×

5 κανόνες για την καλή λειτουργία του προστάτη & του ουροποιητικού συστήματος

 10/04/2023 2m, 9s

Η 15η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη. Οι παθήσεις του προστάτη είναι συχνές και η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη σε αρχικά στάδια βοηθάει στην ίαση σε ποσοστό 95% των περιπτώσεων.

Υπάρχουν κάποιοι απλοί κανόνες στον τρόπο ζωής, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στην καλή λειτουργία του προστάτη και του ουροποιητικού συστήματος των ανδρών.

  • Κατανάλωση νερού

Συνίσταται να πίνετε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι προσπαθείτε να καταναλώσετε περίπου ένα ποτήρι νερό κάθε 2 ώρες.

  • Αποφύγετε το αλκοόλ & την καφεΐνη

Αποφύγετε ή περιορίστε την λήψη καφεΐνης και αλκοολούχων ποτών καθώς μπορεί να έχουν διουρητική ή ερεθιστική δράση, η οποία ευνοεί την παραγωγή ούρων, τη συχνοουρία και τη νυκτουρία. Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την κατανάλωση οινοπνεύματος, συνίσταται να μην καταναλώνετε περισσότερα από 125 ml κρασιού ή 250 ml μπύρας ανά γεύμα. Όμως η σχέση μεταξύ του οινοπνεύματος και των διαταραχών ούρησης είναι αμφιλεγόμενη.

  • Ισορροπημένη διατροφή

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες A, C και E. Πιο συγκεκριμένα:

· Καρότα, βερίκοκα, σπανάκι, μπρόκολο και ντομάτες είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη A.

· Σταφίδες, ακτινίδια, εσπεριδοειδή, φράουλες, βατόμουρα, κουνουπίδι και πιπεριές περιέχουν βιταμίνη C.

· Ελαιόλαδο, έλαια λαχανικών και φύτρα σιταριού περιέχουν βιταμίνη E.

Αντίθετα, περιορίστε τα ζωικά λίπη και τις τροφές που προκαλούν ερεθισμό, όπως το επεξεργασμένα κρέατα, τα μπαχαρικά, το πιπέρι, το τσίλι και τα οινοπνευματώδη ποτά.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες δρουν εναντίων των τοξινών που οδηγούν σε ταχεία κυτταρική γήρανση. Το σελήνιο και ο ψευδάργυρος επίσης μπορούν να ληφθούν μέσω ξηρών καρπών και να ωφελήσουν.

  • Σωματική άσκηση

Η σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του προστάτη, μέσω επωφελών ορμονικών επιδράσεων. Συνίσταται αερόβια άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για 5 ημέρες την εβδομάδα. Περιορίστε τη χρήση του ποδηλάτου ή επιλέξτε κάποιο εργονομικό κάθισμα για την αποφυγή πίεσης στο πυελικό έδαφος. Από τα αερόβια αθλήματα συνιστώνται το τρέξιμο, το κολύμπι και οι μεγάλοι περίπατοι.

  • Αγωγή

Αναφέρετε στο γιατρό σας φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής που παίρνετε, ώστε να μπορεί να εξατομικεύσει καλύτερα την αγωγή σας.

 

Menarini Prostamol

Το Prostamol είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του προστάτη και του ουροποιητικού συστήματος. Περιέχει saw palmetto που συμβάλλει στην ενίσχυση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος των ανδρών και προστατεύει τον προστάτη.

 

Prostamol
Menarini Prostamol

Η δράση του οφείλεται στην αναστολή ενός ενζύμου της 5-α-αναγωγάσης, το οποίο συμμετέχει στο σχηματισμό της διυδροτεστοστερόνης, ορμόνη υπεύθυνη για τη διόγκωση του αδένα του προστάτη. Βοηθά στη φυσιολογική ροή των ούρων και στην καλή κένωση της ουροδόχου κύστεως ενώ μειώνει σημαντικά και τη νυχτερινή ενούρηση.

 

Πηγή Άρθρου: Menarini Hellas

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα