είναι βασική φροντίδα για κάθε δέρμα με τάση ακμής, ειδικά αν ακολουθεί κάποια αγωγή κατά της ακμής (είτε τοπικά, είτε από το στόμα)
  5. Το μακιγιάζ επιτρέπεται μόνο αν είναι φυσικό, ανάλαφρο με oil free προϊόντα
  6. Η χρήση ενός προϊόντος που δρα στο μικροφαγέσωρα – Cleanance ComedoMed, βελτιώνει τα σπυράκια σε μόλις 7 ημέρες αλλά και αποτρέπει τις υποτροπές!
  7. Η χρήση απορροφητικής μάσκας, αν υπάρχει έντονη λιπαρότητα και πολλές βλάβες με κατακράτηση σμήγματος είναι πολύ βοηθητική.
  8. Προσοχή όταν υπάρχουν σπυράκια με πύο. Αποφεύγουμε την έντονη τριβή και το peeling!
  9. Το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την ακμή
  10. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη συμβάλλουν στην ακμή. «Τα σάκχαρα βγαίνουν σε λάδι στο δέρμα»

 

Πηγή Άρθρου: Avene

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα