×

Ουλίτιδα σε Ενήλικες: Θεραπεία με τις Καλύτερες Οδοντόκρεμες

 01/11/2023 3m, 12s

Η ουλίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που προκαλεί ερεθισμό, ερυθρότητα και οίδημα (φλεγμονή) των ούλων. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη την ουλίτιδα και να την αντιμετωπίζετε έγκαιρα. Η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πιο σοβαρή ασθένεια των ούλων που ονομάζεται περιοδοντίτιδα, μέχρι και απώλεια δοντιών.

Η πιο κοινή αιτία ουλίτιδας είναι η κακή στοματική υγιεινή. Οι καλές συνήθειες στοματικής υγείας, όπως το βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το νήμα καθημερινά και οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την αναστροφή της ουλίτιδας.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα γίνει αναφορά στα αίτια, τα συμπτώματα αλλά και θεραπεία της ουλίτιδας με τις καλύτερες οδοντόκρεμες.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουλίτιδας;

Τα υγιή ούλα είναι σφιχτά, ενώ έχουν ένα ανοιχτό ροζ χρώμα και εφαρμόζουν σφιχτά γύρω από τα δόντια. Όταν κάνει την εμφάνισή της ουλίτιδα, αλλάζει η φυσιολογία της οδοντοστοιχίας. Τα σημεία και συμπτώματα της ουλίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Πρησμένα ή πρησμένα ούλα
  • Σκούρα κόκκινα ούλα
  • Ούλα που αιμορραγούν εύκολα όταν βουρτσίζετε ή χρησιμοποιείτε νήμα
  • Κακή αναπνοή
  • Υποχώρηση ούλων
  • Μαλακά ούλα

Αν παρατηρήσετε συμπτώματα της ουλίτιδας θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας για να λάβετε την απαραίτητη αγωγή!

 

Ποιες είναι οι αιτίες που ευθύνονται για την ουλίτιδα;

Ας ξεκινήσουμε από τη βασική αιτία πρόκλησης της ουλίτιδας, που δεν είναι άλλη από την κακή στοματική υγιεινή. Όταν ένας άνθρωπος δε βουρτσίζει σωστά και τακτικά τα δόντια του, προκαλούνται αλυσιδωτά τα παρακάτω προβλήματα, οδηγώντας στην ουλίτιδα:

  1. Σχηματισμός πλάκας στα δόντια: Η πλάκα είναι μια αόρατη, κολλώδης μεμβράνη που αποτελείται κυρίως από βακτήρια που σχηματίζονται στα δόντια σας όταν τα άμυλα και τα σάκχαρα στα τρόφιμα αλληλεπιδρούν με βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στο στόμα σας.
  2. Η πλάκα μετατρέπεται σε πέτρα: Η πλάκα που παραμένει στα δόντια σας μπορεί να σκληρύνει κάτω από τα ούλα σας σε πέτρα, η οποία συλλέγει βακτήρια. Η πέτρα κάνει την πλάκα πιο δύσκολη στην αφαίρεση, δημιουργεί μια προστατευτική ασπίδα για τα βακτήρια και προκαλεί ερεθισμό κατά μήκος της γραμμής των ούλων.
  3. Δημιουργία φλεγμονής: Όσο περισσότερο παραμένει η πλάκα και η πέτρα στα δόντια σας, τόσο περισσότερο ερεθίζουν τα ούλα, το τμήμα των ούλων σας γύρω από τη βάση των δοντιών σας, προκαλώντας φλεγμονή. Με τον καιρό, τα ούλα σας πρήζονται και αιμορραγούν εύκολα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα και σε τελική απώλεια δοντιών.

 

Ουλίτιδα: πρόληψη & θεραπεία

Η πρόληψη αποτελεί το παν για κάθε πρόβλημα επρόκειτο να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος. Στην προκειμένη, για την πρόληψη της ουλίτιδας, το σωστό και τακτικό βούρτσισμα των δοντιών είναι το καλύτερο μέτρο για να αποφευχθεί το πρόβλημα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως πρέπει να βουρτσίζετε για 2’ – 2 φορές την ημέρα, κατ’ ελάχιστον. Συμπληρωματικά, η χρήση οδοντικού νήματος συντελεί σε ακόμα πιο υγιή δόντια.

Παράλληλα, επειδή η καλή στοματική υγιεινή δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσω του σπιτιού μας, χρειάζεται και η συνδρομή του προσωπικού μας οδοντίατρου. Μια επίσκεψη κάθε 6-12 μήνες είναι απαραίτητη, για την πρόληψη ασθενειών στην περιοχή των δοντιών.

Τέλος, για την καλύτερη δυνατή πρόληψη και θεραπεία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα καλύτερα προϊόντα για τη σωστή στοματική σας υγιεινή.

Frezyderm Gingivital Toothpaste 1.000ppm 75ml
Frezyderm Gingivital Toothpaste 1.000ppm 75ml

Οδοντόπαστα κατά της ουλίτιδας. Το προϊόν διαθέτει καινοτόμο ισχυρό συνδυασμό άλατος ψευδαργύρου, κυμενόλης και εκχυλίσματος από φαιοφύκια, που προστατεύει και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη φλεγμονή και την αιμορραγία.

 

Emoform Fluor Swiss Ειδική Οδοντόκρεμα με Φθόριο 50ml
Emoform Fluor Swiss Ειδική Οδοντόκρεμα με Φθόριο 50ml

Οδοντόκρεμα που συμβάλλει στην προστασία ενάντια στην τερηδόνα και την ουλίτιδα. Το προϊόν διατίθεται με μέτριο δείκτη αποτριβής, για ιδανικό καθαρισμό και φυσικά λευκά δόντια.

 

Frezyderm Gingivital Mouthwash 250ml
Frezyderm Gingivital Mouthwash 250ml

Στοματικό Διάλυμα κατά της ουλίτιδας. Με καινοτόμο ισχυρό συνδυασμό άλατος ψευδαργύρου, κυμενόλης και εκχυλίσματος από φαιοφύκια, που προστατεύει και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη φλεγμονή και την αιμορραγία.

 

 

Δείτε επίσης

Η σωστή στοματική υγιεινή για βρέφη: όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Γιατί πρέπει να καθαρίζω ανάμεσα από τα δόντια μου;

Πέτρα στα δόντια: Πώς φεύγει & τι την προκαλεί;

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα