×

Ξηρό δέρμα: Ιδανική ρουτίνα καθαρισμού & περιποίησης

 27/03/2024 3m, 56s

Αν έχεις κι εσύ δέρμα ξηρό με τάση να αφυδατώνεται, δεν είσαι η μόνη. Παράγοντες όπως το περιβάλλον, η κληρονομικότητα, το υπερβολικό πλύσιμο του προσώπου, ή ακόμα και κάποιες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να κάνουν το δέρμα σου να ξεφλουδίζει, ή να είναι σκληρό σε σημεία.

Μια κατάλληλη ρουτίνα περιποίησης όμως είναι συνήθως αρκετή για την αντιμετώπιση του ξηρού δέρματος. Μερικά απλά βήματα σε συνδυασμό με μια μάσκα για ξηρό δέρμα και μια ενυδατική κρέμα προσώπου μπορούν να κάνουν το δέρμα σου πιο λαμπερό κι εσένα να αισθάνεσαι πιο υγιής και ανανεωμένη.

 

Αντιμετώπιση για ξηρό δέρμα βήμα-βήμα

Όποια κι αν είναι η αιτία που σου προκαλεί ξηρό δέρμα, τα παρακάτω βήματα θα σε βοηθήσουν στο να ενυδατώσεις άμεσα την επιδερμίδα του προσώπου. Αν παρατηρήσεις ότι το ξηρό δέρμα στο πρόσωπο επιμένει, ίσως χρειαστεί να επισκεφθείς έναν δερματολόγο.

 

Ιδανική ρουτίνα περιποίησης προσώπου με ξηρό δέρμα

1.Καθαρισμός Ξηρού Προσώπου

Όλα τα δέρματα χρειάζονται σωστό καθαρισμό. Εσύ όμως χρειάζεσαι ένα προϊόν που να αφαιρεί τη βρωμιά και τη λιπαρότητα αλλά να είναι ήπιο και χωρίς ερεθιστικούς παράγοντες. Λέμε όχι στα άλφα υδροξύ-οξέα, την αλκοόλη, τα αρώματα και τα ρετινοειδή και λέμε ναι στο υαλουρονικό οξύ, το λάδι Jojoba, τη γλυκερίνη και το βούτυρο καριτέ. Για τέλειο καθαρισμό ξηρού δέρματος προτιμάμε τα:

 

CeraVe SA Smoothing Cleanser
CeraVe SA Smoothing Cleanser

Ένα gel καθαρισμού που ενώ κάνει ήπια απολέπιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας ενός ξηρού προσώπου. Αφαιρεί ρύπους και μακιγιάζ και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για το ξηρό δέρμα στο σώμα σου.

 

La Roche-Posay Innovation Toleriane
La Roche-Posay Innovation Toleriane

Το ήπιο προϊόν καθαρισμού και ντεμακιγιάζ προσώπου φροντίζει την ξηρή επιδερμίδα αφήνοντας μια απαλή αίσθηση στο τέλος που τόσο έχεις ανάγκη.

💡Pharm24 Tip: Χρησιμοποιούμε χλιαρό και όχι ζεστό νερό και κατόπιν σκουπιζόμαστε ταμποναριστά όταν έχουμε ξηρό δέρμα.

 

2.Τόνωση Ξηρού Προσώπου

Μετά τον καθαρισμό προσώπου, μπορείς να εφαρμόσεις ένα toner για να θρέψει τη “διψασμένη” σου επιδερμίδα και να την προετοιμάσει φυσικά για τα επόμενα βήματα καθαρισμού.

Είναι σημαντικό το toner σου να μην περιέχει αλκοόλ, καθώς είναι ένα συστατικό που ξηραίνει το δέρμα. Αγαπάμε το The Skin Pharmacist Serum γιατί συμπληρώνει θαυμάσια την ενυδατική κρέμα όταν εφαρμοστεί αμέσως πριν από αυτήν.

 

3.Στόχευση προβλημάτων

Αν έχεις τάση ακμής ή υπερμελάγχρωση, μπορείς σε αυτό το σημείο να χρησιμοποιήσεις έναν ορό κατά των ατελειών, προσέχοντας για άλλη μια φορά τα συστατικά. Αλλιώς προχωράς στο επόμενο βήμα.

 

4.Ενυδάτωση Ξηρού Προσώπου

Η ενυδατική κρέμα προσώπου για το ξηρό δέρμα είναι ένα βήμα εξαιρετικά πολύτιμο. Το δέρμα σου χρειάζεται την ενυδάτωση άμεσα, γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να την εφαρμόσεις αμέσως μόλις πλύνεις το πρόσωπό σου ή βγεις από το ντους. Τα μη φαγεσωρογόνα προϊόντα όπως τα παρακάτω είναι τα πιο ασφαλή για ξηρές επιδερμίδες.

 

CeraVe Facial Moisturising Lotion Ενυδατική Κρέμα Προσώπου
CeraVe Facial Moisturising Lotion Ενυδατική Κρέμα Προσώπου

Το ξηρό δέρμα χρειάζεται βαθιά ενυδάτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Γι’ αυτό, η ενυδατική λοσιόν που δημιουργήθηκε μαζί με δερματολόγους είναι ιδανική για να γίνει η νέα ενυδατική σου κρέμα.

 

Avene Les Essentiels Creme Nutritive Compensatrice
Avene Les Essentiels Creme Nutritive Compensatrice

Μια κρέμα τόσο ελαφριά που μπορεί να εφαρμοστεί πρωί και βράδυ για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ξηρού δέρματος.

 

5.Προστασία από τον ήλιο

Τέλος, προστάτεψε το ξηρό σου δέρμα από τις ακτίνες UV με ένα αντηλιακό.

 

Αν και δεν ανήκει στην καθημερινή ρουτίνα, μια μάσκα για ξηρό δέρμα 1-2 φορές την εβδομάδα ή ένα προϊόν ήπιας απολέπισης θα τονώσει την ξηρή επιδερμίδα προσφέροντας ανακούφιση όποτε το έχεις ανάγκη. Η ομάδα μας επέλεξε μερικά από τα πιο ήπια προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά:

 

Apivita Face Scrub With Apricot
Apivita Face Scrub With Apricot

Ένα scrub βασισμένο σε φυτικά συστατικά όπως το βερίκοκο που κάνουν ήπια απολέπιση και απομακρύνουν απαλά τα νεκρά κύτταρα.

 

Korres Kiwi Scrub
Korres Kiwi Scrub

Ένα scrub που καθαρίζει και δροσίζει την αφυδατωμένη επιδερμίδα ενώ απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα.

 

Apivita Express Beauty With Cucumber
Apivita Express Beauty With Cucumber

10 λεπτά 1-2 φορές την εβδομάδα αρκούν για να δράσει η μάσκα ενυδάτωσης με αγγούρι της Apivita. Απόκτησε φρεσκάδα με τη βοήθεια των έλαιων jojoba και αβοκάντο.

 

Επιπλέον tips για αντιμετώπιση του ξηρού δέρματος

Συνδυάζοντας τη ρουτίνα καθαρισμού με μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σου, θα δεις διαφορά πιο γρήγορα και θα διατηρήσεις τα αποτελέσματά της για περισσότερο χρόνο. Τι μπορείς να κάνεις στο σπίτι:

  • Μην κάνεις ντους για περισσότερο από 10 λεπτά
  • Πίνε 8 ποτήρια νερό καθημερινά
  • Περιόρισε την καφεΐνη όσο μπορείς
  • Χρησιμοποίησε υγραντήρα αν το χρειάζεσαι
  • Πες ναι στα φρούτα και τα λαχανικά

 

Αν θέλεις να επιταχύνεις τη διαδικασία ενυδάτωσης του ξηρού σου προσώπου, εκμεταλλεύσου τις βραδινές ώρες που γίνεται η αναγέννηση των κυττάρων. Βάλε λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων στο πρόσωπο το βράδυ πριν κοιμηθείς για να συνεισφέρεις φυσικά στην ανανέωση της επιδερμίδας. Το αγαπημένο μας Caudalie Vinosource θρέφει και επιδιορθώνει το δέρμα όσο εσύ ξεκουράζεσαι.

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα