×

Αντηλιακό για Πανάδες: ποιο να επιλέξω;

 12/04/2024 4m, 27s

Η Άνοιξη και ο ήλιος έκαναν για τα καλά την εμφάνισή τους στην καθημερινότητά μας. Σίγουρα ο ζεστός καιρός και ο απολαυστικός ήλιος αποτελούν την αφορμή για όμορφες βόλτες, καλή διάθεση και την αναμονή όλων για το καλοκαίρι.

Εκτός όλων των θετικών συναισθημάτων και αναμονών ξεκινά και η εποχή όπου χρειάζεται όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, να προσέχουμε την έκθεση στον ήλιο, καθώς μπορεί να προκαλέσει και πολλά αρνητικά αποτελέσματα στο δέρμα και την επιδερμίδα. Πολλές από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η έκθεση στον ήλιο, αλλά και η σωστή πρόληψη από τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου είναι θέματα τα οποία απασχολούν τα άτομα όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Ένα σύνηθες θέμα προς συζήτηση είναι φυσικά οι πανάδες, η σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πανάδων αλλά και πώς μπορούμε να αποφύγουμε την εμφάνιση των πανάδων με την κατάλληλη ρουτίνα.

Τα άτομα τα οποία έχουν εμφανίσει πανάδες, έχουν επιπλέον λόγους όπου η έκθεση στον ήλιο χρειάζεται να είναι περιορισμένη και πάντα με την απαραίτητη προστασία. Ας δούμε πιο αναλυτικά όμως όλα όσα μπορούν να φανούν χρήσιμα σχετικά με το θέμα των πανάδων.

 

Πανάδες στο πρόσωπο: τι είναι & πως προκαλούνται;

Οι πανάδες προκαλούνται λόγω γενετικών παραγόντων στην επιδερμίδα, ενώ έχει παρατηρηθεί πώς κύρια αφορμή για να εμφανιστούν είναι μετά από την έκθεση στον ήλιο.

Πιο συχνά οι πανάδες εμφανίζονται στο πρόσωπο, στο λαιμό, στο στήθος και στα χέρια. Πολύ συχνά παρατηρείται πως τον χειμώνα οι πανάδες φαίνονται πιο ξεθωριασμένες, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της έκθεσης στον ήλιο, φαίνονται και είναι πιο έντονες.

Είναι μια κατάσταση που δεν πονάει, δεν προκαλεί φαγούρα ή δυσφορία και δεν εξελίσσεται σε καρκίνο του δέρματος – αλλά πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικές επιπτώσεις αφού μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα.

 

Ποια είναι τα συχνότερα αίτια πρόκλησης των πανάδων;

Πανάδες μπορούν να εμφανίσουν και σε γυναίκες και σε άνδρες, ενώ είναι συνηθέστερο στις γυναίκες και ξεκινάει μεταξύ των ηλικιών 20 και 40.

Τα πιο συχνά αίτια εμφάνισης των πανάδων είναι τα εξής:

  1. Ήλιος: Η έκθεση στον ήλιο, η ακτινοβολία του ήλιου ενεργοποιεί τα μελανοκύτταρα και την εμφάνιση των πανάδων.
  2. Ορμονικές μεταβολές: Οι μεταβολές στις ορμόνες που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη ή αυτές που προκαλούνται από τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή την ορμονική υποκατάσταση μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση των πανάδων.
    Για αυτό τον λόγο είναι συχνό φαινόμενο να εμφανίσουν πανάδες οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  3. Προϊόντα περιποίησης: Η χρήση ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης, που μπορεί να ερεθίζουν το δέρμα μπορεί να επιδεινώσουν την εμφάνιση των πανάδων.

Η προστασία από τον ήλιο αποτελεί ένα πολύ βασικό σημείο για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των πανάδων. Κατά συνέπεια, είναι πολύ βασικό ή επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού που μπορεί να προστατέψει ταυτόχρονα το δέρμα και την επιδερμίδα από τον ήλιο και τις επιβλαβείς ακτινοβολίες αλλά και από την εμφάνιση πανάδων. Το αντηλιακό για πανάδες λειτουργεί σαν ασπίδα κατά του ήλιου και προστατεύει την επιδερμίδα από την πιθανότητα εμφάνισης πανάδων, φυσικά σε αυτό συμβάλλει η σύνθεση του αντηλιακού με τα κατάλληλα συστατικά αλλά και το δείκτη προστασίας που θα επιλέξετε.

 

Τι οφέλη έχει ένα αντηλιακό για πανάδες;

Τα αντηλιακά για πανάδες είναι σχεδιασμένα με ειδικές φόρμουλες συστατικών που μπορούν να προστατέψουν το δέρμα είτε έχει εμφανίσει κάποιος πανάδες είτε έχει την τάση λόγω κληρονομικότητας και άλλων παραγόντων. Έτσι, χρειάζεται το αντηλιακό να έχει δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30 και να περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου και/ή διοξείδιο του τιτανίου.

Επιπλέον, ελέγξτε τα αντηλιακά που χρησιμοποιείτε και επιλέξτε αυτά με φωτοσταθερά φίλτρα που προλαμβάνουν από τη φωτογήρανση του δέρματος και έχουν φίλτρα ευρέως φάσματος τόσο ενάντια στη UVB όσο και στη UVA ακτινοβολία. Στο εμπόριο υπάρχουν και αντιηλιακά κατά των πανάδων με χρώμα, ώστε να μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματική κάλυψη των καφέ κηλίδων και ομοιόμορφη επιδερμίδα, προστατεύοντας παράλληλα το δέρμα σας από τον ήλιο.

Πάντα η σωστή χρήση των αντηλιακών είναι ένα σημαντικό σημείο, για αυτό χρειάζεται να γνωρίζετε πως το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται περίπου 15 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.

 

Τα καλύτερα αντηλιακά κατά των πανάδων

Τα καλύτερα αντηλιακά κατά των πανάδων που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο και να μπουν στο νεσεσέρ σας αφού ο καιρός είναι ήδη ζεστός και ο ήλιος αρκετά καυτός είναι τα εξής:

  1. Ducray Melascreen Anti-Spot Fluid Spf50+: Η Melascreen Λεπτόρρευστη αντηλιακή κρέμα κατά των κηλίδων SPF50+ είναι η 1η λεπτόρρευστη κρέμα καθημερινής χρήσης κατά των κηλίδων με πολύ υψηλή προστασία που προλαμβάνει και μειώνει την εμφάνιση καφέ κηλίδων. Το προϊόν προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UVB, τις βραχείες και μακρές ακτίνες UVA, το μπλε φως και τις βλαβερές συνέπειες της ρύπανσης.
  2. Apivita Bee Sun Safe Anti-Spot & Anti-Age Defence Tinted Face Cream With Marine Algae & Propolis Spf50, Velvet Texture: κρέμα με χρώμα, με βελούδινη, μη λιπαρή υφή, που απορροφάται άμεσα και αφήνει την επιδερμίδα απαλή και άνετη. Χαρίζει υψηλή προστασία και ενισχυμένη 2 σε 1 δράση κατά των πανάδων και των ρυτίδων.
  3. La Roche-Posay Anthelios Age Correct Photocorrection Daily Cream Spf50+: Η νέα γενιά αντηλιακών που βοηθούν στην προστασία και στη διόρθωση των σημαδιών της φωτογήρανσης που έχουν προκληθεί από την καθημερινή έκθεση στην UV ακτινοβολία. Το συγκεκριμένο αντηλιακό έχει αντιοξειδωτική προστασία, προσφέροντας προστασία σε σκούρες κηλίδες και ρύπων.

Απολαύστε τον ήλιο χωρίς άγχος με το δικό σας αγαπημένο αντηλιακό και προστατέψτε την επιδερμίδα σας από πανάδες και από τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου!

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα