×

Τι οφέλη έχει το μαξιλάρι θηλασμού για τη μητέρα & το παιδί;

 14/02/2023 4m, 33s

Ο θηλασμός αποτελεί ένα μοναδικό δώρο από τη μητέρα προς το βρέφος της. Ένας θηλασμός για να θεωρηθεί επιτυχημένος, χρειάζεται επιθυμία, ηρεμία και αρκετή υπομονή από την πλευρά της μητέρας. Είναι μια διαδικασία μοναδική για κάθε γυναίκα που συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία και προσφέρει πολλά στο βρέφος.

Για την καλύτερη θρέψη, όμως, του βρέφους, υπάρχουν πια διάφορα αντικείμενα και τεχνικές, που μπορούν να δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ένα τέτοιο αντικείμενο στην προκειμένη είναι και το μαξιλάρι θηλασμού. Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί για τη σωστή χρήση ενός μαξιλαριού θηλασμού καθώς και για τα οφέλη που μπορεί να δώσει σε μητέρα και παιδί.

 

Τι είναι το μαξιλάρι θηλασμού;

Τα μαξιλάρια θηλασμού έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν μια μητέρα να θρέψει το μωρό της. Στην αγορά βρίσκουμε αρκετά διαθέσιμα μοντέλα, αλλά όλα έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν το μωρό στη σωστή θέση κατά τη διάρκεια του ταΐσματος.

Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα αξεσουάρ που έχει μια μητέρα και την συντροφεύει πιστά, όχι μόνο κατά την περίοδο της γαλουχίας, αλλά σε όλα τα στάδια της μητρότητας μέσα από τις πολλαπλές χρήσεις που προσφέρει. Να σημειωθεί εδώ πως το μαξιλάρι θηλασμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά των καλύτερων μαξιλαριών θηλασμού και γιατί να προβείτε σε μια συγκεκριμένη επιλογή, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει.

 

Τι χαρακτηριστικά έχει ένα μαξιλάρι θηλασμού;

Ένα μαξιλάρι θηλασμού, για να μπορεί να προσφέρει τα οφέλη του προς τη μητέρα και το παιδί, θα πρέπει να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  1. Να είναι άκαμπτο: Ένα αρκετά άκαμπτο μαξιλάρι θηλασμού μπορεί να στηρίξει το μωρό, χωρίς να χάσει το σχήμα του και να βουλιάζει. Ως προς τη σύσταση ενός τέτοιου μαξιλαριού, καλό θα είναι να προτιμήσετε ένα με ινώδες υλικό, μαλακό, παράλληλα, όμως συμπαγές και να μην παραμορφώνεται.
  2. Προσαρμογή στο σώμα του γονέα: Πρέπει το μαξιλάρι να «βοηθάει» τον γονέα στη διαδικασία του ταΐσματος (περίπτωση μπιμπερό εδώ). Βεβαιωθείτε πως το μαξιλάρι θηλασμού βρίσκεται κοντά στον γονέα και ταιριάζει με το σώμα του.
  3. Εύκολη πλύση: Βεβαιωθείτε ότι μπορεί να πλυθεί εύκολα στο πλυντήριο ρούχων, για να παραμένει καθαρό, χωρίς μικρόβια.

 

Ποιο είναι το καλύτερο μαξιλάρι θηλασμού για να αγοράσω;

Μια ερώτηση που αφορά αρκετούς γονείς! Το καλύτερο μαξιλάρι θηλασμού υπάρχει με βάση τις ανάγκες του βρέφους και του γονέα. Αρχικά, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν το μέγεθος του σώματός σας, καθώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην αίσθηση, ανάλογα το μαξιλάρι.

  • Μαξιλάρι σχηματισμού «C»: Τα μαξιλάρια θηλασμού σε σχηματισμό «C» προσαρμόζονται αρκετά εύκολα στους περισσότερους σωματότυπους, και παρόλο που είναι μικρά σε μέγεθος, υποστηρίζουν αρκετά καλά το μπράτσο της μητέρας. Παράλληλα, λόγω του μικρού μεγέθους τους, είναι εύκολα στη χρήση μιας και μπορούν να μεταφερθούν όπου κι αν πάτε!

 

  • Μαξιλάρι σχηματισμού «Ο»: Τα μαξιλάρια αυτά τυλίγουν πλήρως το μπούστο και είναι πολύ χρήσιμα ειδικά για τις πρώτη φορά μητέρες που θηλάζουν γιατί προσφέρουν μεγαλύτερη περιοχή στήριξης. Ένα τέτοιο μαξιλάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «φωλιά», για να καθίσει το βρέφος μετά το τάισμα ή ως στήριγμα πλάτης, όταν το μωρό προσπαθεί να μάθει να στέκεται μόνο του.

 

Μαξιλάρι θηλασμού: extra tips

Το ύψος του στήθους της μητέρας και το μέγεθος του στήθους θα μπορούσαν επίσης να είναι παράγοντες που πρέπει να γνωρίζετε. Στην περίπτωση σχετικά μεγάλου στήθους ή μεσαίου/κοντού αναστήματος, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να επιλέξετε ένα προϊόν λίγο χαμηλότερο, αλλά πάντα έχοντας ως στόχο να έχετε το μωρό στο σωστό ύψος. Αντίθετα, σε περίπτωση μεσαίου ή ψηλού αναστήματος ή/και κανονικού στήθους, ένα πιο ψηλό μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

Επίσης, η ζώνη κλεισίματος παίζει ρόλο. Μια υφασμάτινη ζώνη έχει ως θετικό πως προσφέρει μεγαλύτερη προσκόλληση στο σώμα της μητέρας, χωρίς αυτό να μπορεί να κουνηθεί κατά τη διάρκεια του ταΐσματος. Τέτοιο εξοπλισμό έχουν πιο συχνά τα μαξιλάρια «C».

Chicco Boppy63 Hello Baby 0m+, 1 Τεμάχιο
Chicco Boppy63 Hello Baby 0m+, 1 Τεμάχιο

Το Boppy μαξιλάρι θηλασμού προσφέρει ιδανική υποστήριξη για τη μητέρα και το μωρό κατά τον θηλασμό. Η ειδική σύσταση του μαξιλαριού, βοηθά τη μητέρα να διατηρεί μια άνετη θέση, μειώνοντας την ένταση των μυών στα χέρια, στους ώμους και στον λαιμό. Tο μαξιλάρι παρέχει στο παιδί τη σωστή υποστήριξη, βοηθώντας στη διατήρηση μιας άνετης και φυσικής θέσης, την ώρα του θηλασμού. Το προϊόν έχει κάλυμμα που αφαιρείται και πλένεται στο πλυντήριο.

 

Μαξιλάρι θηλασμού & εγκυμοσύνη: Πως χρησιμοποιείται;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ένα μαξιλάρι θηλασμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρακάτω, γίνεται αναφορά σε 2 τρόπους χρήσης του μαξιλαριού θηλασμού κατά την εγκυμοσύνη:

  • Βοήθεια στον ύπνο ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης: Στην περίπτωση αυτή, τοποθετείτε το μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια, εξασφαλίζοντας άνεση και περισσότερο χώρο για το μωρό. Αν επιλέξετε μαξιλάρι θηλασμού με μακρόστενη μορφή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μία άκρη του για την στήριξη του κεφαλιού σας. Σε άλλη περίπτωση, μπορείτε να το τοποθετήσετε στο πίσω μέρος του σώματος, προσφέροντας την απαραίτητη στήριξη της σπονδυλικής σας στήλης και παράλληλα δημιουργείτε ένα «τείχος προστασίας», που δεν σας επιτρέπει να γείρετε προς τα πίσω κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

  • Ανακούφιση στη μέση & στον αυχένα: Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η μέση αποτελεί το σημείο του σώματος που επιβαρύνεται ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το κέντρο βάρους του σώματος αλλάζει για να μπορέσει να στηρίξει την κοιλιά. Εδώ, το μαξιλάρι συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση της μέσης. Το ίδιο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, ισχύει και για τον αυχένα.

 

Πηγές

chicco.gr

Μαξιλάρι θηλασμού: 3 έξυπνοι τρόποι να χρησιμοποιήσετε το πιο πολύτιμο αξεσουάρ της μαμάς (rocksugarbaby.gr)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα