×

Αλόη Βέρα: Ποιες είναι οι θαυματουργές της ιδιότητες;

 21/02/2023 7m, 38s

Τι είναι η Αλόη – Aloe Vera;

Η γνωστή σε όλους μας πιά αλόη είναι ένα ποώδες φυτό με χυμώδη φύλλα. Είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό, που εντάσσεται στην οικογένεια των κρινοειδών και το μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από νερό. Υπάρχουν πολλά είδη αλόης, αλλά αυτό που χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι η αλόη βέρα (aloe vera). Το είδος είναι γνωστό για τη χρήση του σε εναλλακτικές θεραπείες με χρήση φυτών. Πολλές μελέτες έχουν δείξει τις θεραπευτικές & ευεργετικές ιδιότητες της αλόης. Συγκεκριμένα, το εκχύλισμα της αλόης συμβάλλει στην περιποίηση της επιδερμίδας, στην επούλωση πληγών κι εγκαυμάτων. Συστατικά της αλόης, όπως είναι οι πολυσακχαρίτες, η ανθρακινόνη και οι λεκτίνες, είναι υπεύθυνα για τις ευεργετικές ιδιότητές της.

Το φυτό της αλόης αποτελείται από:

  • Το περίβλημα ή το φλοιό, όπου πραγματοποιείται η φωτοσύνθεση και συντίθενται τα θρεπτικά της στοιχεία.
  • Τον υποφλοιώδη χιτώνα, που περιέχει ένα στρώμα με αλοΐνη ενδιάμεσα στο φλοιό και στο ζελέ, που έχει σκούρο κίτρινο χρώμα.
  • Την κολλα, που περιλαμβάνει το πολύτιμο ζελέ που φέρει πλήθος ιδιοτήτων.

 

Ποιες είναι οι ιδιότητες της Αλόης – Aloe Vera;

1. Αντιοξειδωτική & αντιβακτηριακή δράση

Η Aloe Vera περιέχει πολυφαινόλες, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Έχει αποδειχθεί ότι οι πολυφαινόλες συμβάλλουν ενεργά στη μείωση βακτηρίων και μικροοργανισμών στον οργανισμό. Έτσι εξηγείται και η ισχυρή αντιμικροβιακή δράση της αλόης.

2. Επούλωση εγκαυμάτων & πληγών

Η εφαρμογή τζελ αλοης στα εγκαύματα είναι εξαιρετικά θεραπευτική. Είτε πρόκειται για έγκαυμα από την ήλιο είτε για εγκαυμα από επαφή με ένα θερμο αντικείμενο, το τζελ αλόης καταστέλλει τη βλάβη και επιταχύνει την επούλωση και αποκατάσταση της επιδερμίδας. Παράλληλα, η αλόη ανακουφίζει από τον πόνο, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι η δράση της είναι προτιμότερη από συμβατικά φάρμακα για την ανάπλαση του ιστού του δέρματος.

3. Ενυδάτωση & αντιγήρανση

Όπως προαναφέρθηκε, η αλόη αποτελείται από νερό σε μεγάλο ποσοστό (πάνω από 95%). Επομένως, δεν προκαλούν έκπληξη η εξαιρετικά ενυδατικές ιδιότητές της. Παράλληλα με τη μεγάλη περιεκτικότητά της σε νερό, περιέχει μία σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στη βελτίωση της ποιότητας της επιδερμίδας. Από τη μία ενυδατώνει & θρέφει βαθιά το δέρμα και από την άλλη προάγει την αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Έτσι εξηγούνται και οι αντιγηραντικές της ιδιότητες.

4. Αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων & ερεθισμών

Εκτός από αντιμακτηριακή & αντιμικροβιακή δράση, η αλόη δρα και αντισηπτικά. Η αλόη μπορεί, λοιπόν, να συμβάλλει στην αντιμετώπιση και καταπράυνση παθήσεων του δέρματος, όπως είναι η ακμή, η ψωρίαση, το έκζεμα κ.α. Παράλληλα, συμβάλλει στην ανακούφιση από τον κνησμό και την ερυθρότητα.

5. Υγεια μαλλιών

Όλα τα θρεπτικά συστατικά της αλόης, συμπεριλαμβανομένων των ανόργανων αλάτων και των βιταμινών, συμβαλλουν στην αναδόμηση και την υγεία των μαλλιών, καθώς τα ενυδατώνουν. Παράλληλα, η αλόη δρα καθαριστικά, ενυδατικά & αντιοξειδωτικά για τα μαλλιά και για το τριχωτό της κεφαλής. Έτσι, αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο αντιμετώπισης της πιτυρίδας και της ξηροδερμιας, καθώς απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα.

6. Αλόη και αδυνάτισμα

Η πόσιμη αλόη είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ενισχύσετε την προσπάθεια απώλειας βάρους. Η αλόη συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού αλλα και του κυκλοφορικού συστήματος. Παράλληλα, αποτοξινώνει τον οργανισμό και συμβάλλει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Συνοπτικά, η αλόη μπορεί να ρυθμίσει το μεταβολισμό μας και να επιταχύνει την απώλεια βαρους.

 

Ανάμεσα στις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης συγκαταλέγονται επίσης:

  • Ενίσχυση της καλής κυκλοφορίας του αίματος
  • Συμβάλλει στην εξαφάνιση μελανιών από χτυπήματα
  • Ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και την χοληστερίνη
  • Ενίσχυση άμυνας οργανισμού
  • Λιπάινει και ευεργετεί την υγεία των αρθρώσεων και των μυών
  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργά του εντέρου και την πέψη
  • Βελτιώνει την υγεία της στοματικής κοιλότητας
  • Καταπολεμά τη τριχόπτωση.

 

Ποια ειναι η καλύτερη αλόη;

Κατόπιν ερευνών, έχει βρεθεί ότι η καλύτερης ποιότητας αλόη τόσο για τοπική και εξωτερική χρήση όσο και για εσωτερική χρήση, είναι η barbadensis miller. Η aloe vera περιέχει τα λεγόμενα πρωτεολυτικά ένζυμα που επηρεάζουν την αναγέννηση των νεκρών κυττάρων του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής, γεγονός που επιδρά στην υγεία των μαλλιών και κάνει την τρίχα λεία και λαμπερή. Προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών, αποτρέπει την κνησμό του τριχωτού της κεφαλής και μειώνει την πιτυρίδα.

Βάσει όλων των παραπάνω ευεργετικών συστατικών και ιδιοτήτων της αλόης δεν είναι τυχαίο ότι τη συναντάμε είτε αυτούσια είτε συμπεριλαμβανόμενη σε πολλά προϊόντα περιποίησης. Παρακάτω θα βρεις τα καλύτερα προϊόντα αλόης.

 

Τα καλύτερα προϊόντα με Αλόη – Aloe Vera

 

Sky Premium Life Aloe Vera Συμπλήρωμα Διατροφής

Το συμπλήρωμα διατροφής Sky Premium Aloe Vera περιέχει ζελέ βιολογικής αλόης με 99% καθαρότητα και υψηλή συγκέντρωση (200: 1). Περιέχει 100% ζελέ αλόης σε κάθε δόση, εμπλουτισμένο με βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο και βιοτίνη. Η αλόη βέρα αποτελείται από αμινοξέα, μέταλλα και σάκχαρα που βοηθούν στην ενίσχυση του ανθρώπινου σώματος, στην αποκατάσταση της βλάβης των ιστών και στη μείωση των φλεγμονών. Αν και η αλόη αποτελείται από περίπου 99% νερό, το υπόλοιπο 1% είναι εξαιρετικά ισχυρό και περιέχει πολλά ζωτικά μεταλλικά στοιχεία για τη διαδικασία ανάπτυξης και την υγιή λειτουργία όλων των συστημάτων στο ανθρώπινο σώμα. Το ζελέ της Αλόης Βέρα περιέχει δύο βασικές ορμόνες: την Αυξίνη και τη Γιβερελίνη. Αυτές οι δύο ορμόνες συμβάλλουν στην ταχύτερη επούλωση πληγών και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν τη φλεγμονή του δέρματος.

 

Garnier Skin Naturals Hyaluronic Aloe Jelly
Garnier Skin Naturals Hyaluronic Aloe Jelly

Μία νέα ενυδατική, καθημερινή κρέμα – gel με αλόη και υαλουρονικό οξύ για κανονικές επιδερμίδες. Η κρέμα προσώπου Garnier Skin Naturals Hyaluronic Aloe Jelly δίνει στο πρόσωπό σας κάθε μέρα ακριβώς τη φροντίδα που του αξίζει. Η υφή της είναι εξαιρετική, καθώς απορροφάται άμεσα και δεν αφήνει λιπαρότητα. Παράλληλα ενυδατώνει σε βάθος και προσδίδει φρεσκάδα και λάμψη στο δέρμα σας. Ενα τζελ αλοης για ρυτίδες.

 

Sostar Jasmine Beauty Cream Αντιγηραντική Κρέμα Προσώπου
Sostar Jasmine Beauty Cream Αντιγηραντική Κρέμα Προσώπου

Η Sostar περιέχει στη συλλογή της τη μοναδική αντιγηραντική κρέμα πορσώπου και aloe vera, Sostar Jasmine Beauty Cream. Παράλληλα, περιέχει έλαια jojoba και έλαιο σιταριού. Χάρη στην πλούσια σε έλαια σύσταση της, παρέχει ενυδάτωση και ενισχύει την φυσική άμυνα του δέρματος την ημέρα. Την νύχτα ασκεί αντιγηραντική δράση στο δέρμα μειώνοντας τις ρυτίδες κι επανορθώνοντας ταυτόχρονα το περίγραμμα του προσώπου. Είναι ιδανική για ξηρές και πολύ ξηρές επιδερμίδες.

 

Babe Body 100% Aloe Μη Λιπαρό Gel Αλόης με Καταπραϋντικά & Ενυδατικά Συστατικά για την Προστασία της Επιδερμίδας
Babe Body 100% Aloe Μη Λιπαρό Gel Αλόης με Καταπραϋντικά και Ενυδατικά Συστατικά για την Προστασία της Επιδερμίδας

Ένα μη λιπαρό Gel Αλόης από τη μοναδική εταιρεία BABĒ Laboratorios. Περιέχει καταπραϋντικά και ενυδατικά συστατικά για την προστασία της επιδερμίδας. Χαρίζει αναζωογόνηση και ενυδάτωση με εκχύλισμα αλόης 100%. Η εμπλουτισμένη της σύνθεση προσφέρει άμεση ανακούφιση και αίσθηση άνεσης. Συνίσταται για χρήση μετά την έκθεση στον ήλιο, το ξύρισμα ή την εφαρμογή laser. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος ακόμη και για τα λιπαρά.

 

Intermed Eva Intima Original pH3.5 Daily Wellness
Intermed Eva Intima Original pH3.5 Daily Wellness

Το σαπούνι για ευαίσθητη περιοχή της Intermed είναι ένα απαλό υγρό καθημερινού καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προσφέρει ανακούφιση και προστασία από τυχόν ερεθισμούς ή φλεγμονές. Είναι συμβατό με τη φυσιολογική χλωρίδα της γυναικείας ευαίσθητης περιοχής και καθαρίζει απαλά, απαλλάσσοντας αποτελεσματικά από δυσάρεστες οσμές, χωρίς να ξηραίνει και να ερεθίζει το δέρμα. Είναι εμπλουτισμένο με καλέντουλα, χαμομήλι, μολόχα, αλόη, λαγομηλιά, γαλακτικό οξύ και πανθενόλη. Τα συστατικά και η φόρμουλά του του προσδίδουν καταπραϋντικές, αντι – ερεθιστικές, ενυδατικές, αναπλαστικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, με συστατικά φαρμακευτικού βαθμού καθαρότητας και χωρίς σαπούνι, SLS & SLES ή συνθετικά χρώματα. Είναι δερματολογικά ελεγμένο και ασφαλές για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

 

Dr.Organic Organic Aloe Vera Skin Lotion 200ml
Dr.Organic Organic Aloe Vera Skin Lotion 200ml

Το Γαλάκτωμα Σώματος με Βιολογική Αλόη της Dr. Organic είναι εμπλουτισμένο με βούτυρο κακάο, βούτυρο καριτέ, λάδι ελιάς, έλαιο ηλίανθου, λειχήνα της Ιρλανδίας, βιταμίνη Α και Ε. Είναι ένα καταπραϋντικό και επανορθωτικό ενυδατικό προϊόν, κατάλληλο για χρήση σε ξηρό, ερεθισμένο, ταλαιπωρημένο και καμένο από τον ήλιο δέρμα. Είναι σχεδιασμένη να διεισδύει και στα ξηρότερα στρώματα της επιδερμίδας, αφήνοντας την εμφανώς ενυδατωμένη και ελαστική. Κατά την εφαρμογή του, τα συστατικά του ρυθμίζουν και προστατεύουν άμεσα το δέρμα, χαρίζοντας αίσθηση υγείας, απαλότητας και κυτταρικής επανορθωτικής ενέργειας. Είναι ιδανική για ξηρές, ευαίσθητες και εκτεθειμένες στον ήλιο επιδερμίδες.

 

Optima Organic Aloe Vera Body Lotion 200ml
Optima Organic Aloe Vera Body Lotion 200ml

Λοσιόν αλόης για το σώμα που ανακουφίζει, ενυδατώνει, μαλακώνει και βοηθάει στην αποκατάσταση σκληρού και κατεστραμμένου δέρματος. Αποτελείται από μη λιπαρή φόρμουλα ταχείας απορρόφησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά το ξύρισμα σε ραγάδες, ουλές, ξηρό, σκασμένο δέρμα, ηλιακά εγκαύματα, δερματικούς ερεθισμούς και μικρά εγκαύματα.

Βρείτε επίσης στο online φαρμακείο Pharm24.gr συμπληρώματα διατροφής με Aloe Vera – Αλόη

 

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της Αλόης – Aloe Vera;

Παρά τις ευεργετικές ιδιότητες της αλόης, αυτή μπορεί να προκαλέσει και κάποιες παρενέργειες, όπως κάθε φυσικό προϊόν. Οι παρενέργειες μπορεί να προκληθούν τόσο από την εξωτερική και επιφανειακή χρήση όσο και για την από του στόματος. Ανάμεσα στις παρενέργειες, που μπορεί να προκαλέσει η πόσιμη αλόη, είναι οι κοιλιακές κράμπες και η διάρροια. Επίσης, σε περιπτώσεις διαβητικών ασθενών, η λήψη της αλόης πρέπει να γίνεται με προσοχή και έπειτα από τη συμβουλή του θεράποντος ιατρού, καθώς η αλόη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, η άμεση τοπική χρήση αλόης καλό είναι να αποφεύγεται σε βαθιά κοψίματα ή σε σοβαρά εγκαύματα. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με αλλεργίες στο σκόρδο και το κρεμμύδι είναι πιθανό να εκδηλώσουν αλλεργία και στην αλόη. Καλό είναι να θυμάται κανείς ότι η ασφαλής χρήση της αλόης και οι ευεργετικές ιδιότητες της βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα