×

Πώς επηρέασε ο κορονοϊός την ψυχολογία μας;

 31/03/2022 2m, 40s

Είναι αλήθεια, ζούμε σε εποχή πανδημίας, της οποίας η έλευση συνδυάστηκε με πολλές αλλαγές τόσο κοινωνικές, όσο και προσωπικές!

 

Πώς επηρεάστηκε συνολικά η ζωή όλων;

Μαζί με την πανδημία και τον ερχομό του κορονοϊού στη ζωή μας δημιουργήθηκε συνολικά μια νέα συνθήκη ζωής και καθημερινότητα που επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή όλων και όταν λέμε όλων εννοούμε όλων των ατόμων και όλων των κοινωνιών παγκοσμίως! Ποιος θα φανταζόταν πως άξαφνα και χωρίς καμία προειδοποίηση μια μέρα, η πραγματικότητα και η κανονικότητατα που μέχρι τότε ξέραμε θα εξαφανίζονταν;

Παρόλα αυτά, είτε έχουμε συνηθίσει σε αυτό είτε όχι, πρόκειται για ένα αληθινό γεγονός και δυστυχώς δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας σε ταινία την οποία παρακολουθούμε! Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα, ο κορονοϊός συνέβαλε σε αλλαγές που επηρέασαν την καθημερινή ρουτίνα των ανθρώπων όλων των ηλικιών και συνεπώς την κοινωνικότητα και τις επιλογές τους συνολικά!

 

Πώς επηρέασε ο κορονοϊός την ψυχολογία μας;

Μια πανδημία που μας χτύπησε την πόρτα απρόσκλητη, φέρνοντας μαζί της επαναλαμβανόμενες και άξαφνες αλλαγές στη ζωή όλων με σημαντικότερες: Τον φόβο της υγείας και της ενδεχόμενης νόσησης είτε για τον εαυτό μας, είτε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα με σαφή την πιθανότητα κινδύνου αλλά και τον αναγκαστικό για μεγάλα και τακτά διαστήματα εγκλεισμό στα σπίτια, με σκοπό την μείωσή της εξάπλωσης της πανδημίας και την εξασφάλισης όσο γινόταν της δημόσιας υγείας αποτέλεσαν ίσως τα πιο σημαντικά συστατικά τα οποία διαμόρφωσαν τη ψυχολογική κατάσταση όλων μας!

Ο φόβος και ο εγκλεισμός, που για πολλούς σημαίνει απομόνωση, απομάκρυνση από τις κοινωνικές τους δραστηριότητες και συναναστροφές, συνεπάγεται μείωση της θετικής διάθεσης και την ανάπτυξη αρνητικών συναισθημάτων αλλά και μια καθημερινή προσπάθεια για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Επιπλέον, σύστησε μια νέα πραγματικότητα που ανεξαρτήτως βαθμού και έντασης επηρέασε όλους συνολικά! Μείωσε την ανάγκη για διασκέδαση, αύξησε τα συναισθήματα της μελαγχολίας και της μοναχικότητας και συνολικά συνέβαλε σε μια αίσθηση αποστροφής και εσωστρέφειας, που όπως αποδείχτηκε δημιούργησε την ανάγκη για να ξεσπάσει!

Σε πολλές περιπτώσεις αν όχι στις περισσότερες, το ξέσπασμα αυτό συνδυάστηκε με τη βία σε κάθε της μορφή, με ψυχολογικά ξεσπάσματα και μια τάση να βρει ο καθένας ξεχωριστά αλλά και η κοινωνία συνολικά –είτε σε επίπεδο οικονομικό είτε σε επίπεδο κοινωνικό είτε σε επίπεδο εργασιακό- ξανά τις αναγκαίες ισορροπίες!

 

Ποιες οι συνέπειες του κορονοϊού;

Σαφώς, ο κορονοϊός αποτέλεσε μια νέα συνθήκη στη ζωή όλων, η οποία δημιούργησε επιπτώσεις και συνέπειες από τις αλλαγές που προκάλεσε και εγκατέστησε. Όλα τα νέα δεδομένα και οι αλλαγές που όλοι βιώσανε είναι κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει στην σύγχρονη ιστορία των τελευταίων χρόνων!

Οι επιστήμονες κάθε κλάδου δεν έχουν αντίστοιχες έρευνες και βιβλιογραφία που μπορούν να βασιστούν για την καλύτερη διαχείριση της σύγχρονης αυτής πανδημίας και την επιρροή της σε κάθε επίπεδο στη ζωή του συνόλου των πολιτών.

Έτσι το μόνο σίγουρο είναι πως τα αποτελέσματα της θα εμφανίζονται σταδιακά, καθώς ακόμα δεν έχουν ολοκληρωτικά φανεί! Η νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει και όλες οι συνέπειες που εμφάνισε είναι γεγονός, πρόκειται να αξιολογηθούν και να μελετηθούν βαθύτατα στο άμεσο μέλλον, καθώς αυτές συνεχίζουν να αποκαλύπτονται, ενώ τα άτομα δεν έχουμε παρά να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ανώδυνα στα νέα δεδομένα!

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα