×

Βιταμίνη D: Θωρακίζει τον οργανισμό έναντι του Κορονοϊού;

 19/05/2023 3m, 54s

Είναι βιταμίνη, είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό, η παραγωγή της σχετίζεται με τον ήλιο και οι περισσότεροι από εμάς έχουν έλλειψη σε αυτή. Καλά κατάλαβες. Μιλάμε για τη Βιταμίνη D. H βιταμίνη D έχει συσχετισθεί με πολυάριθμα οφέλη, ενώ οι έρευνες που γίνονται για αυτήν αποκαλύπτουν ολοένα και περισσότερα οφέλη.

Ορισμός

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία ομάδα βιταμινών, που αποτελείται από διάφορες χημικές ενώσεις. Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, πράγμα που σημαίνει ότι αποθηκεύεται από τον οργανισμό.

Μορφές

Όπως προ είπαμε η βιταμίνη D είναι μία ομάδα βιταμινών. Οι πιο σημαντικοί τύποι της βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη) και η D3 (χοληκαλσιφερόλη). Είναι αναγκαίες για την καλή λειτουργία του οργανισμού καθώς απαριθμούν ποικίλα οφέλη, όπως θα δούμε παρακάτω.

Η πρώτη (Βιταμίνη D2) μπορεί να προσληφθεί από τη διατροφή αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής. Η δεύτερη είναι εκείνη που συντίθεται με τη βοήθεια του ήλιου. Βάσει πολυάριθμων ερευνών, το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού έχει έλλειψη βιταμίνης D3, για αυτό και καταφεύγει στη λήψη συμπληρωμάτων Βιταμίνης D.

Πού βρίσκουμε βιταμίνη D

  • Βιταμίνη D3

Οι πηγές βιταμίνης D3 είναι δύο. H σύνθεση της Βιταμίνης D3 στο σώμα βασίζεται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου μέσω διεργασιών μετατροπής. Ωστόσο, τη βιταμίνη αυτή μπορούμε να προσλάβουμε και από την τροφή. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D3 είναι οι ζωικές τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, το τυρί, τα αυγά, τα μανιτάρια, το συκώτι κ.ά. Πολλές τροφές είναι τεχνητά εμπλουτισμένες με βιταμίνη D3, όπως είναι κάποια δημητριακά, το γιαούρτι και φυσικά τα συμπληρώματα βιταμίνης D3.

  • Βιταμίνη D2

Τη βιταμίνη D2 βρίσκει συχνότερα κανείς σε φυτικές τροφές και στα μανιτάρια.

 

Vitamins written on a blackboard

 

Έλλειψη βιταμίνης D: Συμπτώματα

Όπως προαναφέρθηκε, ένα σημαντικό μέρος της βιταμίνης D παράγεται με τη βοήθεια του ήλιου. Αν, όμως, βρεθείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D, παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μία εξαιρετικά ηλιόλουστη χώρα, μη σου φανεί περίεργο.  Λόγω του υψηλού ποσοστού του πληθυσμού που πλήττεται από έλλειψη βιταμίνης D στην Ελλάδα, έχουν γίνει πολυάριθμες έρευνες που δείχνουν ότι η αντηλιακή προστασία, αλλά και άλλοι παράγοντες, παρεμποδίζουν τη σύνθεση της Βιταμίνης D.

Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό μας είναι χαμηλά, τότε ο οργανισμός μας “ειδοποιεί” με διάφορα συμπτώματα.

Τα σημαντικότερα συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης D είναι τα παρακάτω:

  • Πόνος στα κόκαλα και τους μυς
  • Έντονη κούραση και κόπωση
  • Απώλεια μαλλιών
  • Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού
  • Χαμηλή οστική πυκνότητα ή ακόμη και οστεοπόρωση

Βιταμίνη D: Οφέλη

Από τα πιο γνωστά οφέλη της Βιταμίνης D είναι η συνεισφορά της στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Έτσι, η βιταμίνη D συμμετέχει με τον τρόπο της στη βελτίωση της υγείας των οστών, των μυών και των αρθρώσεων, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό τόσο για τα παιδιά όσο και για τους αθλητές. Παρ’ όλα αυτά πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D ωφελεί ποικιλοτρόπως όλο τον οργανισμό.

Άλλες μελέτες έδειξαν μία σημαντική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Αυτό που υπέδειξαν είναι ότι χαμηλή βιταμίνη D πιθανώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τη συνεισφορά της βιταμίνης D στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα επιστημονικά ευρήματα υποδεικνύουν, ότι η βιταμίνη D αποτελεί ασπίδα του οργανισμού έναντι σε ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις. Φαίνεται πως, η βιταμίνη D δρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επιτρέπει στους ιούς και τα μικρόβια να συνδεθούν στα κύτταρα. Παράλληλα, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων αλλά και με το διαβήτη.

Βιταμίνη D & Covid-19: Σύμμαχος και σε αυτή τη “μάχη”

Όπως προαναφέρθηκε, η βιταμίνη D αποτελεί ένα εμπόδιο στη σύνδεση των ιών και των μικροβίων με τα κύτταρα. Κατ’ επέκταση, παρεμποδίζει και την εμφάνιση λοιμώξεων. Σε αυτό το σημείο στάθηκε η επιστημονική κοινότητα, η οποία φαίνεται να συμφωνεί, πως η βιταμίνη D είναι ένας σημαντικός σύμμαχος έναντι του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με τον Δρ. Δημήτρη Θ. Παπαδημητρίου, Παιδοενδοκρινολόγο Διευθυντή του Τμήματος Παιδιατρικής – Εφηβικής Ενδοκρινολογίας & Διαβήτη Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών , φαίνεται ότι η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται και με τη δυσκολία προσβολής από τον ιό αλλά και με την αποφυγή της αρνητικής πορείας της νόσου. Συμπεραίνει, λοιπόν, ότι είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, ώστε να θωρακίσουμε περισσότερο τον οργανισμό μας, έναντι στον κορονοϊό.

Σαφώς, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Αφενός, γιατί πιθανόν δεν υπάρχει χρόνος για έκθεση στον ήλιο και αφετέρου γιατί είναι δύσκολο να αυξήσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D μέσω της διατροφής μας. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν τα συμπληρώματα βιταμίνης D, που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης στον οργανισμό μας.

 

Πηγές:

– ΒΙΤΑΜΙΝΗ D: Θωράκιση του ανοσοποιητικού έναντι του ιού SARS-CoV-2 και της λοίμωξης COVID-19 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα