×

Κυστική Ακμή: Τι είναι & πώς αντιμετωπίζεται;

 27/03/2024 7m, 30s

Η κυστική ακμή ή αλλιώς η φλεγμονώδης ακμή, όπως επίσης λέγεται, αποτελεί τη σοβαρότερη και βαρύτερη μορφή της κοινής ακμής. Χαρακτηρίζεται από φαγέσωρες (κλειστούς ή ανοικτούς, δηλ. μαύρα στίγματα), βλατίδες, βλατιδοφλυκταινίδια, φλυκταινίδια, οζίδια (σπυράκια), αλλά κυρίως κύστες επώδυνες και ουλές.

 

Κυστική ακμή: Τι είναι και ποια η διαφορά από την κοινή ακμή;

Η κοινή ακμή είναι νόσος της τριχοσμηγματογόνου μονάδας. Κυστική ακμή στο πρόσωπο είναι το πιο έντονο που εντοπίζεται, ενώ λιγότερο συχνά βλέπουμε κυστική ακμή στο στήθος, στο στέρνο, στους ώμους και τη ράχη. Προσβάλλει και τα δυο φύλα, ενώ συνήθως εμφανίζεται στο 70%-80% των εφήβων, με κορυφή επίπτωσης στις ηλικίες 15- 18 ετών. Η ακμή μπορεί να υποχωρήσει αυτόματα μετά την εφηβεία, όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών, η ακμή επιμένει και μετά την ηλικία των 25 ετών (μέχρι 40 ή και 60 ετών).

Η κυστική ακμή είναι μία μορφή κοινής ακμής, αλλά όπως προαναφέραμε βαρύτερη και σοβαρότερη. Οι κλινικές μορφές της κοινής ακμής είναι η Φαγεσωρική, η Βλατιδοφλυκταινώδης και η Φλεγμονώδης ή Κυστική ακμή. Οι μορφές της ακμής, ανάλογα με την κλινική εμφάνιση την νόσου, ταξινομείται σε ήπια, μέτρια, σοβαρή και πολύ σοβαρή (κυστική).

 

Που οφείλεται η κυστική ακμή;

Η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές, αλλά και η προδιάθεση του οργανισμού κάποιων ατόμων αποτελούν παράγοντες εμφάνισης κυστικής ακμής. Πως δημιουργείται όμως τελικά η κυστική ακμή;

Η έντονη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων κατά την έναρξη της εφηβείας έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη σμηγματόρροια. Επίσης, εμφανίζεται διαταραχή της κερατινοποίησης μέσα στον θύλακα με αποτέλεσμα την αυξημένη κερατινοποίηση και τη δημιουργία κεράτινου εμβόλου. Στον τριχοσμηγματογόνο θύλακα αυξάνεται ο αποικισμός από βακτηρίδια με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής και την κλινική εικόνα της κοινής ακμής.

 

Κυστική ακμή και θεραπεία: Πως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά;

Για να μιλήσουμε με ποσοστά, το 15%- 30% των ατόμων με κυστική ακμή χρειάζονται θεραπεία. Πολλές μελέτες αναφέρονται στο θέμα «διατροφή για κυστική ακμή», χωρίς όμως να αποδεικνύουν τη συσχέτιση (κυρίως έχουν ενοχοποιηθεί το αποβουτυρωμένο γάλα και τα γλυκά). Ωστόσο, οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι η διατροφή δεν επηρεάζει την ακμή στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών. Φυσικά, η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των διαφόρων νόσων και φυσικά και της ακμής.

Η ιατρική θεραπεία τώρα έχει ως στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κυστικής ακμής, μέσω της αντίστοιχης αντιμετώπισης για την απόφραξη του τριχοσμηγματογόνου πόρου. Άλλοι στόχοι είναι οι εξής:

  • Η μείωση της σμηγματόρροιας, κυρίως λόγω ορμονικών διαταραχών
  • Η μείωση του βακτηριδιακού πληθυσμού και συγχρόνως η μείωση των παραγομένων φλεγμονωδών προϊόντων τους, συνδυαστικά με την αντιμετώπιση της φλεγμονής

 

Για τη σωστή θεραπεία και την αντιμετώπιση της ακμής- και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της κυστικής ακμής- καθοριστικό ρόλο παίζει ο δερματολόγος. Ο τελευταίος με τη συνεργασία και τη σωστή ενημέρωση του ασθενούς θα προτείνει την χορήγηση φαρμάκων από το στόμα (αντιβίωση για κυστική ακμή, ρετονοειδή, ορμονικά σκεπάσματα για γυναίκες) και μαζί με τοπικές θεραπείες στο σπίτι ή και στο ιατρείο, θα επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση της νόσου.

Στην κυστική ακμή η θεραπεία εκλογής είναι η ισοτρετινοΐνη, η οποία χορηγείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει ο δερματολόγος να παρακολουθεί την εξέλιξη της νόσου, καθώς και τις πιθανές παρενέργειες σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Γενικά μέτρα αντιμετώπισης της κυστικής ακμής

  1. Τοπική θεραπεία – Συστηματική θεραπεία – Επεμβατική θεραπεία
  2. Ο δερματολόγος δίνει συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος ακνεϊκού δέρματος (πλύσιμο, καλλυντικά για κυστική ακμή). Ενημερώνει τον ασθενή για το είδος και τη διάρκεια της θεραπείας και φυσικά για τον σωστό τρόπο εφαρμογής της
  3. Η τοπική αγωγή βοηθάει στην αντιμετώπιση της ήπιας ως μέτριας κοινής ακμής και μπορεί να συνδυαστεί με τη συστηματική θεραπεία
  4. Χορηγούνται τοπικά αντιμικροβιακά ή κερατινολυτικά σκευάσματα, ρετινοειδή (τρετινοίνη, ισοτρετινοίνη, ανταπαλένη, ταζαροτένη), υπεροξείδιο του βενζολίου, αζελαικό οξύ

Για την αντιμετώπιση της μέτριας προς σοβαρής ή κυστικής ακμής χορηγούνται σκευάσματα από το στόμα για διάρκεια 4– 6 μηνών:

  • Αντιβιοτικά: Τετρακυκλίνη, Ερυθρομυκίνη, Μinocycline, Doxycycline
  • Oρμονοθεραπεία: Οιστρογόνα, Οιστρογόνα και Οξεική κυπροτερόνη, Σπιρονολακτόνη
  • Ρετινοϊδή: ισοτρετινοϊνη

 

💡 Good to know: Τα τοπικά αντιβιοτικά (κλινταμυκίνη, ερυθρομυκίνη) περιορίζουν την κερατινοποίηση στον τριχοσμηγματογόνο πόρο. Το βενζολο-υπεροξείδιο είναι αντιμικροβιακό και φαγεσωρολυτικό, ενώ προκαλεί ερεθισμό του δέρματος. Το Ρετινοϊκό οξύ είναι κερατινολυτικό και βοηθάει στη διάσπαση των φαγεσώρων και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία δεν είναι αποδεκτή από ορισμένους ασθενείς. Το Θείο, το σαλικυλικό οξύ και η ρεσορκίνη έχουν κερατινολυτική δράση και βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής. Το Αζελαϊκό οξύ έχει αντιμικροβιακή κι αντιφλεγμονώδη δράση κι αποτελεί το μόνο τοπικό σκεύασμα αντιμετώπισης ακμής και σε εγκύους. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τοπική αγωγή για ακμή είναι αντίστοιχα:

  • Ξηρότητα
  • Απολέπιση
  • Ερυθρότητα
  • Καύσος

 

Κυστική ακμή και επεμβατικές μέθοδοι θεραπείας

Εκτός από την τοπική και συστηματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής υπάρχουν και επεμβατικές μέθοδοι όπως είναι:

  1. Χημικά peeling: Συνίσταται κυρίως σε φαγεσωρική ακμή ήπια έως μέτρια, καθώς και σε ουλές ακμής.
  2. Laser: Το fractional laser συνίσταται στην αντιμετώπιση των ουλών ακμής και σε ενεργό ακμή, που ανθίσταται σε άλλες θεραπείες. Απαιτούνται 4 με 5 συνεδρίες.
  3. Η φωτοδυναμική είναι ιδανική θεραπεία για ενεργό και φλυκταινώδη ακμή, μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με την τοπική ή τη συστηματική φαρμακευτική αγωγή ή σαν μονοθεραπεία. Εφαρμόζεται σε άτομα με έξαρση ακμής και σε εφήβους που δε θέλουν ή δε μπορούν να λάβουν φάρμακα. Χρειάζονται 4- 6 συνεδρίες.

 

Τα καλύτερα προϊόντα για κυστική ακμή

Το Pharm24 προτείνει για την κυστική ακμή:

 

Frezyderm Ac-Norm Medilike Effect Type 3
Frezyderm Ac-Norm Medilike Effect Type 3

Πρόκειται για μία εξειδικευμένη κρέμα, χωρίς parabens, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική επιλογή των φαρμακευτικών αγωγών. Χάρη στον καινοτόμο συνδυασμό φυτικών εκχυλισμάτων που διαθέτει, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της σοβαρής κυστικής ακμής χωρίς τη χρήση φαρμακευτικών μορίων και τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Τι κάνει;

  • Ρυθμίζει την υπερβολική έκκριση σμήγματος.
  • Έχει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση.
  • Αναπλάθει την ταλαιπωρημένη επιδερμίδα.

 

 

Frezyderm Ac-Norm Active Foam Plus
Frezyderm Ac-Norm Active Foam Plus

Ένας ενεργός αφρός καθαρισμού και περιποίησης, που είναι κατάλληλος για το λιπαρό δέρμα με τάση ακμής. Δεν απαιτεί τρίψιμο και συνίσταται για απαλό καθαρισμό χωρίς ερεθισμούς. Αφαιρεί αποτελεσματικά το υπερβολικό σμήγμα, τους ρύπους και το μακιγιάζ από την επιδερμίδα. Επίσης καταπολεμά την ανάπτυξη του P.Acnes, ρυθμίζει την υπερέκκριση σμήγματος (με ΑΗΑ) κι αναστέλλει την ανάπτυξη φλεγμονών και μικροβίων. Παράλληλα ενυδατώνει και μειώνει τη δερματική δυσανεξία, χάρη στον παράγοντα Deepsan που περιέχει.

 

 

Frezyderm Ac-Norm Micellar Water
Frezyderm Ac-Norm Micellar Water

Ο λόγος για ένα υδατικό διάλυμα, χωρίς οινόπνευμα, με καταπραϋντική δράση που αποκαθιστά τη δερματική ευεξία στο ταλαιπωρημένο ακνεϊκό δέρμα. Ενυδατώνει βαθιά, έτσι ώστε να μειώσει την αίσθηση του «τραβήγματος». Αφαιρεί ήπια αλλά αποτελεσματικά το σμήγμα, τους ρύπους, το μακιγιάζ και τα υπολείμματα των φαρμακευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ακμής, ολοκληρώνοντας τον καθημερινό καθαρισμό. Τα ενεργά του συστατικά του προσφέρουν ενισχυμένη κερατολυτική κι αντιμικροβιακή δράση, μειώνοντας τη φλεγμονή.

 

 

Frezyderm Ac-Norm Spot Care
Frezyderm Ac-Norm Spot Care

Ένα έγχρωμο gel ταχείας δράσης για τοπική εφαρμογή πάνω στα σπυράκια του λιπαρού, με τάση ακμής, δέρματος. Διαθέτει έναν πρωτοποριακό συνδυασμό από σαλικυλικό οξύ, φυτικά εκχυλίσματα, βιταμίνες και σάκχαρα, που εμπεριέχονται σε μικροσφαιρίδια μεταφοράς για σταδιακή και παρατεταμένη απελευθέρωση των ενεργών συστατικών στην πάσχουσα περιοχή, χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς. Έτσι, επιτυγχάνει απολέπιση και διάνοιξη του πόρου για δράση σε βάθος, καταστολή του P. Acnes, αντιμικροβιακή και αντισηπτική προστασία, ενυδάτωση και ρύθμιση της έκκρισης σμήγματος. Παράλληλα προσφέρει απαλή κάλυψη, η οποία σε όλους τους χρωματικούς τόνους και «σβήνει» τα σπυράκια.

 

 

Frezyderm Ac-Norm Lip Balm
Frezyderm Ac-Norm Lip Balm

Ενυδατικό balm με άνυδρη σύνθεση που προστατεύει, ανακουφίζει κι αποκαθιστά τα σκασμένα χείλη λόγω φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση της ακμής. Παρέχει ηλιοπροστασία κι αναπλάθει το επιθήλιο ενώ ταυτόχρονα, χάρη στον παράγοντα Deepsan που περιέχει, μειώνει τη δερματική δυσανεξία και τους ερεθισμούς. Απαραίτητο για όλη την ημέρα, ιδανικό για άνδρες και γυναίκες, και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, όπου εμφανίζεται μεγαλύτερη ξηρότητα στα χείλη.

 

 

Frezyderm Ac-Norm Aquatic Serum
Frezyderm Ac-Norm Aquatic Serum

Αποκαθιστά το ισοζύγιο υγρασίας και μειώνει την αίσθηση δυσανεξίας του επιβαρυμένου από φαρμακευτικές αγωγές, δέρματος.  Περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό από πηκτίνη και νέκταρ λεμονιάς, που δημιουργεί ένα film προστασίας στην επιδερμίδα και τροφοδοτεί τα κύτταρα με υγρασία, εμποδίζοντας την εξάτμισή του για περισσότερες από 8 ώρες. Καινοτόμος συνδυασμός 4 φυσικών συστατικών με πιστοποίηση ECOCERT, προσφέρει δυναμική ενυδάτωση, τροφοδοτώντας τα κύτταρα με νερό όποτε αυτά το χρειάζονται. Έτσι το δέρμα επανακτά την υγιή όψη του, χωρίς ερεθισμούς και την αίσθηση «τραβήγματος».  Προσδίδει ματ όψη και είναι κατάλληλος επίσης και για την κανονική, την ξηρή και την αφυδατωμένη επιδερμίδα, για ενισχυμένη ενυδάτωση πριν την κρέμα περιποίησης.

 

 

Frezyderm Ac-Norm Sunscreen Fluid Tinted Spf50+
Frezyderm Ac-Norm Sunscreen Fluid Tinted Spf50+

Μία ενεργή αντηλιακή κρέμα προσώπου, χωρίς parabens, που ρυθμίζει τη διαταραγμένη χλωρίδα του ακνεϊκού δέρματος και δρα κατά του P. Acnes. Η καινοτόμος 3 in1 σύνθεσή της προσφέρει ολική φροντίδα στο δέρμα, παρέχοντας:

  • Εξαιρετικά υψηλή ηλιοπροστασία
  • Ενυδάτωση μακράς δράσης
  • Ισχυρή δράση ενάντια στη φωτο- και χρονο- γήρανση

Χάρη στην καινοτομία Detox Plant Charcoal (ενεργός άνθρακας) έχει ειδική μαύρη χρώση που υποδεικνύει την ακριβή περιοχή εφαρμογής του αντηλιακού (χωρίς να βάφει το δέρμα), εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη επάλειψη κι αποτελεσματικότερη ηλιοπροστασία ενώ παράλληλα έχει ισχυρή αποτοξινωτική δράση.

Επιπλέον, η σύνθεσή της είναι εμπλουτισμένη με Glycogen, έναν πολυσακχαρίτη θαλάσσιας προέλευσης, που προστατεύει από τις συνέπειες της έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Τέλος τα πολύτιμα φυτικά βλαστοκύτταρα βαμβακιού δημιουργούν μία ασπίδα προστασίας από τα στερεά σωματίδια των ατμοσφαιρικών ρύπων.

 

Η Dr. Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος μάς παρέχει με απόλυτη ασφάλεια στον χώρο του ιατρείου της, όλες τις θεραπείες κλινικής, αισθητικής κι επεμβατικής δερματολογίας με τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους θεραπειών προσώπου και σώματος. Στο ιατρείο, κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και δίνονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις για κάθε είδους πρόβλημα μέσα από μια σειρά δερματολογικών, αισθητικών και laser σύγχρονων μεθόδων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Για κάθε πρόβλημα του δέρματός μας, εμπιστευόμαστε μόνο την δερματολόγο μας, καθώς είναι το πλέον κατάλληλο άτομο για τη σύσταση θεραπειών και την αποκατάσταση βλαβών αυτού.

Προτεινόμενα Άρθρα