×

8 τροφές για γερά δόντια & ούλα

 06/06/2023 2m, 36s

Κάθε άνθρωπος επιθυμεί να έχει μια υγιή και καλαίσθητη οδοντοστοιχία. Τα δόντια και τα ούλα αποτελούν ευαίσθητα σημεία του οργανισμού μας και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Παρόλα αυτά, με την επιστημονική πρόοδο, υπάρχουν στην αγορά προϊόντα που βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών άσχημων καταστάσεων για τα δόντια.

Για τη διατήρηση, όμως, μιας υγιούς οδοντοστοιχίας, υπάρχουν και τροφές που μπορούν μαζί με το καθημερινό βούρτσισμα να προσφέρουν σημαντικά αποτελέσματα. Παρακάτω θα γίνει αναφορά σε 8 τροφές που βοηθούν για γερά δόντια και ούλα.

 

Ποιες τροφές βοηθούν στην υγεία των δοντιών μας;

Τροφές για γερά δόντια & ούλα

Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες Οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, βοηθούν στη διατήρηση των δοντιών και των ούλων σας καθαρά. Επιπλέον, βοηθάει στην έκκριση του σάλιου. Δίπλα στην καλή οδοντιατρική φροντίδα στο σπίτι, αυτή είναι η καλύτερη φυσική σας άμυνα ενάντια στην τερηδόνα και τις ασθένειες των ούλων. Περίπου 20 λεπτά αφού φάτε κάτι που έχει σάκχαρα ή άμυλα, το σάλιο σας αρχίζει να μειώνει τις επιπτώσεις των οξέων και των ενζύμων που επιτίθενται στα δόντια σας. Το σάλιο περιέχει ίχνη ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων. Έτσι, αποκαθιστά επίσης τα μέταλλα σε περιοχές των δοντιών που τα έχουν χάσει από τα βακτηριακά οξέα.
Γαλακτοκομικά προϊόντα Το τυρί είναι ένας άλλος παρασκευαστής σάλιου. Το ασβέστιο και τα φωσφορικά άλατα στο γάλα, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στην αποκατάσταση των μεταλλικών στοιχείων που μπορεί να έχουν χάσει τα δόντια λόγω κάποιων τροφών. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν και στην αναδόμηση του σμάλτου των δοντιών.
Πράσινο και μαύρο τσάι Αυτά τα βότανα περιέχουν και τα δύο πολυφαινόλες, που αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια της πλάκας. Αυτές οι ουσίες είτε σκοτώνουν είτε συγκρατούν τα βακτήρια. Αυτό εμποδίζει τα βακτήρια να αναπτυχθούν ή να δημιουργήσουν οξύ που επιτίθεται στα δόντια. Ανάλογα με τον τύπο του νερού που χρησιμοποιείτε για την παρασκευή του τσαγιού σας, ένα φλιτζάνι μαύρο ή πράσινο τσάι μπορεί επίσης να είναι πηγή φθορίου.
Τσίχλα χωρίς ζάχαρη Αυτός είναι ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος για παραγωγή σάλιου, που αφαιρεί τα σωματίδια τροφής από την περιοχή του στόματος.
Τροφές με φθόριο Το φθοριούχο πόσιμο νερό, ή οποιοδήποτε προϊόν που φτιάχνεται με φθοριούχο νερό, βοηθά τα δόντια. Αυτό περιλαμβάνει χυμούς σε σκόνη (χωρίς πολλή ζάχαρη) και αφυδατωμένες σούπες. Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται στο εμπόριο, όπως τα προϊόντα πουλερικών, τα θαλασσινά και τα δημητριακά σε σκόνη, μπορούν επίσης να δώσουν φθόριο.
Κατανάλωση νερού Να λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες νερού καθημερινά αντί για αναψυκτικά και ποτά που εμπεριέχουν ζάχαρη.
Φώσφορος Ο φώσφορος, είναι ένα μέταλλο που το βρίσκουμε στα αυγά, τα ψάρια, το άπαχο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια και είναι καλό για γερά δόντια.
Βιταμίνη C Η βιταμίνη C προάγει την υγεία των ούλων, γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνετε ακόμα περισσότερα εσπεριδοειδή, ντομάτες, πιπεριές, μπρόκολο, πατάτες και σπανάκι.

 

Στο ηλεκτρονικό φαρμακείο του Pharm24.gr μπορείτε να βρείτε τα κατάλληλα προϊόντα για τη στοματική υγιεινή και τη φροντίδα της οδοντοστοιχίας.

 

 

Πηγές

The Best and Worst Foods for Your Teeth (urmc.rochester.edu)

Διατροφή για γερά δόντια: Τι να τρώτε και τι να αποφύγετε (onmed.gr)

Τροφές για γερά και υγιή δόντια (healthstories.gr)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα