×

Αποστείρωση μπιμπερό: Πως γίνεται & μέχρι πότε;

 17/11/2023 3m, 55s

Το μεγάλωμα ενός μωρού είναι μια από τις πιο απαιτητικές διαδικασίες, καθώς χρειάζεται υπομονή, αγάπη και διάθεση τόσο χρόνου όσο και ενέργειας. Το να μεγαλώσεις ένα υγιές και χαρούμενο μωρό είναι μια πρόκληση και συνήθως προκύπτει χωρίς οδηγίες για το πως να γίνει ορθά, αλλά βασίζεται στο ένστικτο, στις όποιες πληροφορίες έχει διαβάσει και αποσπάσει ο καθένας από άτομα που το έχουν ζήσει και στηρίζεται και αναπτύσσεται στην βιωματική εμπειρία. Η μόνη που μπορεί να σε γεμίσει με γνώση!

Έτσι κάθε νέος γονιός που καλείται να αναλάβει τον ρόλο αυτόν, σίγουρα εκτός από πολλές άγνωστες λέξεις, έχει πολλές νέες διαδικασίες να μάθει και νέες εμπειρίες να ζήσει.

Αν είσαι από τους γονείς που επιλέγουν να ταΐζουν το μωράκι τους με μπιμπερότότε σίγουρα η σωστή αποστείρωση του μπιμπερό είναι ένα θέμα το οποίο σε απασχολεί άμεσα ή σε έχει απασχολήσει στο παρελθόν. Η αποστείρωση του μπιμπερό αποτελεί μια διαδικασία ρουτίνας που δεν πρέπει να παραλείπεται ειδικά τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού.

 

Γιατί αποστειρώνουμε τα μπιμπερό;

Η αποστείρωση είναι η διαδικασία εξόντωσης και απομάκρυνσης των μικροβίων που συνήθως βρίσκονται στις επιφάνειες των αντικειμένων που χρησιμοποιούμε. Η αποστείρωση είναι η μόνη διαδικασία που μπορεί να προστατεύσει από τα μικρόβια και τη διάδοσή τους τα βρέφη.

Σύμφωνα με τα παραπάνω η αποστείρωση των μπιμπερό των μωρών είναι μια διαδικασία που επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση για την προστασία της υγείας τους. Τα βρέφη και τα μωρά πρέπει να προφυλάσσονται, καθώς το ανοσοποιητικό και το πεπτικό τους σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και να νικήσει τα βακτήρια και τα μικρόβια από επιφάνειες που δεν αποστειρώνονται.

 

Πότε σταματάμε να αποστειρώνουμε τα μπιμπερό;

Η αποστείρωση των μπιμπερό και το χρονικό διάστημα που ενδείκνυται να γίνεται είναι ένα ζήτημα με διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν πως η αποστείρωση των μπιμπερό μπορεί να διακοπεί στον 4ο μήνα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως η αποστείρωση των μπιμπερό είναι απαραίτητη να γίνεται ως τον 6ο μήνα. Η επικρατέστερη άποψη είναι πως το πρώτο εξάμηνο η αποστείρωση των μπιμπερό είναι απαραίτητη, καθώς επικρατεί η άποψη πως με την έλευση της στερεάς τροφής στη διατροφή του μωρού μπορεί να σταματήσει και η αποστείρωση. Τότε το μωρό και ο οργανισμός του είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα μικρόβια.

Οι περισσότεροι ειδικοί και συγκεκριμένα παιδίατροι υποστηρίζουν πως το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού είναι ενισχυμένο, όπως και το γαστρεντερικό σύστημα ύστερα από τον 6ο μήνα. Φυσικά σε όλα τα παραπάνω σημαντικό ρόλο παίζει και το αν το μωρό είναι πρόωρο και εξετάζονται κατά περίπτωση. Σε πρόωρα μωρά η αποστείρωση είναι μια άκρως σημαντική διαδικασία, όπου πρέπει να γίνεται τόσο για το μπιμπερό, όσο και για τις πιπίλες και ενδέχεται να χρειάζεται για επιπλέον χρονικό διάστημα από το σύνηθες.

Όλα τα παραπάνω βέβαια προσαρμόζονται και αλλάζουν κατά περίπτωση, καθώς κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, πάντα με την καθοδήγηση του ειδικού παιδιάτρου είναι εύκολο να προσδιοριστεί το χρονικό διάστημα διακοπής της αποστείρωσης του μπιμπερό

 

Πως γίνεται η αποστείρωση του μπιμπερό;

Η αποστείρωση των μπιμπερό μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους, ο καθένας εύκολα μπορεί να βρει τον τρόπο που τον εξυπηρετεί. Παρακάτω αναφέρονται οι πιο συνηθισμένοι τρόποι αποστείρωσης των μπιμπερό.

 

1. Αποστείρωση με αποστειρωτή

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος και αυτός που επιλέγεται από την πλειοψηφία των ατόμων είναι η αποστείρωση των μπιμπερό με ειδικούς αποστειρωτές που υπάρχουν στην αγορά.

Αποτελεί μια ιδανική μέθοδο, εύκολα το μπιμπερό τοποθετείται στις ειδικές υποδοχές και έτσι ο ειδικός αποστειρωτής με συγκεκριμένη ποσότητα νερού που χρειάζεται να λειτουργήσει αποστειρώνει τα μπιμπερό. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως ύστερα από την αποστείρωση δε χρησιμοποιούμε πετσέτα για να το καθαρίσουμε και πάντα προηγείται η καθαριότητα των χεριών πριν το χρησιμοποιηθεί το αποστειρωμένο μπιμπερό.

Ο ιδανικός αποστειρωτής είναι εύκολο να βρεθεί εφόσον γίνει μια μικρή έρευνα αγοράς, καθώς υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία στην αγορά και σε ένα μεγάλο εύρος τιμών και μεγεθών.

 

2. Αποστείρωση με βρασμό

Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι η αποστείρωση μέσω του βρασμού, η οποία γίνεται με τη χρήση μιας μεγάλης κατσαρόλας. Το νερό πρέπει να καλύπτει τα σκεύη που θέλετε να αποστειρώσετε και η διαδικασία του βρασμού και της αποστείρωσης χρειάζεται να διαρκέσει τουλάχιστον 25 λεπτά.

 

Πόσο διαρκεί η αποστείρωση των μπιμπερό;

Όπως αναφέραμε παραπάνω η αποστείρωση είναι μια σημαντική διαδικασία που απαιτείται να γίνεται το πρώτο εξάμηνο της ζωής ενός βρέφους. Τα αποστειρωμένα μπιμπερό μπορούν να διατηρηθούν έως 24 ώρες στο ψυγείο, αλλά η αποστείρωση παύει να ισχύει δύο ώρες αφού βγουν από το ψυγείο. Συνεπώς κάθε μπιμπερό που μεταφέρεται διατηρείται αποστειρωμένο μόνο για 2 ώρες.

Έτσι σχετικά με όσα αναφέρθηκαν η αποστείρωση είναι μια διαδικασία που αποτελεί ρουτίνα για τους πρώτους μήνες ζωής του βρέφους, δεν πρέπει να παραλείπεται και σαφώς πρέπει να υπάρχει σχετική ενημέρωση και καθοδήγηση στους γονείς για τη σημαντικότητά της και το πως γίνεται από τους παιδίατρους.

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα