×

Βιταμίνη Β12: Εσύ πόσα ξέρεις για αυτή τη σημαντική βιταμίνη;

 04/04/2023 2m, 4s

Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που παίζει καίριο ρόλο στον μεταβολισμό κάθε κυττάρου του ανθρώπινου σώματος και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη βιταμίνη από τις οκτώ υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Υπάρχει σαν σύμπλεγμα στις ζωικές πρωτεΐνες και η βασική της πηγή είναι οι μικροοργανισμοί του εντερικού συστήματος των χορτοφάγων ζώων. Η ανεπάρκεια της μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ναυτία, μυϊκή αδυναμία και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια.

 

Ποια είναι όμως τα βασικά οφέλη της B12;

  • Καλμάρει τα νεύρα

Είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία του νευρικού συστήματος, καθώς ο οργανισμός μας τη χρησιμοποιεί προκειμένου να συνθέσει τη μυελίνη, μια ουσία που περιβάλλει και προστατεύει τα νεύρα. Ακριβώς επειδή εμπλέκεται στο νευρικό σύστημα παίζει σπουδαίο ρόλο και στη ρύθμιση της ψυχολογικής κατάστασης. Σύμφωνα με έρευνες, η βιταμίνη Β12 καταπολεμά το άγχος και καταπραΰνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

  • Κάνει καλό στην καρδιά

Έχει τη ιδιότητα να προκαλεί μείωση των τιμών της ομοκυστεΐνης, βασικού παράγοντα για την εμφάνιση κάποιας καρδιακής πάθησης. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ, τα επίπεδα του οποίου εξαρτώνται από τα αντίστοιχα επίπεδα του συμπλέγματος βιταμινών Β, συμπεριλαμβανομένης και της βιταμίνης Β12.

  • Ενδυναμώνει τον εγκέφαλο

Συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ατροφίας του εγκεφάλου, η οποία είναι υπαίτια για τη μειωμένη απόδοση πνευματικών ικανοτήτων και την απώλεια της μνήμης.

  • Θρέφει μαλλιά, νύχια και επιδερμίδα

Παίζει σπουδαίο ρόλο στην παραγωγή των κυττάρων μας με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και της επιδερμίδας μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θα πρέπει φροντίσουμε να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β12. Κάποιες από αυτές είναι το συκώτι από μοσχάρι ή αρνί, σαρδέλες, μύδια, σολομός, τόνος, μοσχαρίσιο κρέας, παρμεζάνα, αυγά, φέτα, μπακαλιάρος κ.α. Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε ένα συμπλήρωμα διατροφής για να αυξήσουμε τα επίπεδα αυτής της σημαντικής βιταμίνης που διατηρεί σε καλά επίπεδα τη σωματική, αλλά και ψυχική μας υγεία.

 

Power of Nature Vitamin B12 1000mg
Power of Nature Vitamin B12 1000mg

 

Μπορείτε να αξιοποιήσετε όλα τα οφέλη της βιταμίνης Β12 μέσω του νέου συμπληρώματος διατροφής Vitamin B12 1000μg της Power Health σε αναβράζουσα μορφή. Έχει υπέροχη γεύση κεράσι που θα λατρέψετε και γλυκαντικό από το φυτό στέβια. Σας προσφέρει την απαραίτητη βιταμίνη Β12 η οποία συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας, στο φυσιολογικό σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος, καθώς και στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία.

 

Πηγή Άρθρου: Power Health

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα