×

Φυτό Βασιλικός: Ιδιότητες & Οφέλη

 07/06/2023 3m, 48s

Ο γνωστός σε όλους μας βασιλικός αποτελεί ένα βότανο με αρκετές ιδιότητες και οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει τον βασιλικό με τη μαγειρική, αλλά τα οφέλη του δεν περιορίζονται μόνο στη γαστρονομία!

Διαβάστε το άρθρο μας και μάθετε τα πάντα για τις ιδιότητες και τα οφέλη του βασιλικού στην ανθρώπινη υγεία και όχι μόνο.

 

Τι είναι ο βασιλικός;

Ο βασιλικός (Ocimum basilicum), που λέγεται και «γλυκός βασιλικός», είναι ένα αρωματικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια της μέντας (Lamiaceae). Ο βασιλικός είναι αρκετά δημοφιλές βότανο για τη χρήση του ως μυρωδικό στη μαγειρική.

Όπως γνωρίζουμε από την επιστημονική έρευνα, ο βασιλικός είναι φυτό με αρωματικά, πράσινα φύλλα και λευκά ή ροζ άνθη. Τα φύλλα του έχουν έντονο άρωμα και γεύση και χρησιμοποιούνται σε πολλές κουζίνες παγκοσμίως για να προσθέσουν γεύση σε σάλτσες, σαλάτες, πίτσες, ζυμαρικά, κρέατα και άλλα πιάτα.

Επιπλέον, ο βασιλικός έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τις ιδιότητές του στην υγεία. Οι αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του βασιλικού είναι αυτές που κάνουν το συγκεκριμένο βότανο να ξεχωρίζει. Παράλληλα, θεωρείται ότι συμβάλλει στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

Ως προς την καλλιέργεια του βασιλικού, το φυτό μπορεί να φυτευτεί εύκολα σε κήπο ή σε γλάστρα. Για να επιβιώσει, ο βασιλικός απαιτεί θερμό κλίμα και να βρίσκεται σε ηλιόλουστες θέσεις.

 

Τι ιδιότητες έχει ο βασιλικός;

Ο βασιλικός έχει αναγνωριστεί για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα, τα αιθέρια έλαια του βασιλικού, λέγεται ότι έχουν αντιμικροβιακή δράση και μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση μικροοργανισμών. Επίσης, ο βασιλικός έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Οι ιδιότητες και τα οφέλη του βασιλικού για τον οργανισμό συνοψίζονται ως εξής:

  1. Αντιμικροβιακές ιδιότητες: Τα αιθέρια έλαια του βασιλικού, φέρεται να μπορούν να καταπολεμήσουν βακτήρια, ιούς και μύκητες. Αυτή η ιδιότητα συμβάλλει στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και την αντιμετώπιση μικροβιακών λοιμώξεων.
  2. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Ο βασιλικός περιέχει ενώσεις με αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτό έχει ως άμεση δράση τη μείωση των φλεγμονών στο σώμα και ανακούφιση από πολλές παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα.
  3. Υποστήριξη του αναπνευστικού συστήματος: Ο βασιλικός έχει αναφερθεί για τις ιδιότητες του στην ανακούφιση προβλημάτων του αναπνευστικού προβλήματος. Τα αιθέρια έλαια του βασιλικού συμβάλλουν στην ανακούφιση της καταρροής, του βήχα και των προβλημάτων αναπνοής, όπως η βρογχίτιδα.
  4. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Ο βασιλικός περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως φλαβονοειδή και φαινόλες, που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και να μειώσουν το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό.
  5. Καταπραϋντικές ιδιότητες: Ο βασιλικός θεωρείται ένα φυτό με καταπραϋντική δράση. Το αιθέριο έλαιο του μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος και τις εντάσεις, βελτιώνοντας τη διαύγεια.
  6. Βελτίωση της πέψης: Ο βασιλικός έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει την πέψη και να ανακουφίσει από προβλήματα όπως η δυσπεψία.

Αυτά αποτελούν μερικά από τα βασικά οφέλη του βασιλικού για την υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα είναι περιορισμένη και περαιτέρω επιστημονικές μελέτες είναι απαραίτητες για την επιβεβαίωση αυτών των ιδιοτήτων και την καθορισμό των ακριβών μηχανισμών δράσης του βασιλικού στην ανθρώπινη υγεία.

 

Έχει παρενέργειες ο βασιλικός;

Ο βασιλικός, γενικά, θεωρείται ασφαλές φυτό και δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές παρενέργειες. Ωστόσο, όπως με οποιοδήποτε φυτικό προϊόν ή συμπλήρωμα διατροφής, μπορεί να υπάρξουν ατομικές αντιδράσεις ή αλλεργικές αντιδράσεις σε μερίδα του πληθυσμού.

Επιπλέον, επειδή ο βασιλικός έχει έντονη γεύση και άρωμα, μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις σε ορισμένα άτομα, ιδίως όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αντίδραση μετά την κατανάλωση βασιλικού, συνιστάται να σταματήσετε τη χρήση και να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

 

Έχει ο βασιλικός εντομοαπωθητικές ιδιότητες;

Όπως μπορεί να γνωρίζετε, ο βασιλικός έχει και εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Το άρωμά του αποθαρρύνει ορισμένα είδη εντόμων να προσεγγίσουν τον χώρο που βρίσκεται το φυτό και μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό απωθητικό εναντίον τους. Ειδικά το έλαιο του βασιλικού περιέχει ενεργά συστατικά που απωθούν έντομα, όπως:

  1. Ευγενόλη: Αυτή η ενεργή ουσία είναι υπεύθυνη για το έντονο άρωμα του βασιλικού και έχει απωθητική δράση κατά εντόμων όπως κουνούπια, μύγες και μέλισσες.
  2. Μυρσένιο: Αυτή η ενεργή ουσία βρίσκεται στο έλαιο του βασιλικού και έχει αναφερθεί ότι απωθεί τα κουνούπια.

Ο βασιλικός μπορεί να απωθήσει έντομα όπως:

  • Κουνούπια
  • Μύγες
  • Κατσαρίδες
  • Μυρμήγκια

Επιπλέον, το έλαιο του βασιλικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή φυσικών εντομοαπωθητικών. Μπορεί να αναμιχθεί με έλαια φοίνικα ή ευκαλύπτου και να εφαρμοστεί στο δέρμα ως φυσικό απωθητικό κατά των κουνουπιών και άλλων ενοχλητικών εντόμων.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απωθητική ιδιότητα του βασιλικού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του εντόμου και τις συνθήκες περιβάλλοντος. Επίσης, η δράση του βασιλικού ως εντομοαπωθητικού μπορεί να είναι πιο ήπια σε σχέση με εμπορικά διαθέσιμα εντομοαπωθητικά προϊόντα.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα