×

Ουλίτιδα: Ό,τι Πρέπει να Γνωρίζετε

 25/04/2024 5m, 6s

Η ουλίτιδα είναι μια συχνή αλλά και αρκετά επώδυνη σε ορισμένες περιπτώσεις φλεγμονή των ούλων. Η συγκεκριμένη κατάσταση, που αρκετοί άνθρωποι δε δίνουν σημασία, αποτελεί πηγή ανησυχίας για πολλούς και πρέπει να επιστήσει την προσοχή μας.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τη φύση της ουλίτιδας, τα πιθανά αίτιά της, και τις διάφορες μεθόδους αντιμετώπισης που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση και τη βελτίωση της κατάστασης.

 

Τι είναι η Ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα αποτελεί μια πρώιμη μορφή ασθένειας των ούλων. Εμφανίζεται όταν η πλάκα συσσωρεύεται στα δόντια σας κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Συνήθως εμφανίζεται λόγω συσσώρευσης πλάκας στα δόντια και συχνά θεραπεύεται με βελτιώσεις της στοματικής υγιεινής.

 

Αίτια της Ουλίτιδας

Η ουλίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Βακτήρια που συσσωρεύονται στα δόντια και ερεθίζουν τα ούλα σας
  • Η πλάκα που μπορεί να συσσωρευτεί εάν δε βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας ή δε φροντίζετε καλά τη στοματική σας υγεία
  • Υπάρχουσα κατάσταση υγείας, όπως ο διαβήτης
  • Φάρμακα
  • Ελλείψεις βιταμινών, όπως αυτή της βιταμίνης C
  • Αλλαγές στις ορμόνες, όπως συμβαίνει στην εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση
  • Λευχαιμία και λευκοπενία (χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων)
  • AIDS
  • Λοιμώξεις, όπως ιογενείς ή μυκητιασικές
  • Οικογενειακό ιστορικό ουλίτιδας
  • Κάπνισμα

 

Συμπτώματα της Ουλίτιδας

Προτού αναλύσουμε τα συμπτώματα της ουλίτιδας, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως τα υγιή ούλα είναι σταθερά και διακρίνονται για το ανοιχτό ροζ χρώμα τους. Ως προς τα γενικά συμπτώματα της ουλίτιδας είναι τα παρακάτω:

  • Πρησμένα ούλα
  • Ούλα με χρώμα πιο σκούρο από το συνηθισμένο
  • Ούλα που αιμορραγούν εύκολα όταν βουρτσίζετε ή χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα
  • Ευάλωτα ούλα
  • Αίσθημα δυσφορίας ή πόνου στην οδοντοστοιχία
  • Κακή αναπνοή
  • Φλεγμονή στα ούλα
  • Υποχώρηση των ούλων

 

Πρόληψη της Ουλίτιδας

Για την πρόληψη της ουλίτιδας μπορούμε να υιοθετήσουμε μερικές απλές, καθημερινές πρακτικές, που θα ενισχύσουν την καλή υγεία των δοντιών και των ούλων μας.

Καλή Στοματική Υγιεινή

Για την καλή στοματική υγιεινή, απαραιτήτως χρειάζεται βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα, χρήση στοματικού διαλύματος και οδοντικού νήματος μια φορά τη μέρα. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, το βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα ή σνακ είναι εξίσου ιδανικό.

Τακτικές Επισκέψεις στον Οδοντίατρο

Είναι εξίσου σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας, για να καθαρίζετε τα δόντια σας. Συνήθως, κάθε 6 έως 12 μήνες είναι το ιδανικό χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί για έναν καθαρισμό δοντιών. Εάν έχετε παρατηρείτε παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ουλίτιδας όπως ορισμένα φάρμακα ή κάπνισμα, μπορεί να χρειαστείτε πιο συχνά επαγγελματικό καθαρισμό.

Υγιεινή Διατροφή

Πρακτικές όπως η υγιεινή διατροφή, είναι επίσης σημαντική για την υποστήριξη της υγείας των ούλων. Όσον αφορά τις τροφές που προάγουν την καλή υγεία των ούλων, αυτές είναι: γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, τροφές με αντιφλεγμονώδη κι αντιοξειδωτική δράση.

 

Θεραπείες για την Ουλίτιδα

Όταν είναι πλέον πολύ αργά για την πρόληψη της ουλίτιδας, τα πρώτα αρνητικά «σημάδια» της ασθένειας θα έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Ωστόσο, θεραπευτικές προσεγγίσεις υπάρχουν για την καταπολέμηση της ουλίτιδας και είναι οι παρακάτω.

Καθαρισμός από τον Οδοντίατρο

Όπως και στο κομμάτι της πρόληψης, έτσι και στο κομμάτι της θεραπείας, ο καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο αποτελεί μία από τις βέλτιστες πρακτικές κατά της ουλίτιδας. Μέσω του καθαρισμού, θα αφαιρεθούν πλάκα και πέτρα, που συνδέονται άμεσα με την ουλίτιδα. Παράλληλα, μετά τον καθαρισμό, μπορεί να υπάρξει και πρόταση για αγωγή με εξειδικευμένα προϊόντα στοματικής υγιεινής, έτσι ώστε να μην επιδεινωθεί η ουλίτιδα.

Αγωγή κατά της Ουλίτιδας

Υπάρχουν προϊόντα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας. Τέτοια προϊόντα, είναι:

  1. Αντισηπτικά στοματικά διαλύματα, που περιέχουν συνήθως χλωρεξιδίνη, συμβάλλουν την απολύμανση του στόματος.
  2. Τα αντιβιοτικά από το στόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία επίμονων περιοχών φλεγμονής των ούλων.
Frezyderm Gingivital Toothpaste 1.000ppm 75ml
Frezyderm Gingivital Toothpaste 1.000ppm 75ml

Οδοντόπαστα κατά της ουλίτιδας. Με καινοτόμο ισχυρό συνδυασμό άλατος ψευδαργύρου, κυμενόλης και εκχυλίσματος από φαιοφύκια, που προστατεύει και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη φλεγμονή και την αιμορραγία.

 

Chlorhexil-F Toothpaste κατά της ουλίτιδας
Chlorhexil-F Toothpaste

Αντιβακτηριδιακή φθοριούχος οδοντόπαστα με χλωρεξιδίνη, για την καθημερινή ουλοοδοντική φροντίδα, την αποτελεσματική καταπολέμηση της ουλοοδοντικής μικροβιακής πλάκας, την ενδυνάμωση και προστασία δοντιών, τη σύσφιγξη των ούλων και μείωση ουλορραγιών χάρη στα βότανα που περιέχει.

 

Frezyderm Gingivital Mouthwash 250ml
Frezyderm Gingivital Mouthwash 250ml

Στοματικό Διάλυμα κατά της ουλίτιδας. Με καινοτόμο ισχυρό συνδυασμό άλατος ψευδαργύρου, κυμενόλης και εκχυλίσματος από φαιοφύκια, που προστατεύει και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη φλεγμονή και την αιμορραγία.

 

Chlorhexil 0.20% Mouthwash 250ml
Chlorhexil 0.20% Mouthwash 250ml

Στοματικό διάλυμα που δημιουργήθηκε για την αποτελεσματική προστασία από την ουλοδοντική μικροβιακή πλάκα και την άμεση ανακούφιση και προστασία της στοματικής κοιλότητας από ερεθισμούς.

 

Φυσικές Θεραπείες & Οικιακοί Μέθοδοι

Για να αποφευχθεί η ουλίτιδα, υπάρχουν διάφορες φυσικές θεραπείες από το σπίτι για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας. Ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς οικιακές μεθόδους και γιατροσόφια για ουλίτιδα είναι τα παρακάτω:

Γαργάρες με αλατόνερο

Το αλατόνερο έχει απολυμαντικές ικανότητες και μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να θεραπευτεί.

Σπιτικό στοματικό διάλυμα με αλόη βέρα

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αλόη βέρα είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ουλίτιδας. Όπως ισχύει και με τα άλλα στοματικά διαλύματα, έτσι κι εδώ, θα πρέπει να κάνετε γαργάρες με το στοματικό διάλυμα και να φτύνετε. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία έως και τρεις φορές την ημέρα.

Gel για ουλίτιδα με κουρκουμά

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται σε πολλές σπιτικές θεραπείες, καθώς είναι ευρέως γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιασικές ιδιότητες του. Για τη θεραπεία της ουλίτιδας, εφαρμόζετε το gel στα ούλα και να το αφήνετε για 10 λεπτά, ξεπλένετε μετέπειτα και φτύνετε τα υπολείμματα του προϊόντος.

 

Συμπέρασμα: Η Σημασία της Πρόληψης και της Έγκαιρης Θεραπείας

Συνοψίζοντας, η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας είναι μείζονος σημασίας για την πρόληψη αλλά και καταπολέμηση της ουλίτιδας. Όπως είδαμε, η ουλίτιδα, αποτελεί μια κοινή κατάσταση για πολλούς ανθρώπους, καθώς μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να προσέχουμε τη στοματική μας υγιεινή. Ένα σημαντικό κομμάτι που αξίζει αναφοράς, είναι αυτό της διατροφής. Η διατροφή, είτε καλή, είτε κακή, αποτελεί το σημείο αναφοράς για πρόληψη ή όξυνση της ουλίτιδας

Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι ασθένειες των ούλων, όπως είναι η ουλίτιδα, στα αρχικά τους στάδια μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και έγκαιρα πριν να είναι αργά. Και δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως ‘’Υγιές στόμα…υγιής οργανισμός’’ !

 

Συχνές Ερωτήσεις για την Ουλίτιδα 

  1. Είναι η ουλίτιδα κολλητική;  

    Αν και είναι αρκετά δύσκολο να κολλήσετε ουλίτιδα από κάποιον άλλο, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η συγκεκριμένη ασθένεια προκαλείται συχνότερα από βακτηριακή λοίμωξη, που μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σάλιου. Έτσι, η έκθεση σε αυτά τα βακτήρια μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα.  

  2. Μπορεί η ουλίτιδα να υποχωρήσει μόνη της; 

    Όχι. Είναι σημαντικό πρωτίστως να βελτιωθεί η στοματική υγιεινή και να αναζητηθεί βοήθεια από έναν οδοντίατρο για τη θεραπεία της ουλίτιδας. 

  3. Συνδέεται η ουλίτιδα με άλλα προβλήματα υγείας; 

    Ναι, η ουλίτιδα μπορεί να αυξήσει των κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιαγγειακής νόσου, δύσκολης εγκυμοσύνης, ακόμη και άνοιας.  

  4. Μπορεί να εμφανιστεί εύκολα η ουλίτιδα; 

    Ναι, η ουλίτιδα μπορεί να εμφανιστεί εύκολα, καθώς προκαλείται από πολλούς παράγοντες, όπως κακή στοματική υγιεινή, κάπνισμα, κακή διατροφή, ορισμένες ασθένειες, ορισμένα φάρμακα, διαβήτης, γήρανση, γενετικές και ακόμη και ορμονικές αλλαγές. 

  5. Πότε πρέπει να επισκεφτώ έναν γιατρό για την ουλίτιδα; 

    Εάν έχετε ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα της ουλίτιδας, καλέστε τον οδοντίατρό σας. 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα