×

Ποιες τροφές μπορούν να ρίξουν το ουρικό οξύ;

 07/12/2023 3m, 23s

Το ουρικό οξύ είναι μία ουσία που παράγει ο οργανισμός και προκύπτει από τον μεταβολισμό των πουρίνων. Οι πουρίνες δημιουργούνται ή από τον ίδιο τον οργανισμό είτε από τις τροφές που καταναλώνει κάθε άτομο.

Η υπερβολική παραγωγή ουρικού οξέος ή η δυσκολία του σώματος να αποβάλει αυτό το οξύ μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευσή του στο αίμα, με αποτέλεσμα την υπέρβαρη παρουσία του σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος, όπως τα αρθρώματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις, γνωστό ως υπερουρική αρθρίτιδα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται & μπορούν να μειωθούν τα επίπεδα ουρικού οξέος στον οργανισμό;

Η αντιμετώπιση και η μείωση του ουρικού οξέος στο σώμα μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης και την υγεία του καθενός. Φυσικά ο εξειδικευμένος ιατρός που παρακολουθεί τον καθένα είναι ο ειδικός να δώσει την κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του ουρικού οξέος. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια σημεία που μπορεί ο καθένας να ακολουθήσει.

  1. Σωστή διατροφή: η διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας στον έλεγχο του ουρικού οξέος. Ο περιορισμός συγκεκριμένων τροφών μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, η μείωση των τροφών στη που είναι πλούσιες σε περιεκτικότητα πουρινογόνου, όπως κρέας, ψάρια και θαλασσινά, αλκοόλ, αναψυκτικά, ζάχαρη, λευκό ψωμί κ.α. Αντίθετα, η κατανάλωση τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, ολικά σιτηρά και καθαρά πρωτεΐνες (π.χ. κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ουρικού οξέος στο σώμα.
  2. Κατανάλωση νερού: η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σε νερό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ουρικού οξέος καθώς βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών και των από το σώμα, για αυτό συστήνεται η κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού την ημέρα.

Φυσικά σε περιπτώσεις που ο ειδικός ιατρό κρίνει απαραίτητο η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι η καλύτερη λύση στην αντιμετώπιση του ουρικού οξέος.

Πώς η διατροφή & τροφές βοηθούν στο ουρικό οξύ

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ουρικού οξέος στο σώμα. Καταναλώνοντας τρόφιμα που βοηθούν στην αποβολή του ουρικού οξέος από το σώμα ή μειώνουν την παραγωγή του, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλέον αρνητικών επιπτώσεων στον οργανισμό και την υγεία.

Αντίθετα, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση ή τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλέον συμπτωμάτων και επιδράσεων που σχετίζονται με το ουρικό οξύ.

 

Ποιες τροφές βοηθούν στην αντιμετώπιση του ουρικού οξέος;

Οι τροφές που βοηθούν στη μείωση του ουρικού οξέος περιλαμβάνουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ολικά σιτηρά, τα ψητά φαγητά και τα αυγά. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση χαμηλής περιεκτικότητας πρωτεϊνών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να μειώσει την παραγωγή ουρικού οξέος στο σώμα. Επιπλέον, η κατανάλωση ολικών σιτηρών αντί για λευκά σιτηρά και ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση του ουρικού οξέος στο σώμα.

Σίγουρα μία υγιεινή στάση ζωής και η υγιεινή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη σταθερότητα της κατάστασης του ουρικού οξέος, ακόμα κι στην μερική αντιμετώπισή του.

Ένα προϊόν που μπορεί να συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση του ουρικού οξέος είναι το Health Aid Uriprinol, είναι ένα προϊόν το οποίο περιέχει βότανα, βιταμίνες και φυλλικό οξύ. Επίσης συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποτροπή του σχηματισμού κρυστάλλων ουρικού οξέος, ώστε να αποφευχθούν τα δυσάρεστα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας.

Health Aid Uriprinol 60tabs
Health Aid Uriprinol 60tabs

Συμπλήρωμα Διατροφής για Υγιή Επίπεδα Ουρικού Οξέος & Χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη

 

Υπάρχουν απαγορευμένα φαγητά για ουρικό οξύ;

Όπως υπάρχουν φαγητά που επιτρέπονται για το ουρικό οξύ, έτσι υπάρχουν και απαγορευμένα φαγητά για το ουρικό οξύ. Μερικές από τις γνωστές απαγορευμένες τροφές για ουρικό οξύ, είναι:

  • Κρέας & Θαλασσινά: Ορισμένα είδη κρέατος και θαλασσινά, όπως σαρδέλες και αχινοί, περιέχουν υψηλά επίπεδα πυριδίνων που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος.
  • Λαχανικά: Ορισμένα λαχανικά, όπως αρακάς, φασόλια, και σπανάκι, περιέχουν ουσίες που μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματα με το ουρικό οξύ.
  • Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος και να επιδεινώσει τα προβλήματα με την ποδιά.

 

 

✍️ Φυσικά, όλα τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την καθοδήγηση και τη σύσταση θεραπείας από κάποιον γιατρό, ούτε την αποφυγή παρακολούθησης από τον ειδικό επιστήμονα γιατρό για τη σωστή διάγνωση και επιμέλεια όλη της διαδικασίας της θεραπείας και της αντιμετώπισης του συγκεκριμένου θέματος υγείας.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα