×

Βρεφική διατροφή: Τι πρέπει να τρώει το μωρό σας ανά ηλικία;

 17/11/2023 4m, 27s

H βρεφική διατροφή είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τους νέους γονείς. Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα και αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή του μωρού σας. Εμείς σας παρουσιάζουμε όλα τα βασικά που χρειάζεται να ξέρετε σχετικά με τη διατροφή στη βρεφική ηλικία.

Κατόπιν, η συμβουλή του παιδιάτρου ή / και ενός διατροφολόγου μπορεί να σας δώσει μια πιο προσωποποιημένη κατεύθυνση. Ο παιδίατρός σας – και μόνο εκείνος – είναι άλλωστε που θα κρίνει ότι το μωρό σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις στερεές τροφές. Επίσης, είναι υπεύθυνος να σας ενημερώσει για τα αλλεργιογόνα τρόφιμα.

 

Ποιο μήνα πρέπει να εισάγουμε στερεές τροφές;

Στην ηλικία των 6 μηνών, πολλοί παιδίατροι συνιστούν να ξεκινήσει η εισαγωγή στερεών τροφών. Το μητρικό γάλα ή η φόρμουλα- βρεφικό γάλα εξακολουθεί να είναι η βάση της βρεφικής διατροφής μέχρι το 1ο έτος.

Κάποια σημάδια που δείχνουν ότι ένα βρέφος μπορεί να είναι έτοιμο για τις πρώτες του στερεές τροφές είναι τα παρακάτω:

  • Μπορεί να παραμείνει σε καθιστή θέση και κρατήσει το κεφάλι του σταθερό
  • Μπορεί να συντονίζει τα μάτια, τα χέρια και το στόμα του, ώστε να βλέπει το φαγητό και να το βάλει μόνο του στο στόμα
  • Μπορεί να καταπιεί το φαγητό (αντί να το φτύνει)

Οι γονείς συχνά παρερμηνεύουν κάποια από τα προαναφερθέντα σημάδια, οπότε η εισαγωγή στερεών τροφών πρέπει να γίνεται αποκλειστικά κατόπιν συμβουλής του παιδιάτρου.

Το πρόγραμμα της βρεφικής διατροφής απαρτίζεται από εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται μέχρι την ηλικία των 12 μηνών. Τα κυριότερα από αυτά είναι η πρωτεΐνη, το ασβέστιο, οι σύνθετοι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες A, B, C και E, ο σίδηρος, τα λιπαρά και το νερό.

Η εισαγωγή γίνεται με ένα τρόφιμο τη φορά και ανά τρεις μέρες. Κάθε ένα από τα φαγητά που προσφέρεται στο βρέφος πρέπει να είναι παρασκευασμένο σύμφωνα με τις οδηγίες καταλληλότητας για την ηλικία του, ενώ χρειάζεται να το παρακολουθείτε στενά για τυχόν σημάδια αλλεργικής αντίδρασης.

Στη βρεφική ηλικία δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται, εφόσον το μωρό τρέφεται ακόμα σχεδόν αποκλειστικά με γάλα. Αντιθέτως, δώστε βάση στην ήρεμη ατμόσφαιρα στη διάρκεια του φαγητού και στις νέες δεξιότητες που μαθαίνει το βρέφος, πχ να κρατάει κουτάλι.

Τέλος, πλένετε πάντοτε καλά τα χέρια σας πριν την προετοιμασία κάθε γεύματος, ελέγχετε σχολαστικά τη θερμοκρασία του φαγητού ώστε να μην είναι καυτό και συμβουλευθείτε τον παιδίατρο σχετικά με το μέγεθος των κομματιών που δίνετε (αν δίνετε κομμάτια και όχι κρέμες) για την αποφυγή πνιγμονής.

 

Βρεφική διατροφή ανά μήνα

Ας δούμε τις διαφορές για κάθε μήνα που προτείνουν οι ειδικοί σχετικά με τη βρεφική διατροφή. Μέχρι την ηλικία του ενός έτους το γάλα παραμένει η κύρια τροφή, ενώ ξεκινώντας την εισαγωγή των τροφών, τα βρέφη δοκιμάζουν όλο και περισσότερα φαγητά.

 

Βρεφική διατροφή 5-6 μηνών

Ενώ οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν να γίνεται η εισαγωγή στερεών τροφών στους 6 μήνες, κάποιοι προτείνουν τους 5 μήνες. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται 3-4 κουταλάκια φαγητού την ημέρα, χωρίς κι αυτό να είναι ο κανόνας. Είτε επιλέξετε ρυζάλευρο, είτε σπιτικές τροφές, όπως πχ κρέμα φρούτων, δώστε χρόνο στο βρέφος να συνηθίσει τις νέες γεύσεις, κάτι που θα γίνει πολύ σταδιακά και χρειάζεται υπομονή.

 

Βρεφική διατροφή 7-8 μηνών

Μερικά βρέφη μπορούν να καταναλώσουν μεγαλύτερη ποσότητα σε αυτή την ηλικία. Ένα παράδειγμα για πρόγραμμα διατροφής ενός μωρού 7 μηνών που θηλάζει είναι δύο γεύματα την ημέρα, ένα με φρούτα και ένα με σπιτικό ζωμό λαχανικών.

Κάποιες από τις τροφές που ενδείκνυνται είναι τα φρούτα, η βρώμη, τα λαχανικά, ο τραχανάς και τα μακαρόνια. Η πλειονότητα των θερμίδων λαμβάνεται ακόμα από το γάλα, οπότε δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή στην ποσότητα φαγητού που πρέπει να τρώει.

 

Βρεφική διατροφή 9-10 μηνών

Σε συνέχεια της εισαγωγής των τροφών, περίπου σε αυτή την ηλικία οι παιδίατροι συνιστούν για τα βρέφη να δοκιμάζουν αυγό, γιαούρτι, όσπρια και κρέας (αν δεν έχει εισαχθεί νωρίτερα). Αν αναρωτιέστε πόσα γεύματα πρέπει να τρώει το μωρο 9 μηνών, η απάντηση είναι πως μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των γευμάτων με κάποια σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα. Οι ποσότητες μπορεί να είναι ακόμη μικρές, ενώ προσφέρουμε γάλα κανονικά όταν το ζητήσει το βρέφος.

Όσο μεγαλώνει το βρέφος, σταδιακά αυξάνονται και οι διατροφικές του ανάγκες. Εκτός όμως από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζοναι σε ένα πρόγραμμα διατροφής ενός μωρόυ πχ 10 μηνών, είναι σημαντικό να λαμβάνει και μηνύματα σχετικά με τον τρόπο που τρεφόμαστε. Κάθε τι που προσφέρετε πρέπει να είναι υγιεινό, αλλά και μέσα στο πλαίσιο της διατροφικής μας κουλτούρας, πχ τρώμε όλοι μαζί.

Ένα θρεπτικό αλλά και ενδιαφέρον γευστικά τρόφιμο (με ήπια μπαχαρικά κατάλληλα για την ηλικία του ή με λίγο ελαιόλαδο ή λεμόνι) θα του εξάψει περισσότερο την περιέργεια. Μέχρι το έτος απαγορεύεται ρητά το μέλι, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται εξ ολοκλήρου η ζάχαρη, τα συντηρητικά και το αλάτι. Τέλος, προσφέρετε νερό μετά από κάθε γεύμα.

 

Pharm24 Tip: Ποτέ δεν πιέζουμε ένα βρέφος για να φάει. Αν ανησυχείτε για την υγεία ή και την ανάπτυξη του βρέφους, πάντα να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο που το παρακολουθεί.

 

Πρόγραμμα διατροφής για μωρό που θηλάζει

Δεν υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες διατροφής στη βρεφική ηλικία για μωρά που θηλάζουν και για μωρά που πίνουν φόρμουλα.

Αν θηλάζετε το μωρό σας, μπορείτε να συνδυάσετε λίγο αντλημένο γάλα με κάποια νέα τροφή για να την κάνετε πιο ενδιαφέρουσα. Μπορείτε πχ να αναμείξετε λίγο γάλα με τη φρουτόκρεμα ή τον πουρέ καρότου.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα