×

Κινόα: 7 οφέλη για την υγεία που θα σε εκπλήξουν

 09/02/2024 4m, 36s

Η δημοτικότητα της κινόα έχει αυξηθεί με την πάροδο των ετών, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν θρεπτικά δημητριακά ολικής αλέσεως για να τα προσθέσουν στη διατροφή τους. Πολλοί αποκαλούν την κινόα ως ένα δημητριακό με μοναδικά οφέλη για την υγεία, επειδή είναι «εφοδιασμένη» με φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Φυσικά, η εύκολη προετοιμασία της και η αφράτη υφή της την καθιστούν ιδανική για σχεδόν κάθε γεύμα. Αν αναρωτιέστε ποια είναι τα οφέλη για την υγεία που μπορείτε να αποκομίσετε από την κατανάλωση κινόα, διαβάστε το άρθρο μας παρακάτω.

 

Τι είναι η κινόα;

Η κινόα αποτελεί ένα ψευδοδημητριακό που προκύπτει από ένα θάμνο με καταγωγή από το Περού και τη Βολιβία. Ο καρπός της μοιάζει με τα δημητριακά, ενώ σε γεύση και υφή θυμίζει τους ξηρούς καρπούς. Η κινόα αποτελούσε βασική τροφή των Ίνκας μαζί με την πατάτα και το καλαμπόκι. Οι σπόροι κινόα είναι πλούσιοι σε διατροφικές ουσίες και παρέχουν μια ευρεία γκάμα θρεπτικών οφελών.

Που βρίσκουμε την κινόα;

Την κινόα μπορείτε να τη βρείτε σε διαφορετικές συνταγές αλλά και εκδοχές της, όπως:

  • Βρασμένη κινόα με γιαούρτι, φρούτα και ξηρούς καρπούς
  • Κινόα με σαλάτες
  • Κινόα σε σούπα
  • Αντικατάσταση ρυζιού σε συνταγές, όπως το σπανακόρυζο
  • Ζυμαρικά από κινόα
  • Ψωμί από κινόα
  • Κινόα (ολόκληρη ή το αλεύρι της) σε γλυκά
  • Μπάρες δημητριακών με κινόα

 

Ποια η διατροφική αξία της κινόα;

Σύμφωνα με τις μελέτες, η διατροφική αξία της κινόα είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, η κινόα περιέχει βιταμίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αμινοξέα και των πρωτεΐνες. Οι ειδικοί φτάνουν μάλιστα στο σημείο να προτείνουν ότι η κινόα θα μπορούσε να δώσει λύση στην παγκόσμια κρίση υποσιτισμού.

Ο οργανισμός λαμβάνει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά από μία μερίδα μαγειρεμένης κινόα του 1 φλιτζανιού:

  • Θερμίδες: 222
  • Πρωτεΐνη: 8 γραμμάρια
  • Λίπος: 3,55 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 39 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 5 γραμμάρια
  • Φυλλικό οξύ: 19% της ημερήσιας αξίας
  • Βιταμίνη Β6: 13% της ημερήσιας αξίας
  • Βιταμίνη Ε: 8% της ημερήσιας αξίας
  • Χαλκός: 39% της ημερήσιας αξίας
  • Σίδηρος: 15% της ημερήσιας αξίας
  • Ψευδάργυρος: 18% της ημερήσιας αξίας
  • Μαγγάνιο: 51% της ημερήσιας αξίας
  • Μαγνήσιο: 28% της ημερήσιας αξίας
  • Κάλιο: Κάλιο: 7% του ημερήσιας αξίας
  • Φώσφορος: 22% της ημερήσιας αξίας

 

Ποιες οι ιδιότητες και τα οφέλη της κινόα;

Οι ιδιότητες και τα οφέλη της κινόα φέρεται να είναι πολλές, με πιθανά πεδία δράσης το ζάχαρο, τις φλεγμονές, τη δυσκοιλιότητα και τη χοληστερόλη. Παρακάτω βρίσκουμε τις βασικές δράσεις που έχει η κινόα στον οργανισμό σύμφωνα με τις έρευνες.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι βιοδραστικές ενώσεις της κινόα (φαινολικές ενώσεις, πολυσακχαρίτες) μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά δράση. Συγκεκριμένα, μελέτες για τους πολυσακχαρίτες, υποδηλώνουν ότι τα συστατικά αυτά μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία της κυτταρικής υγείας και στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του ήπατος και του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτό στον άνθρωπο.

Μείωση της φλεγμονής

Οι πολυσακχαρίτες δεν είναι οι μόνες αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται στην κινόα. Αυτός ο ιδιαίτερος καρπός περιέχει επίσης φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτών των ενώσεων μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων σας από την οξειδωτική βλάβη και στη μείωση της φλεγμονής.

Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Διάφορες έρευνες έχουν συνδέσει τη χρήση της κινόα σε σημαντική μείωση της γλυκόζης. Σύμφωνα με τους ερευνητές προτείνεται η κατανάλωση κινόα σε αντικατάσταση άλλων σύνθετων υδατανθράκων, καθώς μπορεί να αποτελέσει προληπτικό μέτρο κατά του διαβήτη τύπου 2.

Εν συνεχεία, η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες φέρεται να συμβάλλουν στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη της κινόα. Οι φαινολικές ενώσεις είναι επίσης σημαντικές, επιβραδύνοντας την πέψη των υδατανθράκων για να αποτρέψουν μια υψηλή μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης.

Εξομάλυνση της πέψης

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η κινόα είναι γεμάτη φυτικές ίνες, ένα μοναδικό θρεπτικό συστατικό για την υγιή πέψη. Η κατανάλωση κινόα μπορεί επίσης να αυξήσει την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου, καθώς οι φυτικές ίνες βοηθούν στη θρέψη αυτών των ωφέλιμων βακτηρίων.

Μείωση της χοληστερίνης

Οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς σε καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση κινόα για να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης τους. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που βρίσκεται στην κινόα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Επιπλέον, τα άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα της κινόα βοηθούν εξίσου στη μείωση της χοληστερίνης.

Αντιμετώπιση κοιλιοκάκης

Για όσους ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη, η κινόα έχει αποδειχθεί ότι είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη.

Τα αμινοξέα, τα απλά σάκχαρα και τα λιπαρά οξέα που απελευθερώνονται κατά τη βυνοποίηση κινούνται ευκολότερα μέσω του εντέρου σας όταν καταναλώνονται.

Πρόληψη της αναιμίας

Οι άνθρωποι που δεν τρώνε αρκετά πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα, παρουσιάζουν χρόνια απώλεια αίματος ή κάνουν συστηματικά σκληρή άσκηση μπορεί να έχουν ανεπάρκεια σιδήρου. Επιπλέον, η κινόα μπορεί να αντισταθμίσει αυτό το θρεπτικό συστατικό που λείπει σε μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή.

 

Έχει παρενέργειες η κινόα;

Μπορεί να μην έχουν διαπιστωθεί σοβαρές παρενέργειες με τη χρήση της κινόα στο διατροφολόγιό μας, ωστόσο, όπως με κάθε τροφή, θα πρέπει να τρώμε και την κινόα με μέτρο. Για παράδειγμα, η υπερκατανάλωση φυτικών ινών, που είναι πλούσια σε τέτοιες η κινόα, μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές, αέρια και φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια.

 

Δίαιτα με κινόα: τι οφέλη έχει;

Αρκετοί άνθρωποι αναρωτιούνται για το κατά πόσο η δίαιτα με κινόα έχει πραγματικά οφέλη. Όπως είδαμε και παραπάνω, υψηλή περιεκτικότητα της κινόα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες συμβάλλει στην αίσθηση πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος μπορεί να βρουν την κινόα ως βασική πηγή τροφής για την υγιή απώλεια βάρους και τη διαχείριση του βάρους.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα