×

5 Πράγματα που Πρεσβεύει η Γιορτή της Μητέρας

 12/05/2023 2m, 58s

«Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου». Μέσα σε μία φράση, ο Οδυσσέας Ελύτης περιέγραψε το μέγεθος του όρου «μητέρα».

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, που γιορτάζεται φέτος την Κυριακή 14 Μαΐου 2023, θα γίνει μια παρουσίαση 5 στοιχείων που πρεσβεύει η γιορτή της μητέρας και πρέπει να γνωρίζουμε.

 

Τι πρεσβεύει η Γιορτή της Μητέρας;

Η γιορτή της μητέρας αποτελεί ημέρα που τιμάται διαφορετικά από κάθε γυναίκα, χωρίς να έχει έναν μονοδιάστατο χαρακτήρα. Το να είσαι μητέρα έχει πολλά εμπόδια και δυσκολίες, διαχρονικά. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε 5 facts που συνδέονται τη σημαντική γιορτή.

Fact 1

Η λέξη – ψευδώνυμο «μαμά» προέρχεται από τα μωρά! Επί της ουσίας, ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να πει ένα μωρό, είναι η συλλαβή «μα». Αν παρατηρήσουμε και τη ρίζα της λέξης «μητέρα» και σε άλλες γλώσσες, η συλλαβή αυτή βρίσκεται σχεδόν παντού. Κατά συνέπεια, η λέξη προέρχεται από τα πρώτα πράγματα που θα πει ένα μωρό προς τη μητέρα του!

Fact 2

Η Γιορτή της Μητέρας ξεκίνησε ως ημέρα μνήμης και πένθους των γυναικών, που είχαν χάσει τα παιδιά τους και γενναίους στρατιώτες στον πόλεμο. Κατά τη διάρκεια και μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο στις Η.Π.Α., η Ann Jarvis πραγματοποίησε μια συντονισμένη προσπάθεια να καλλιεργήσει τη φιλία και την κοινότητα μεταξύ των μητέρων και στις δύο πλευρές του πολέμου. Ξεκίνησε μια επιτροπή το 1868 η οποία καθιέρωσε την πρώτη αναλαμπή της σημερινής γιορτής: «Ημέρα φιλίας της μητέρας».

Λίγο αργότερα, η κόρη της Jarvis, συνέχισε την «κληρονομιά» της μητέρας της, θεμελιώνοντας τη συγκεκριμένη ημέρα.

Fact 3

Η σημασία του ρόλου της μητέρας δεν αλλάζει ποτέ. Μπορεί οι ανάγκες να μεταβάλλονται και ο χρόνος, που πρέπει να αφιερώσει, να λιγοστεύει όσο περνάνε τα χρόνια, αλλά η παρουσία της είναι μείζονος σημασίας.

Από ένα σημείο και έπειτα, μια μητέρα αντιλαμβάνεται ότι το παιδί της δεν έχει ανάγκη τα υλικά, που μπορεί να του προσφέρει, αλλά μια συμβουλή, μια αγκαλιά, έναν καλό λόγο! Επί της ουσίας, δεν είναι το πιο ουσιώδες αν μια μητέρα είναι παρούσα για το παιδί της;

Fact 4

Η φωνή της μητέρας διαθέτει μοναδικές ιδιότητες για το παιδί, σε οποιαδήποτε φάση της ανάπτυξής του. Όπως έχει διαπιστωθεί, η καρδιά του εμβρύου χτυπάει πιο γρήγορα όταν ακούει τη φωνή της μητέρας του, έναντι της φωνής ενός ξένου.

Επίσης, η φωνή της μητέρας βοηθάει στη μείωση του άγχους των μεγαλύτερων παιδιών, όπως θα μπορούσε και μια αγκαλιά. Τέλος, ο ήχος της φωνής μιας μητέρας μειώνει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, και ανεβάζει το επίπεδο της ωκυτοκίνης, μια ορμόνη που συνδέεται με την αγάπη και το δέσιμο.

Fact 5

Η γιορτή της μητέρας, στην πάροδο του χρόνου έχει υποστεί αρκετές μεταβολές. Σήμερα, όμως, όπως και όταν ξεκίνησε, δεν σταμάτησε να προβάλλει την αναγνώριση της συνεισφοράς γυναίκας – μητέρας.

Η Ημέρα της Μητέρας, όπως και η δουλειά της «μητρότητας», είναι ποικίλη και διαφοροποιείται σε κάθε γυναίκα. Αυτό είναι ίσως και το σπουδαιότερο πράγμα για αυτή τη μέρα, γιατί καταφέρνει να τιμά τους πολλαπλούς τρόπους που βρίσκουν οι γυναίκες για να αναθρέψουν τις οικογένειές τους και τους τρόπους με τους οποίους τόσες πολλές έχουν γαλουχήσει τις κοινότητές τους, τις χώρες τους και κάθε κοινωνικό σύνολο.

 

💗Χρόνια πολλά σε κάθε μητέρα και ακόμα περισσότερο σε εκείνες που ξέρουν ότι δεν είναι τέλειες και προσπαθούν κάθε μέρα να βελτιώνονται! #loveyourself

 

Πηγές

nationalwomenshistoryalliance.org

10 Mind Blowing Facts About Mothers (habausa.com)

19 Mother’s Day Facts to Share With Your Mom (townandcountrymag.com)

Γιορτή της Μητέρας: Ποιος είναι ο ρόλος της μητέρας, τι γιορτάζουμε (paidorama.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα