×

Mελατονίνη & Τριχόπτωση: πως συνδέονται;

 11/10/2023 2m, 44s

Η τριχόπτωση αποτελεί κοινό πρόβλημα για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Είναι μια επώδυνη κατάσταση, που ευθύνεται για την αλλοίωση της εξωτερικής μας εικόνας. Παρόλα αυτά, συνεχώς βγαίνουν στην επιφάνεια έρευνες και μελέτες που αφορούν τρόπους αντιμετώπισης της τριχόπτωσης.

Η μελατονίνη αποτελεί μια ορμόνη που συνδέεται άμεσα με τη ρύθμιση του ύπνου. Έρευνες έχουν δείξει όμως πως η μελατονίνη συντελεί στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί και μάθετε πως συνδέεται η μελατονίνη με την τριχόπτωση.

 

Τι είναι η μελατονίνη;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που τη γνωρίζουμε για τις ιδιότητές της στη ρύθμιση του ύπνου. Αυτή η χημική ουσία ελέγχει τις ώρες ύπνου και αφύπνισης και διέπει τον κιρκάδιο ρυθμό (το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας) και τη μεταβολική δραστηριότητα.

Επιπλέον, η μελατονίνη συνδέεται και με άλλες λειτουργίες του σώματος, όπως:

  • Υποστήριξη σε θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου
  • Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Για τη θεραπεία της φλεγμονής
  • Για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος

 

Μελατονίνη & Μαλλιά: τι σχέση έχουν;

Όπως μπορεί να γνωρίζετε, τα τριχοθυλάκια περιέχουν έναν δέκτη για την ορμόνη μελατονίνης. Ορμόνες όπως η αδρεναλίνη, η τεστοστερόνη και η DHT παρατηρούνται και διατηρούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου ενώ το σώμα παράγει μελατονίνη. Η ορμόνη DHT συνδέεται με τους υποδοχείς στο τριχωτό της κεφαλής μας προκαλώντας συστολή των τριχοθυλακίων. Αυτό είναι όπου η μελατονίνη μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην DHT, προκαλώντας την αποσύνδεσή της από τους υποδοχείς της τρίχας.

Με τη διενέργεια εργαστηριακών δοκιμών, πολλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτή η θεωρία έχει μια βάση, αλλά το πώς συμβαίνει αυτό εν τέλει, παραμένει ένα μυστήριο που δεν έχει ακόμη λυθεί. Η πιο ευρέως αποδεκτή θεωρία είναι ότι λειτουργεί στην ανδρογενετική αλωπεκία.

Η ανδρογενής αλωπεκία (AGA), ή ανδρική φαλάκρα, είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα τριχόπτωσης σε άνδρες, που αφορά και τις γυναίκες. Μελέτες σε αυτό το πεδίο, έχουν δείξει ότι το τοπικό διάλυμα μελατονίνης προκαλεί μείωση των επιπτώσεων της αλωπεκίας και αυξάνει το ποσοστό τρίχας στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

 

Βοηθάει εν τέλει η μελατονίνη στην ανάπτυξη των μαλλιών;

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν αναπτυχθεί διάφορες μελέτες σχετικά με το εάν η μελατονίνη δρα για την τριχόπτωση. Σε μια μελέτη, ένα τοπικό διάλυμα μελατονίνης χρησιμοποιήθηκε για έξι μήνες από 35 άνδρες με AGA. Μέσα σε τρεις μήνες, το 54% από αυτούς παρουσίασε τριχοφυΐα 29% και μετά από έξι μήνες, το 58% από αυτούς παρουσίασε τριχοφυΐα 42%.

Σε μια άλλη έκθεση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το διάλυμα μελατονίνης ήταν πιο αποτελεσματικό στη βελτίωση της τριχόπτωσης από τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για προβλήματα τριχόπτωσης, αντίστοιχα.

Με την πάροδο του χρόνου, οι γιατροί και οι δερματολόγοι πίστευαν ότι εάν χρησιμοποιηθεί σε ελάχιστες ποσότητες, η μελατονίνη επηρεάζει θετικά τους άνδρες και τις γυναίκες με τριχόπτωση, μειώνοντας την εξέλιξη και αυξάνοντας την πυκνότητα των μαλλιών.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η μελατονίνη δεν είναι η απόλυτη λύση για την τριχόπτωση, καθώς η αποτελεσματικότητά της εξακολουθεί να ερευνάται παγκοσμίως. Η αιτία της τριχόπτωσης ποικίλλει ανάλογα την περίπτωση, κατά συνέπεια δεν υπάρχει συγκεκριμένη αγωγή με μελατονίνη. Οπότε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό προτού λάβετε την απόφαση για χρήση μελατονίνης, καθώς οι έρευνες ακόμα συνεχίζονται.

 

Πηγές

Can melatonin help with hair loss? (birminghamdermatologyclinic.co.uk)

Does Melatonin Work for Hair Loss? (njfue.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα