×

Πιτυρίδα ή Ξηροδερμία: Πως τα Ξεχωρίζουμε;

 04/10/2023 3m, 51s

Αρκετοί άνθρωποι έχουν την ξαφνική επιθυμία να ξύσουν το κεφάλι τους και ως φυσικό επακόλουθο έρχεται η πτώση νιφάδων πάνω στα ρούχα. Πολλοί νομίζουν πως αυτές οι νιφάδες είναι πιτυρίδα. Παρόλα αυτά, θα μπορούσε το τριχωτό της κεφαλής να ταλαιπωρείται από ξηροδερμία!

Αυτοί οι 2 όροι συγχέονται συχνά, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα! Παρουσιάζουν μερικά συμπτώματα, αλλά αυτές οι 2 καταστάσεις απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση σε ορισμένες περιπτώσεις. Δείτε παρακάτω τα αίτια και την αντιμετώπιση πιτυρίδας και ξηροδερμίας, όπως και τα καλύτερα προϊόντα για αντιμετώπιση.

 

Τι είναι η πιτυρίδα;

Η πιτυρίδα προκαλεί ξεφλούδισμα του τριχωτού της κεφαλής και μπορεί να προκαλέσει ορατές νιφάδες στα ρούχα ή στα μαλλιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οφείλεται σε μυκητίαση ή άλλη μόλυνση του τριχωτού της κεφαλής. Το ξηρό τριχωτό της κεφαλής, αντίθετα, εμφανίζεται όταν το τριχωτό της κεφαλής δεν παράγει ή δεν συγκρατεί αρκετή υγρασία.

Όταν έχετε πιτυρίδα, τα κύτταρα του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής σας απορρίπτονται πιο γρήγορα από το συνηθισμένο.

Πιτυρίδα: αιτίες που την προκαλούν

Η κύρια αιτία της πιτυρίδας είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, μια κατάσταση που προκαλεί λιπαρότητα και κνησμό στο δέρμα. Τα λευκά ή κίτρινα λέπια ξεφλουδίζουν, δημιουργώντας πιτυρίδα.

Συχνά, ένας μύκητας που ονομάζεται Malassezia προκαλεί πιτυρίδα. Αυτός ο μύκητας ζει κανονικά στο τριχωτό της κεφαλής μας. Εάν το έχετε πάρα πολύ, όμως, αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματός σας να πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν στον πολλαπλασιασμoύ αυτού του μύκητα, είναι:

  • ηλικία
  • ορμόνες
  • στρες
  • υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και διατροφικές ελλείψεις

Συμπτώματα της πιτυρίδας

Στα συμπτώματα της πιτυρίδας συναντάμε τα παρακάτω:

  • Μεγάλες λιπαρές νιφάδες, λευκού ή κιτρίνου χρώματος
  • Κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής
  • Λιπαρό δέρμα με έντονη ερυθρότητα

 

💡Τα βρώμικα μαλλιά δεν προκαλούν πιτυρίδα, αλλά αν δεν λούζετε τα μαλλιά σας τακτικά, η λιπαρή συσσώρευση μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση νιφάδων.

 

Τι είναι η ξηροδερμία στο κεφάλι;

Όταν μιλάμε για ξηρό τριχωτό της κεφαλής, το ξηρό δέρμα είναι αυτό που ευθύνεται για την άσχημη κατάσταση. Το ξηρό δέρμα χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του να παράγει ή να συγκρατεί υγρασία.

Αυτός ο τύπος δέρματος δεν παράγει αρκετό σμήγμα και φυσικά έλαια για να διατηρήσει το τριχωτό της κεφαλής ενυδατωμένο. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί το ανώτερο στρώμα του δέρματος να στεγνώνει, να ραγίζει και τελικά να αποβάλλεται με τη μορφή λεπτών νιφάδων.

Ξηροδερμία στο κεφάλι: αιτίες που την προκαλούν

Το ξηρό τριχωτό της κεφαλής προκαλείται συνήθως από ορισμένες ορμονικές παθήσεις ή μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια των φαρμάκων. Παράλληλα, όταν το τριχωτό της κεφαλής δεν έχει επαρκή λιπαρότητα, επέρχεται η ξηρότητα!

Τα άτομα με ξηρό δέρμα είναι πιο επιρρεπή στο ξηρό τριχωτό της κεφαλής όπως είναι φυσιολογικό. Άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής, είναι:

  • ξηρός αέρας
  • υπερβολικό πλύσιμο της κεφαλής
  • δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα

Συμπτώματα της ξηροδερμίας στο κεφάλι

Στα συμπτώματα της ξηροδερμίας συναντάμε τα παρακάτω:

  • Κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής
  • Μικρές, ξηρές νιφάδες
  • Ξηρότητα και σε άλλα σημεία του δέρματος

 

Πιτυρίδα ή ξηροδερμία: πως τις ξεχωρίζουμε τελικά;

Όπως παρατηρούμε από τις αιτίες, το κάθε πρόβλημα οφείλεται σε διαφορετική αιτία. Επιπλέον, στα συμπτώματα, βλέπουμε πως η εμφάνιση των νιφάδων είναι ένα στοιχείο για να ξεχωρίσουμε. Οι νιφάδες πιτυρίδας είναι μεγαλύτερες και φαίνονται λιπαρές, ενώ στην ξηρότητα της κεφαλής, είναι χαμηλότερου μεγέθους.

Τέλος, η λιπαρότητα είναι ένα ακόμα σημάδι που ξεχωρίζει κάποιος, καθώς στην περίπτωση της ξηροδερμίας απουσιάζει η λιπαρότητα στο τριχωτό της κεφαλής.

 

Πιτυρίδα & ξηροδερμία στο κεφάλι: αντιμετώπιση με τα καλύτερα σαμπουάν

Κατά κύριο λόγο, η αντιμετώπιση της πιτυρίδας και της ξηρότητας στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να γίνει στο σπίτι! Με την πρόοδο της επιστήμης, υπάρχουν στην αγορά διαθέσιμα ειδικά σαμπουάν για την πιτυρίδα και την ξηρότητα στο δέρμα της κεφαλής. Βέβαια, υπάρχουν σαμπουάν με συνδυαστική δράση και για τα 2 προβλήματα.

La Roche-Posay Kerium DS Anti-Dandruff Intensive
La Roche-Posay Kerium DS Anti-Dandruff Intensive

To La Roche-Posay Kerium DS Antipell Intensif αποτελεί σαμπουάν εντατικής αγωγής κατά της πιτυρίδας. Αφαιρεί την επίμονη πιτυρίδα, καθαρίζοντας σε βάθος. Επιπλέον, ανακουφίζει το τριχωτό από τον έντονο κνησμό. Από την 1η χρήση, η πιτυρίδα μειώνεται εμφανώς και η φαγούρα εξαφανίζεται. Στην περίπτωση όμως που η πιτυρίδα «επιμένει», θα πρέπει να επισκεφτείτε τον προσωπικό σας ιατρό. Επίσης, στην ξηρότητα της κεφαλής, αν δεν υπάρξει ισορροπία στον δερματικό σας φραγμό, θα ήταν καλό να επικοινωνήσετε εξίσου με τον προσωπικό σας ιατρό.

 

Frezyderm Atoprel Foamy Shampoo for Dry & Sensitive Scalp
Frezyderm Atoprel Foamy Shampoo for Dry & Sensitive Scalp

Ειδικό σαμπουάν σε μορφή αφρού για τον καθημερινό καθαρισμό της ξηρής, ευαίσθητης, εύθραυστης επιδερμίδας και ατοπική διάθεση. Επιπλέον, αποτρέπει τη διατάραξη του υδρολιπιδικού μανδύα και τον δερματικού φραγμού.

 

Πηγές

Is It Dandruff or Dry Scalp? Symptoms, Treatment, and More (healthline.com)

The difference between dandruff and a dry scalp (medicalnewstoday.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα