×

Γιατί έχω απώλεια ούρων στην εγκυμοσύνη;

 30/03/2022 2m, 0s

Είσαι έγκυος ή μόλις έγινες μαμά και έχεις ακράτεια; Μάθε πού οφείλεται και τι μπορείς να κάνεις.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει στο εσωτερικό της μήτρας, αυτή καταβαίνει χαμηλά στην λεκάνη και προκαλεί αύξηση της πίεσης στην ουροδόχο κύστη, η οποία εξασθενεί το πυελικό έδαφος και μεταβάλλει την κανονική θέση των πυελικών οργάνων που συγκρατεί αυτός ο μυς. Αν στο παραπάνω προσθέσουμε και άλλους παράγοντες, όπως η υπερβολική αύξηση του βάρους, τότε η έγκυος μπορεί να υποφέρει από συμπτώματα που οφείλονται στην προς τα κάτω ώθηση των οργάνων που συγκρατεί το πυελικό έδαφος. Ένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι η ακράτεια ούρων. Με την ώθηση της κύστης προς τα κάτω μεταβάλλεται η ικανότητά της να αποθηκεύσει τα ούρα χωρίς διαρροές. Ωστόσο, μην ανησυχείς γιατί υπάρχει μία διαδικασία φυσικής αποκατάστασης των εξασθενημένων ιστών που ενεργεί τους τρεις πρώτους μήνες μετά τον τοκετό και βελτιώνει σημαντικά τις απώλειες, μέχρι που σε πολλές περιπτώσεις εξαφανίζονται εντελώς.

Η ενίσχυση του πυελικού εδάφους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβάλλει στην πρόληψη, ώστε να μην έχουμε μετά σημαντικά προβλήματα ακράτειας.

Αντίθετα, αν έχεις ακράτεια στην εγκυμοσύνη, ακόμα και αν πρόκειται για λίγες σταγόνες, το πιο πιθανό είναι να συνεχιστούν οι απώλειες ούρων μετά τον τοκετό και η βελτίωση δεν θα είναι τόσο εύκολη. Για αυτό και είναι τόσο σημαντική η πρωτογενής πρόληψη:

  • Απόφυγε την υπερβολική πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη.
  • Φρόντισε την διατροφή σου για να αποφύγεις την δυσκοιλιότητα.
  • Κάνε ασκήσεις ενίσχυσης του πυελικού εδάφους με την βοήθεια ειδικών φυσιοθεραπευτών, που θα προσαρμόσουν το πρόγραμμα ασκήσεων στα μέτρα σου.

Στην περίπτωση που οι απώλειες συμβούν μόνο στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έχουν μικρότερη σημασία από το αν ξεκινούν νωρίτερα. Από την άλλη, είναι σημαντικό να ξεχωρίζουμε την πολυουρία (αύξηση των επισκέψεων στην τουαλέτα μέσα στην μέρα, χαρακτηριστικό των εγκύων, που προκαλείται από την μείωση της ικανότητας της κύστης που πιέζεται από την μήτρα) από τα υπόλοιπα συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε: · Ακράτεια από προσπάθεια,

  • Επιτακτική ακράτεια, η ξαφνική ανάγκη για ούρηση που ακολουθείται από διαρροές.
  • Δυσουρία, δυσκολία και πόνος στην έξοδο των ούρων.

Σε κάθε περίπτωση, και όποια και να είναι τα συμπτώματα, πρέπει να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου για να σε συμβουλεύσει. Εντωμεταξύ, να θυμάσαι ότι θα αισθανθείς σιγουριά και προστασία αν χρησιμοποιείς κατάλληλα σχεδιασμένα προϊόντα για το pH και την πυκνότητα των ούρων, όπως αυτά της ΤΕΝΑ.

 

Βρείτε εδώ προϊόντα της TENA για  ακράτεια στην εγκυμοσύνη.

 

Πηγή Άρθρου: ΤΕΝΑ

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα