×

Ποιες είναι οι σημαντικότερες βιταμίνες για αθλητές;

 17/11/2023 5m, 55s

Αθλητισμός και βιταμίνες

Οι βιταμίνες για αθλητές είναι απαραίτητες τόσο για την επίδοσή τους όσο και για την κάλυψη των ιδιαίτερων και αυξημένων αναγκών που έχουν λόγω της αυξημένης δραστηριότητάς τους.

Οι ανάγκες των αθλητών είναι εξαιρετικά αυξημένες και τις περισσότερες φορές είναι αδύνατο να καλυφθούν από το φαγητό. Εκτός από την απόδοσή τους, οι αθλητές χρειάζονται βιταμίνες και για την ανάκαμψή τους μετά από τις προπονήσεις και τους αγώνες.

 

Βιταμίνες &  αθλητισμός: Γιατί είναι απαραίτητες;

Η έντονη προπόνηση σχετίζεται με μία σειρά αυξημένων σωματικών αναγκών. Από τη μία, η ανοσολογική λειτουργία του αθλητή μεταβάλλεται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων. Από την άλλη, οι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια μίας προπόνησης δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Η έλλειψη βιταμινών σε αθλητές μπορεί να οδηγήσει σε αργοπορημένη επούλωση ή αποκατάσταση με αποτέλεσμα την αναγκαστική αποχή του αθλητή από τη δραστηριότητά του.

 

Πλεονεκτήματα από τα συμπληρώματα διατροφής

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής πολλές φορές δεν επιτρέπει στα άτομα που αθλούνται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού τους και την απόδοσή τους, γεγονός που πολλές φορές οδηγεί σε διάφορα προβλήματα.

Έτσι, η προσθήκη ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής στο καθημερινό διαιτολόγιο είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς:

• Εξισορροπούν τις ανάγκες του οργανισμού.
• Εμποδίζουν τη μυϊκή καταπόνηση.
• Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
• Εμποδίζουν την κόπωση.
• Εμποδίζουν τη μειωμένη απόδοση.

 

Ποιες βιταμίνες είναι απαραίτητες;

Όλα τα στοιχεία και οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία ενός αθλητή. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι ειδικά η βιταμίνη C, η βιταμίνη D και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B είναι εξαιρετικά σημαντικές και αναγκαίες σε μεγαλύτερες ποσότητες στα αθλούμενα άτομα.

 

Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες Β αποτελούν εξαιρετικά σημαντικές βιταμίνες για αθλητές αντοχής και όχι μόνο. Παίζουν σημαντικό ρόλο σε ποικίλες βιολογικές διεργασίες. Συνολικά συμβάλλουν στην ποιότητα της μυϊκής μάζας και στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, ενώ συμβάλλουν και στην παραγωγή ενέργειας. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε τη συμμετοχή των βιταμινών αυτού του συμπλέγματος στην αναδόμηση και αποκατάσταση των ιστών του σώματος. Τέλος, εμπλέκονται ενεργά στη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στα κύτταρα των μυών.
Πιο συγκεκριμένα, όμως:

H βιταμίνη Β1 ή αλλιώς θειαμίνη είναι αυτή που συμβάλει στην παραγωγή ενέργειας και στο σωστό μεταβολισμό της.

Η βιταμίνη Β2 ή αλλιώς ριβοφλαβίνη συμβάλλει επίσης στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ενέργειας, αλλά επιπλέον μειώνει το αίσθημα κόπωσης και διατηρεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η βιταμίνη Β3 ή αλλιώς η νιασίνη επίσης εμπλέκεται σε διεργασίες ενέργειας και στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

 

Βιταμίνη C

Μία από τις βασικότερες ιδιότητες της βιταμίνης C είναι η αντιοξειδωτική της δράση. Αυτή δεν είναι άσχετη από τη συνεισφορά της στην αθλητική επίδοση, καθώς το οξειδωτικό στρες και οι ελεύθερες ρίζες στέκονται εμπόδιο σε αυτήν. Οι ελεύθερες ρίζες ευνοούν τις μυϊκές βλάβες, την κούραση, τις φλεγμονές και το αίσθημα πόνου. Έτσι η βιταμίνη C συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης και στην εκτόξευση της ενέργειας.

Παράλληλα, η ευεργετική δράση της βιταμίνης C επεκτείνεται και στη σωστή λειτουργία των οστών, αλλά ενισχύει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο καταβάλλεται από την έντονη σωματική άσκηση. Τέλος, εμπλέκεται επίσης στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα και στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

 

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μία επίσης εξαιρετικά σημαντική βιταμίνη για τους αθλητές. Συμβάλλει ποικιλοτρόπως στη λειτουργία του οργανισμού. Από τη μία συνδέεται με τις μυϊκές βλάβες και με τη μεταφορά οξυγόνου. Από την άλλη μεριά, συμβάλλει στην ικανότητα για αερόβια άσκηση χάρη στις ιδιότητές της. Επίσης, μία από τις σημαντικότερες ιδιότητες της βιταμίνης D είναι η συμβολή της στην καλή λειτουργία των οστών.

 

Τα καλύτερα συμπληρώματα για αθλητές

 

Menarini Sustenium Energy Sport
Menarini Sustenium Energy Sport

Το συμπλήρωμα διατροφής είναι κατάλληλο για την ενυδάτωση & την ενίσχυση της μυϊκής αποκατάστασης, ιδανικό για τον αθλητισμό και τη μυϊκή καταπόνηση. Περιέχει ηλεκτρολύτες και είναι εμπλουτισμένο με Καρνιτίνη, Ταυρίνη, Γλουταμίνη, Βιταμίνη C, E, Ψευδάργυρο και Ολιγοσακχαρίτες.

  • Καρνιτίνη για οξείδωση λιπαρών οξέων
  • Ταυρίνη για προστασία του μυϊκού κυττάρου κατά τη διάρκεια της άσκησης
  • Γλουταμίνη για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης
  • Oλιγοσακχαρίτες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για παροχή ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης

 

 

Solgar Formula VM-2000 tabs

Υψηλής ισχύος ισορροπημένη φόρμουλα βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών στοιχείων, σχεδιασμένη για να καλύπτει τις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου.
Οι γρήγοροι και έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας εξουθενώνουν και καταπονούν τον οργανισμό μας, ενώ πολλές φορές δεν μας επιτρέπουν να τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά.

  • Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, πεπτικά ένζυμα, υπερτροφές, βότανα, υδατοδιαλυτές ίνες και βιοφλαβονοειδή
  • Καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σε βασικές βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά στοιχεία
  • Βοηθά στην καταπολέμηση της σωματικής κόπωσης
  • Δρα θετικά στην ενίσχυση της πνευματικής διαύγειας
  • Ενισχύει την ενέργεια και τη τόνωση του οργανισμού
  • Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Είναι ιδανική για αθλούμενους καθώς προσφέρει πληθώρα αμινοξέων

 

 

Vitabiotics Wellman Sport
Vitabiotics Wellman Sport

Το συμπλήρωμα διατροφής Wellman Sport της Vitabiotics αποτελεί μια μοναδική σύνθεση με σιβηριανό ginseng, L-καρνιτίνη, οκτακοζανόλη, αμινοξέα, συνένζυμο Q10, βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά σχεδιασμένη για άνδρες που αθλούνται. Οι βιταμίνες C και E, ο ψευδάργυρος και τα βιοφλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτική δράση, προστατεύουν τον οργανισμό από την τοξική δράση των ελευθέρων ριζών που παράγονται κατά την άσκηση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η οκτακοζανόλη συμβάλλει στην καλή λειτουργία και απόδοση των μυών και τα αμινοξέα στην ακεραιότητα του μυϊκού ιστού και στην παραγωγή πρωτεϊνών.

  • Ειδικά σχεδιασμένο για άνδρες που αθλούνται
  • Σύνθεση μίας μόνο ταμπλέτας την ημέρα
  • Κατάλληλο για μακροχρόνια χρήση
  • Κατάλληλο για χορτοφάγους

 

 

Now Foods Men's Extreme Sports Multi
Now Foods Men’s Extreme Sports Multi

Πρόκειται για ένα συμπλήρωμα διατροφής κατάλληλο για αθλητές. Περιέχει μια ενεργειακή και προστατευτική πολυφόρμουλα για άντρες που αθλούνται. Oι άνδρες που ωθούν το σώμα και τις αντοχές τους στα άκρα, έχουν καθημερινά ειδικές διατροφικές ανάγκες. Οι περισσότερες πολυβιταμίνες της αγοράς δεν είναι κατάλληλα εφοδιασμένες να διαχειριστούν τις απαιτήσεις αυτές.

Το Men’s Extreme Sports Multi είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά στοιχεία σε πολλαπλάσιο βαθμό σε σχέση με τις κοινές πολυβιταμίνες. Περιέχει:

  • αμινοξέα (amino acids) για την πλήρη αποκατάσταση των μυικών ιστών.
  • ΖΜΑ®, έναν τυποποιημένο συνδυασμό από ψευδάργυρο (zinc) και μαγνήσιο (magnesium) που βοηθά στην αποκατάσταση του οργανισμού μετά από έντονη προπόνηση
  • MCT Οil (medium chain triglycerides) ή αλλιώς τριγλυκερίδια μέσης αλύσου
  • Tribulus, ένα φυσικό αφροδισιακό φυτό χωρίς ορμόνες που συμβάλλει στην υγιή παραγωγή ορμονών και στην καλή ανδρική αναπαραγωγική υγεία
  • εκχυλίσματα βοτάνων, βιταμίνες και άλλα ισχυρά διατροφικά στοιχεία.

 

 

Lamberts Multi Guard Sport
Lamberts Multi Guard Sport

 

Είναι ένα πλήρες πολυβιταμινούχο σκεύασμα για αθλητές, που ακολουούν ένα απαιτητικό πρόγραμμα εκγύμνασης. Περιέχει 26 βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Πιο συγκεκριμένα:

  • περιέχει αντιοξειδωτικά φυτικής προέλευσης (εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ,quercetin , ρουτίνη και βιοφλαβονοειδή από κίτρο και από σπόρο κόκκινου σταφυλιού)
  • περιέχει μαγνήσιο σε υψηλά επίπεδα – το μαγνήσιο συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας, στην υγεία των μυών, ενώ η συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου σχετίζεται με μείωση της αδυναμίας και της κόπωσης που ακολουθούν ένα απαιτητικό πρόγραμμα εκγύμνασης.
  • περιέχει ισχυρό συνδυασμό φυτοχημικά δραστικών αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή ουσιών φυτικής προελεύσεως με πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση
  • παρέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης D3 και Κ, Α,C και Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1,Β2,Β3,Β5,Β12,φυλικό οξύ,χολίνη και ινοσιτόλη,PABA, σελήνιο, ασβέστιο σίδηρο, μαγγάνιο, ιώδιο, ψευδάργυρο, χαλκό και χρώμιο.

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα