×

Μάσκες υψηλής προστασίας FFP2/KN95/N95: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

 17/11/2023 2m, 17s

Η χρήση μιας μάσκας προστασίας μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα. Οι απλές υφασμάτινες και χειρουργικές μάσκες, που καλύπτουν το στόμα και τη μύτη, μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αέρα και τα σταγονίδια που εκτοξεύονται από κάποιον που νοσεί. Με μια μάσκα προστασίας προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας!

 

Μάσκες FFP2/ΚΝ95: Πόσο μας προστατεύουν;

Οι FFP μάσκες προσφέρουν υψηλή προστασία, καθώς φιλτράρουν τον εισερχόμενο αέρα και έτσι προστατεύουν αυτούς που την φοράνε, σε αντίθεση με τις υφασμάτινες και τις χειρουργικές.
Οι FFP2 μάσκες, KN95, N95 και P2 προστατεύουν το άτομο που τις φοράει από την μετάδοση ιών και έτσι θεωρούνται πλέον μέτρο πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η σωστή χρήση μιας μάσκας FFP2 και Ν95 μπορεί να προσφέρει έως και 95% προστασία στο άτομο που την φοράει σωστά, χωρίς να δημιουργούνται κενά.
Οι FFP2 μάσκες αποτελούνται από 3 στρώσεις συνθετικού μη υφαντού υλικού, καθεμία από τις οποίες έχει διαφορετικό πάχος. Ανάμεσα στις στρώσεις αυτές υπάρχουν στρώσεις φιλτραρίσματος.

 

Πόσες φορές μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις FFP2 μάσκες;

Οι μάσκες FFP2 και Ν95 κανονικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μια φορά, καθώς είναι μάσκες προστασίας μιας χρήσης. Επίσης, οι μάσκες FFP2 μπορούν να χρησιμοποιούνται για έως και 8 ώρες και θα πρέπει να αλλάζονται, αν έχουν έντονη διαβροχή.
Όμως, αν υπάρχει έλλειψη στην αγορά, τότε μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ξανά, χωρίς να υπερβαίνετε τις 5 φορές. Ο πιο ασφαλής τρόπος για την επαναχρησιμοποίηση μιας μάσκες FFP2 ή N95 είναι η σωστή αποστείρωσή της, μετά από κάθε χρήση της μάσκας. Τέλος, ο ΕΟΔΥ προτείνει να αποφεύγεται η επαναχρησιμοποίηση της μάσκας FFP2 και Ν95.
Αντίθετα, οι χειρουργικές μάσκες συστήνεται να χρησιμοποιούνται για μερικές ώρες και μετά να απορρίπτονται και να μην ξαναχρησιμοποιούνται.

 

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ FFP2, N95 και ΚΝ95;

Οι μάσκες FFP2 και ΚΝ95 είναι ίδιες. Η μόνη τους διαφορά είναι ότι οι μάσκες FFP2 είναι πιστοποιημένες στην Ευρώπη, ενώ οι μάσκες ΚΝ95 είναι πιστοποιημένες στη Βόρειο Αμερική και σε άλλα μέρη του πλανήτη.

 

white KN95 or N95 mask with antiviral medical mask for protection against coronavirus

 

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ FFP2 και χειρουργικών μασκών μιας χρήσης ή υφασμάτινων μασκών;

Οι διάφοροι ιοί έχουν μικροσκοπικό μέγεθος. Η διαφορά FFP2 και χειρουργικών μασκών ή υφασμάτινων είναι το μέγεθος των σωματιδίων που φιλτράρουν, δηλαδή οι FFP2 μάσκες φιλτράρουν πολύ πιο λεπτά σωματίδια. Έτσι:

  • Οι μάσκες FFP2 διαθέτουν από 3 έως 5 στρώσεις συνθετικών υλικών που δρουν σαν φίλτρα.
  • Οι χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης διαθέτουν 3 έως 4 στρώσεις.
  • Οι υφασμάτινες μάσκες διαθέτουν 1 έως 2 στρώσεις.

Έτσι για τη μέγιστη προστασία σας συστήνεται η χρήση μιας FFP2 μάσκας ή η χρήση δύο χειρουργικών μασκών μια χρήσης.

 

Ανακαλύψτε στο Pharm24 FFP2 μάσκες προστασίας σε διάφορα χρώματα για ενήλικες και μικρά παιδιά και χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης.

 

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συνταντική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα