×

Νόσος Κρον (Crohn): Όσα πρέπει να γνωρίζετε

 25/10/2023 2m, 56s

Η νόσος του Crohn ή αλλιώς η νόσος Κρον είναι μια χρόνια φλεγμονή του εντέρου, που υπάγεται στις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Θεωρητικά είναι δυνατό να προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα από το στόμα μέχρι τον πρωκτό, αν και συχνότερα εντοπίζεται στον τελικό ειλεό (τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου) και το δεξιό παχύ έντερο.

Πρόκειται για μία νόσο, που ειδικά τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζεται συχνά και ταλαιπωρεί τον σύγχρονο άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας. Σίγουρα θα έχετε στον οικογενειακό ή κοινωνικό κύκλο σας κάποιον που έχει νόσο του Chrohn. Φαίνεται πως η νόσος προσβάλλει συχνότερα τους πληθυσμούς των αναπτυγμένων βόρειων χωρών σε σχέση με εκείνους των νοτιότερων, ενώ είναι σπανιότερη στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Σε συνάρτηση με την ηλικία, διαγιγνώσκεται συχνότερα σε νέους ηλικίας 15 έως 30 ετών, με πιθανή δεύτερη συσσώρευση περιστατικών μεταξύ 50 και 80 ετών. Οι γυναίκες εμφανίζουν τη νόσο σε ελαφρά μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους άνδρες, όπως επίσης και οι λευκοί πληθυσμοί.

 

Νόσος του Κρον: Αίτια & συμπτώματα

Η ακριβής αιτιολογία της είναι άγνωστη. Σημαντική είναι η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που οδηγεί σε ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον των κυττάρων του τοιχώματος του πεπτικού σωλήνα. Παράγοντες σχετικοί με τον τρόπο ζωής που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου αποτελούν το κάπνισμα, η πτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά διατροφή, καθώς και η περιορισμένη σωματική δραστηριότητα.

Συχνά συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η νόσος του Crohn αποτελούν οι διάρροιες, το κοιλιακό άλγος και η καταβολή των δυνάμεων. Οι ασθενείς ενίοτε παραπονούνται για συμπτώματα από την περιοχή του πρωκτού (π.χ. από συρίγγια ή αποστήματα), ενώ άλλοτε συνυπάρχουν εξωεντερικές εκδηλώσεις όπως άφθες, πόνοι στις αρθρώσεις, οφθαλμικές διαταραχές, εξανθήματα στο δέρμα κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, τα συμπτώματα πρέπει να αξιολογούνται από τον ειδικό Γαστρεντερολόγο, αφού κάποια από αυτά ενδέχεται να οφείλονται σε λειτουργικές παθήσεις του πεπτικού συστήματος (π.χ. σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) και όχι σε χρόνια φλεγμονή.

 

Νόσος Κρον: Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και κοπράνων αλλά το κυριότερο εργαλείο αποτελεί η ενδοσκόπηση του εντέρου όπου απεικονίζεται η φλεγμονή και λαμβάνονται βιοψίες. Είναι σημαντικό να τονιστεί, πως η διάγνωση αποτελεί συνισταμένη των κλινικών, εργαστηριακών, απεικονιστικών, ενδοσκοπικών και ιστολογικών δεδομένων, όπως αυτά αξιολογούνται από τον εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο.

 

Νόσος του Κρον & θεραπεία: Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

Ποιες είναι οι κατάλληλες θεραπείες για τη Νόσο του Κρον; Η θεραπεία γίνεται με φάρμακα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της έξαρσης της φλεγμονής και, ακολούθως, στη διατήρησή της σε ύφεση. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται τα κορτικοειδή, τα ανοσοτροποποιητικά, η μεσαλαμίνη και διάφοροι βιολογικοί παράγοντες. Επί συγκεκριμένων ενδείξεων προτείνεται και η χειρουργική αντιμετώπιση, αν και με τις σύγχρονες θεραπείες αυτή απαιτείται σε ολοένα και μικρότερο ποσοστό.

Πρέπει να αναφερθεί, πως η έρευνα και η ανάπτυξη νέων φαρμάκων αντιμετώπισης της νόσου είναι πολύ δραστήρια, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα φάρμακα να προστίθενται στο θεραπευτικό μας οπλοστάσιο.

 

Τι περιμένουμε από τη θεραπεία της νόσου του Crohn;

Ο στόχος της θεραπείας είναι οι πάσχοντες από νόσο του Crohn να επανακτήσουν μια φυσιολογική ποιότητα ζωής, χωρίς η νόσος να τους αποτρέπει από τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Αυτό απαιτεί την καλή επικοινωνία με τον θεράποντα γαστρεντερολόγο και τη συμμόρφωσή τους στην ενδεδειγμένη και εξατομικευμένη αγωγή που από κοινού θα αποφασίσουν.

Ο έμπειρος κι εξειδικευμένος γαστρεντερολόγος στηρίζει τον ασθενή, τον συμβουλεύει, τον καθοδηγεί, του προτείνει την καλύτερη λύση και θεραπεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

 

Αθανάσιος Σιούλας MD, PhD, FEBGH
Γαστρεντερολόγος
ΔΘΚΑ ΥΓΕΙΑ
Ιατρείο: Λ. Κηφισίας 332 Χαλάνδρι, ΤΚ: 15233
Τηλ: 6974840723, 2106838241
www.giendoscopy.gr

Ο Αθανάσιος Σιούλας είναι ιατρός-γαστρεντερολόγος, συνεργάτης του νοσοκομείου «Υγεία», ενώ διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο.

Γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές. Το 1996 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, από όπου αποφοίτησε το 2002 με βαθμό πτυχίου «Άριστα». Το 2010 αναγορεύθηκε σε Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Γαστρεντερολογίας στην Ηπατογαστρεντερολογική Μονάδα της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝ «Αττικόν». Στη συνέχεια ο ιατρός μετεκπαιδεύτηκε στην προηγμένη ενδοσκόπηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αμβούργου Γερμανίας.

Σήμερα, ο ιατρός ασκεί γενική γαστρεντερολογία και ηπατολογία καλύπτοντας όλο το φάσμα των παθήσεων του πεπτικού συστήματος, με έμφαση στις ενδοσκοπικές μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας.

Προτεινόμενα Άρθρα