×

Μια βαλίτσα αλλιώς στα χέρια ενός ατόμου με αναπηρία

 05/12/2022 1m, 27s

Τι περιέχει η βαλίτσα αλλιώς που κουβαλάει το κάθε άτομο με αναπηρία;

Η βαλίτσα μας ξεκινά άδεια και τη γεμίζουμε εμείς από την αρχή. Τα βιώματα, οι εμπειρίες μας, οι δυσκολίες είναι ό,τι έχει ο καθένας από εμάς.

Μια βαλίτσα αλλιώς έχει κάθε άτομο με αναπηρία. Μέσα σε αυτή έχει βάλει όλα όσα συναντάει και καλείται να κατανοήσει και να υπερπηδήσει. Περίεργα βλέμματα, άρνηση, ελλείψεις, αποδοχή, προσπάθεια και κατανόηση δεξιοτήτων. Όλα αυτά δημιουργούν μια βαλίτσα αλλιώς που καθημερινά κουβαλάει μαζί του, μεταφέροντας, προσπαθώντας, αγωνιώντας.

Εμείς κοιτάμε τη βαλίτσα να γεμίζει και να προσπαθεί να κυλήσει. Ο ρόλος μας είναι καθοριστικός για να κάνουμε τη βαλίτσα πιο ελαφριά, έτοιμη για χρήση και για μετακίνηση. Η επιστήμη, οι ειδικοί θεραπευτές όπως και οι υποστηρικτικές δομές μαζί με την κοινωνία μπορούν να κάνουν τη βαλίτσα αυτή να γεμίσει με διδακτικά εργαλεία και ψυχικά εφόδια για να μετακινείται πιο εύκολα και να φτάνει όλο και πιο κοντά στον δρόμο της ένταξης.

 

💡Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

 

Τι χρειάζεται να αναρωτηθούμε στην Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ας αναρωτηθούμε όλοι πώς μπορούμε να γεμίσουμε αυτή τη βαλίτσα με όλα τα όμορφα αγαθά.

Ας έχουμε όλοι στο μυαλό μας το τρίπτυχο:
• Αποδοχή
• Κατανόηση
• Ενσωμάτωση

Έχοντας ως άξονα το παραπάνω τρίπτυχο, ας επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε για έναν πιο δίκαιο και βιώσιμο κόσμο, στον οποίο τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες υλοποιούνται πλήρως.

 

 

Επιμέλεια άρθρου:

Μάρθα Ι.Ηλιοπούλου
Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος
MA Special Education/B.T.E.C Edexcel
Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών

my-book.gr

Η Μάρθα Ηλιοπούλου είναι ειδική παιδαγωγός. Φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Τμήμα : Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας  ( παιδαγωγική κατεύθυνση). Έχει πραγματοποιήσει  μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Università degli Studi di Torino Dipartimento di Psicologia. Η εργασιακή της προϋπηρεσία αφορά ιδιωτικές και δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών ΕΑΕ, καθώς και διαφοροποιημένης μάθησης. Έχει εργαστεί με προγράμματα ΕΣΠΑ σε δημόσια σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS. Έχει εργαστεί ως Υπεύθυνη ειδική παιδαγωγός σε κέντρα αποκατάστασης αναπτυξιακών δυσκολιών στην Αθήνα καθώς και ως ειδική παιδαγωγός σε Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης Αναπτυξιακών Διαταραχών. Έχει δουλέψει ως συνοδός ένταξης σε Γενικά Σχολεία. Έχει προσφέρει εθελοντική εργασία στα SpecialOlympics εφαρμόζοντας ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα σε ενήλικες με Ν.Υ και αναπτυξιακές διαταραχές.  Από το 2015 είναι επιστημονικά υπεύθυνη για το δικό της Κέντρο Ειδικών Θεραπειών το «Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου «ΕΞΕΛΙΞΗ» στην Σπάρτη και στους Μολάους Λακωνίας.Είναι υπεύθυνη των εκδόσεων my-book.gr και μέλος της ομάδας σχεδιασμού επιστημονικού υλικού του ΙΕΠ.

Προτεινόμενα Άρθρα