×

Κυτταρίτιδα & Εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να κάνετε;

 13/09/2023 3m, 32s

Η εγκυμοσύνη είναι ένα όμορφο ταξίδι, ωστόσο κατά τη διάρκειά της το σώμα αλλάζει και αυτό μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας. Εάν, λοιπόν, σας απασχολεί η κυτταρίτιδα κατά την εγκυμοσύνη δεν είστε μόνη. Περίπου το 85%-90% των γυναικών αναπτύσσουν κυτταρίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή τους και ειδικά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό φαινόμενο το οποίο συνήθως υποχωρεί μετά την γέννα, ωστόσο δεν θα πρέπει να την αγνοήσετε. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τι είναι η κυτταρίτιδα, γιατί αυξάνεται κατά την εγκυμοσύνη και πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με φυσικούς τρόπους.

 

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι ουσιαστικά το λίπος που συγκεντρώνεται ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Δημιουργείται λόγω κακής τοπικής αιμάτωσης, η οποία αποτρέπει τον οργανισμό από το να καίει τα λίπη, αλλά αντίθετα το αποθηκεύει στα λιποκύτταρα.

Η μεγάλη συσσώρευση λίπους, αυξάνει τα λιποκύτταρα σε όγκο με αποτέλεσμα να σπάνε ή να τεντώνουν τις ίνες κολλαγόνου, δηλαδή τον συνδετικό ιστό μεταξύ του δέρματος και του υποδόριου ιστού. Έτσι γίνονται ορατά δίνοντας το δέρμα την γνωστή μας “όψη πορτοκαλιού”, η οποία εμφανίζεται συνήθως στους γοφούς, στους μηρούς, στα γόνατα, στην κοιλιά και κάτω από τα μπράτσα.

 

Γιατί επιδεινώνεται η κυτταρίτιδα κατά την κύηση;

Οι λόγοι που η κυτταρίτιδα επιδεινώνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι εξής:

  • Αύξηση τους βάρους
  • Διατροφή πλούσια σε λίπη και αλάτι
  • Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
  • Αλλαγές στις ορμόνες
  • Κληρονομικότητα
  • Κατακράτηση υγρών ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η κυτταρίτιδα είναι φυσιολογική και δεν επηρεάζει την υγεία των γυναικών ωστόσο επηρεάζει όμως αρνητικά την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση.

 

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κυτταρίτιδα κατά την εγκυμοσύνη;

Ενυδάτωση

Ένας λόγος για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας κατά την εγκυμοσύνη είναι η κατακράτηση υγρών. Η ενυδάτωση θα συμβάλλει στη σωστή κυκλοφορία της λέμφου και στην αποβολή των τοξινών, που συμμετέχουν στη δημιουργία της όψης φλοιού πορτοκαλιού. Πιείτε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα για σωστή ενυδάτωση.

Διατροφή

Υπάρχουν τροφές που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρίτιδα; Όχι απαραίτητα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο είδος τροφής που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι προκαλεί κυτταρίτιδα, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κυτταρίτιδας. Τρόφιμα με πολλές θερμίδες, γεμάτα ζάχαρη και λίπος θα πρέπει να αποφεύγονται. Αντίθετα, προτιμήστε να καταναλώσετε:

  • Ξηρούς καρπούς
  • Ελαιόλαδο
  • Φρούτα όπως μήλο και καρπούζι
  • Λαχανικά όπως αβοκάντο και μπρόκολο
  • Ψάρια όπως τόνος και σολομός
  • Αυγά

Άσκηση

Η σωματική άσκηση που ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες, οι οποίοι αποβάλλουν τις τοξίνες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του προβλήματος της κυτταρίτιδας.

Οι ασκήσεις βελτιώνουν την λεμφική και φλεβική παροχέτευση των ιστών καθώς επίσης συμβάλλουν στην καύση και απομάκρυνση του τοπικού λίπους όπως και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.

Περπάτημα, yoga, κοιλιακοί, γυμναστική με μπάλα, και κολύμπι μπορούν όχι μόνο να σας βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, αλλά θα σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερη διάθεση και λιγότερους πόνους που συχνά συνοδεύουν την εγκυμοσύνη.

Φτιάξτε τη δική σας κρέμα αδυνατίσματος

Δεν φτάνει μόνο να πίνουμε νερό για να κρατήσουμε το σώμα μας ενυδατωμένο. Μια κρέμα με φυσικά και οικονομικά υλικά θα θρέψει το δέρμα σας και θα λειτουργήσει κατά της κυτταρίτιδας.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά 2 κουταλάκια βούτυρο καριτέ, 2 κουταλάκια βούτυρο κακάο και 4 κουταλάκια λάδι καρύδας. Ανακατέψτε το μείγμα, σβήστε τη φωτιά, αφήστε το να κρυώσει και στη συνέχεια τοποθετήστε το σε ένα βάζο. Χρησιμοποιείστε την κρέμα σας καθημερινά.

Μασάζ για κυτταρίτιδα στην εγκυμοσύνη

Ο πιο οικονομικός τρόπος για να αυξήσετε της λεμφικής ροής, να βελτιώσετε την ποιότητα του δέρματος, να κάνετε αποτοξίνωση και να αυξήσετε την αιμάτωσης των ιστών είναι το λεμφικό μασάζ.

Με μία βούρτσα με φυσικές τρίχες, κάντε μασάζ στην περιοχή που εμφανίζεται η κυτταρίτιδα πριν από το ντουζ. Με μεγάλες κινήσεις ξεκινήστε από τα πόδια προς τα πάνω, ακολουθώντας την ροή του αίματος. Σε περιπτώσεις οξείας φλεγμονής και θρομβώσεων είναι καλύτερο να το αποφεύγεται.

 

Φεύγει η κυτταρίτιδα μετά από εγκυμοσύνη;

Η κυτταρίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σχεδόν αναπόφευκτη, ωστόσο απόλυτα φυσιολογική. Η κυτταρίτιδα πιθανότατα θα βελτιωθεί μετά την εγκυμοσύνη εάν συνεχίσετε να γυμνάζεστε και να τρέφεστε σωστά.

 

Πηγές

Top Cellulite Fixes and Treatments (webmd.com)

What Is Cellulite and How Can You Treat It? (healthline.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα