×

Αλλεργικό άσθμα: όσα πρέπει να γνωρίζετε!

 09/05/2024 4m, 44s

Σε μια εποχή όπου η ανάπτυξη και η τεχνολογία κυριαρχούν, η φύση μας υπενθυμίζει επίμονα πως συνυπάρχουμε μαζί της. Το αλλεργικό άσθμα, είναι μία χρόνια νόσος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελεί ένα παράδειγμα της σχέσης μας με το περιβάλλον και την υγεία μας.

Στο άρθρο μας, θα εξερευνήσουμε πώς το αλλεργικό άσθμα επηρεάζει τους ανθρώπους και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση με φυσικούς τρόπους.

 

Τι είναι το αλλεργικό άσθμα;

Ξεκινώντας από το άσθμα, το ορίζουμε ως μία αρκετά συχνή νόσο που αφορά τόσο παιδιά, όσο και ενήλικες κάθε ηλικίας. Αναφορικά με την Ελλάδα, υπολογίζεται πως περίπου το 8-10% του πληθυσμού πάσχει από άσθμα.

Το βρογχικό άσθμα, είναι μια χρόνια πνευμονική πάθηση που χαρακτηρίζεται από συνεχή φλεγμονή των αεραγωγών. Οι κύριες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξηρό βήχα, συχνά εντονότερο το πρωί ή μετά από έντονη φυσική δραστηριότητα. Εκτός από τον βήχα, μπορεί να συνοδεύεται από δύσπνοια, συριγμούς (σφύριγμα) ή αίσθημα “βρασίματος” στο στήθος.

Συχνά, το βρογχικό άσθμα προκαλείται από αλλεργιογόνα όπως η γύρη, οι μύκητες, τα ακάρεα, η σκόνη και τα επιθήλια κατοικίδιων, καθιστώντας ως αλλεργικό βρογχικό άσθμα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το αλλεργικό άσθμα μπορεί να προκληθεί από τα αλλεργιογόνα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί λόγω κληρονομικότητας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως η παρουσία του άσθματος σε μέλος του οικογενειακού κύκλου ενός ατόμου, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης. Όσον αφορά τα συμπτώματα, δε διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από το βρογχικό άσθμα, με τη μόνη διαφορά πως πυροδοτείται μόλις γίνει εισπνοή του αλλεργιογόνου.

 

Αλλεργικό άσθμα: αίτια

Επί της ουσίας, τα αίτια πρόκλησης του αλλεργικού άσθματος είναι μια είτε γενετικής φύσεως (κληρονομικότητα) είτε περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως:

  • Υγρασία και μούχλα
  • Γύρη από γρασίδι, δέντρα και ζιζάνια
  • Τρίχωμα κατοικίδιων
  • Ακάρεα σκόνης

 

Αλλεργικό άσθμα: συμπτώματα

Τα άτομα με αλλεργικό άσθμα μπορούν να εμφανίσουν μια σειρά από συμπτώματα, όπως

  • Βήχας
  • Συριγμός
  • Σφίξιμο στο στήθος
  • Δύσπνοια
  • Καταρροή, συνήθως με ανοιχτόχρωμη βλέννα
  • Κόκκινα, υγρά μάτια
  • Κνησμός γύρω από τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια
  • Ξύπνημα εντός της νύχτας λόγω του άσθματος

 

Τι είναι η κρίση αλλεργικού άσθματος;

Μία κρίση άσθματος, είτε αλλεργικού είτε βρογχικού, αναφέρεται σε ένα επεισόδιο όπου τα συμπτώματα του άσθματος και η πνευμονική λειτουργία του ασθενούς υποστούν σημαντική επιδείνωση. Αυτή η επιδείνωση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή ή μετά από εκθέσεις σε ορισμένους παράγοντες.

Ορισμένα από τα συμπτώματα που περιλαμβάνει μια κρίση άσθματος είναι τα παρακάτω:

  • αιφνίδια ή προοδευτική επιδείνωση στα συμπτώματα του άσθματος (δύσπνοια, συριγμός, βήχας ή σφίξιμο στο στήθος)
  • ταχεία των αναπνοών
  • ταχυκαρδία
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • μικρή βελτίωση όταν χρησιμοποιείτε το εισπνεόμενο σκεύασμα για το άσθμα

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μιας κρίσης άσθματος, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον προσωπικό σας ιατρό, για να σας κατευθύνει σωστά.

 

Αλλεργικό άσθμα & διατροφή: τι σχέση έχουν;

Τα τελευταία χρόνια, έχουν δημοσιευτεί έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του άσθματος. Τροφές που ενδεχομένως να βοηθήσουν στη μείωση του άσθματος, είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, μπορούν να μειώνουν τις προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες και να αυξήσουν την παραγωγή αντιφλεγμονωδών ουσιών.

Επιπλέον, τροφές με βιταμίνη D (εκτός του ηλίου, που αποτελεί την καλύτερη πηγή της συγκεκριμένης βιταμίνης) είναι κατάλληλες για μείωση κρίσεων άσθματος, ειδικά στα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει πως τα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος έχουν υποδοχείς για τη βιταμίνη D, με τη λήψη της να συμβάλλει στη μείωση των κρίσεων άσθματος.

Ωστόσο, οι έρευνες έχουν δείξει και πως ορισμένες τροφές ενδεχομένως να προκαλέσουν επιδείνωση του άσθματος. Τα γαλακτοκομικά, συγκεκριμένα, φαίνεται να επιδεινώνουν την εξέλιξη του άσθματος. Αυτό οφείλεται στις αντιδράσεις του οργανισμού προς τις πρωτεΐνες του γάλακτος ή των λιπιδίων του γάλακτος. Ωστόσο, τα παραπάνω δεδομένα δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα επιστημονικά.

Σε κάθε περίπτωση, η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και ο συνδυασμός της αγωγής που θα σας προτείνει ο προσωπικός ιατρός, αποτελούν το τρίπτυχο για την αντιμετώπιση του αλλεργικού άσθματος.

 

Υπάρχει θεραπεία για το αλλεργικό άσθμα;

Σήμερα, υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές προσεγγίσεις για το αλλεργικό άσθμα. Τέτοιες περιλαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα, βότανα, αντιισταμινικά, ρινικά σπρέι και εισπνεόμενα για αλλεργικό άσθμα. Παρακάτω θα δούμε μερικές από τους πιο δημοφιλείς τρόπους θεραπείας για το αλλεργικό άσθμα.

Αντιισταμινικά

Αυτός ο τύπος φαρμάκου αποτελεί ενός εκ των πιο δημοφιλών μέσων για μείωση των ήπιων έως μέτριων συμπτωμάτων αλλεργίας όπως φαγούρα στο δέρμα, φτέρνισμα ή υγρά μάτια. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τη λήψη αντιισταμινικού ως μέρος της θεραπείας σας.

Κορτικοστεροειδή

Τόσο τα από του στόματος όσο και τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή για αλλεργικό άσθμα, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των συμπτωμάτων άσθματος που προκαλούνται από αλλεργίες, μειώνοντας τη φλεγμονή στους αεραγωγούς.

Βότανα για αλλεργικό άσθμα

Σύμφωνα με έρευνες, ορισμένα βότανα ενδέχεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του αλλεργικού άσθματος. Το τζίντζερ κι ο κουρκουμάς αποτελούν 2 εξ αυτών. Το τζίντζερ, έχει στη σύνθεσή του τζιντζερόλη και σογκαόλη, που ενισχύουν την καταπραϋντική δράση των β-αγωνιστών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άσθματος, ενώ συμβάλλουν περαιτέρω στη βρογχοδιαστολή και μειώνουν τη φλεγμονή στους αεραγωγούς.

Ο κουρκουμάς, με βασικό του συστατικό την κουρκουμίνη, έχει αντιαλλεργικές ιδιότητες, καθώς ανακόπτει την απελευθέρωση της ισταμίνης και άλλων χημικών μεσολαβητών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αλλεργικής φλεγμονής.

 

Υπάρχει πρόληψη για το αλλεργικό άσθμα;

Για το άσθμα, επί της ουσίας δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα πρόληψης, αλλά μπορείτε να υιοθετήσετε μερικές πρακτικές για να μειώσετε τον κίνδυνο μιας αλλεργικής κρίσης άσθματος κατανοώντας και αποφεύγοντας τα αίτια και διασφαλίζοντας ότι χρησιμοποιείτε την καλύτερη ιατρική θεραπεία για τη διαχείριση του άσθματος σας.

Μερικές από αυτές τις πρακτικές, αφορούν:

  1. Αποφύγετε τους παράγοντες που επιδεινώνουν το αλλεργικό άσθμα, με βασικότερα τα αλλεργιογόνα, που αναφέρθηκαν και παραπάνω.
  2. Διακόψετε το κάπνισμα και αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα.
  3. Αντιμετωπίστε και άλλα νοσήματα που μπορεί να αλληλεπιδρούν με το αλλεργικό άσθμα, όπως η αλλεργική ρινίτιδα.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα