×

Ποιοι Τύποι Μαγνησίου Υπάρχουν & ποιες οι Ιδιότητές τους στην Υγεία μας;

 09/04/2024 6m, 37s

Το Μαγνήσιο (Mg) αποτελεί το 4ο μέταλλο σε περιεκτικότητα στον οργανισμό μας, παρόλα αυτά παρατηρούνται ελλείψεις αυτού σε αρκετούς οργανισμούς. Το Μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς «εμπλέκεται» σε περισσότερες από 300 μεταβολικές αντιδράσεις, που είναι απαραίτητες για την υγεία μας. Παράλληλα, η έλλειψη του μετάλλου αυτού συνδέεται με διάφορες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι διαταραχές διάθεσης και οι ημικρανίες.

Πηγές Μαγνησίου βρίσκουμε σε αρκετές τροφές όπως τα γαλακτικά προϊόντα, το κρέας, τη μαύρη σοκολάτα, τους ξηρούς καρπούς και τα φυλλώδη λαχανικά. Ωστόσο, οι τροφές δεν καλύπτουν στο 100% τις ανάγκες του οργανισμού και εκεί «έρχονται» τα συμπληρώματα διατροφής, για να καλύψουν πιθανές ελλείψεις σε Ασβέστιο.

Στο άρθρο που ακολουθεί, θα γίνει αναφορά σε συνηθισμένους τύπους Μαγνησίου και στα οφέλη που προσφέρει η κάθε μορφή Μαγνησίου στον οργανισμό μας.

 

Ποιοι είναι όμως οι τύποι Μαγνησίου;

Οι πιο γνωστοί τύποι Μαγνησίου που συναντάμε, είναι 10 στον αριθμό και τους βρίσκουμε σε συμπληρώματα διατροφής και προϊόντα διατροφής. Περιληπτικά, οι τύποι Μαγνησίου είναι οι κάτωθι:

  1. κιτρικό μαγνήσιο
  2. γλυκινικό μαγνήσιο
  3. χλωριούχο μαγνήσιο
  4. γαλακτικό μαγνήσιο
  5. μηλικό μαγνήσιο
  6. ταυρικό μαγνήσιο
  7. θειικό μαγνήσιο
  8. οξείδιο του μαγνησίου
  9. L-θρεονικό μαγνήσιο
  10. Οροτικό μαγνήσιο

Κάθε τύπος Μαγνησίου από τους παραπάνω έχει προσφέρει διαφορετικά οφέλη στον οργανισμό μας. Οι βασικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους τύπους Μαγνησίου αφορούν:

  • ιατρικές χρήσεις
  • βιοδιαθεσιμότητα, ή πόσο εύκολο είναι για τον οργανισμό να τα απορροφήσει
  • πιθανές παρενέργειες

💡 Ζητήστε τη συμβουλή ενός γιατρού ή διαιτολόγου προτού δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα Μαγνησίου

 

Τύποι Μαγνησίου & Ιδιότητες

Παρακάτω στον πίνακα θα δούμε συγκεντρωτικά τους τύπους Μαγνησίου και τις ιδιότητες που έχουν:

Τύποι Μαγνησίου

Κιτρικό Μαγνήσιο (Magnesium Citrate)

Το κιτρικό μαγνήσιο είναι μια μορφή μαγνησίου που συνδέεται με κιτρικό οξύ, όπως προδίδει και το όνομά του. Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο γνωστά σκευάσματα μαγνησίου και μπορεί εύκολα να το προμηθευτείτε από το φαρμακείο της γειτονιάς σας. Έρευνες έχουν αποφανθεί πως αυτός ο τύπος συγκαταλέγεται στις πιο βιοδιαθέσιμες μορφές μαγνησίου. Πρακτικά σημαίνει ότι απορροφάται πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα σε σχέση με άλλες μορφές. Συνήθως, η λήψη του γίνεται δια του στόματος, για την αναπλήρωση χαμηλών επιπέδων μαγνησίου. Επιπλέον, λόγω της φυσικής καθαρτικής του δράσης, χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις σε υψηλές δόσεις για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, βρίσκουμε το συγκεκριμένο στοιχείο στο εμπόριο ως ηρεμιστικό παράγοντας για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος. Για τη συγκεκριμένη χρήση απαιτείται μεγάλη προσοχή, γιατί οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οξείδιο του Μαγνησίου (Magnesium oxide)

Το οξείδιο του μαγνησίου είναι ένα άλας που συνδυάζει μαγνήσιο και οξυγόνο. Σχηματίζει μια λευκή ουσία, σε μορφή σκόνη, ενώ μπορεί να βρεθεί στην αγορά σε μορφή σκόνης ή κάψουλας. Αυτός ο τύπος δε χρησιμοποιείται συνήθως για την πρόληψη ή τη θεραπεία των ελλείψεων μαγνησίου, καθώς ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι απορροφάται ελάχιστα από το πεπτικό σας σύστημα. Παρόλα αυτά, συναντάμε αυτή τη μορφή μαγνησίου στη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα, όπως καούρα, δυσπεψία και δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, το οξείδιο του μαγνησίου χρησιμεύει στη θεραπεία και πρόληψη της ημικρανίας.

Χλωριούχο Μαγνήσιο (Magnesium chloride)

Το χλωριούχο μαγνήσιο αποτελεί άλλο ένα άλας μαγνησίου που περιλαμβάνει χλώριο. Είναι ένα ασταθές στοιχείο που συνδέεται με άλλα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του νατρίου και του μαγνησίου, για να σχηματίσει άλατα. Το συγκεκριμένο στοιχείο απορροφάται καλά στο πεπτικό σύστημα, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα πολλαπλών χρήσεων. Τα συμπληρώματα χλωριούχου μαγνησίου βοηθούν στην αντιμετώπιση της καούρας και της δυσκοιλιότητας. Ως προς τη μορφή του, το συναντάμε σε κάψουλα ή δισκίο, ενώ σε προϊόντα τοπικής χρήσης το συναντάμε ως λοσιόν και αλοιφή.

Γαλακτικό Μαγνήσιο (Magnesium lactate)

Το γαλακτικό μαγνήσιο είναι το άλας που σχηματίζεται όταν το μαγνήσιο δεσμεύεται με το γαλακτικό οξύ. Επίσης, το γαλακτικό μαγνήσιο χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα για τη ρύθμιση της οξύτητας και τον εμπλουτισμό των τροφίμων και των ποτών. Δεν είναι ευρέως γνωστό ως συμπλήρωμα διατροφής χωρίς ιατρική συνταγή. Επιπλέον, απορροφάται εύκολα και μπορεί να είναι λίγο πιο ήπιο για το πεπτικό σύστημα από άλλα είδη. Αυτή η διαφοροποίηση είναι αρκετά σημαντική για άτομα που πρέπει να λαμβάνουν μεγάλες δόσεις μαγνησίου τακτικά ή δεν μπορούν να «δεχθούν» άλλες μορφές μαγνησίου.

Μηλικό Μαγνήσιο (Magnesium malate)

Το μηλικό μαγνήσιο εμπεριέχει μηλικό οξύ, το οποίο βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως τα φρούτα και το κρασί. Αυτό το οξύ έχει ξινή γεύση και χρησιμοποιείται συχνά ως πρόσθετο τροφίμων για να ενισχύσει τη γεύση ή να προσθέσει οξύτητα. Έρευνες «δείχνουν» πως το μηλικό μαγνήσιο απορροφάται πολύ καλά από το πεπτικό σύστημα, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για την αναπλήρωση των επιπέδων μαγνησίου. Επίσης, το μηλικό μαγνήσιο συνιστάται σε ορισμένες περιπτώσεις ως θεραπεία για συμπτώματα που σχετίζονται με ινομυαλγία και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Παρόλα αυτά, οι έρευνες βρίσκονται εν εξελίξει και απαιτείται προσοχή.

Ταυρικό Μαγνήσιο (Magnesium taurate)

Το ταυρικό μαγνήσιο περιέχει το αμινοξύ ταυρίνη. Έρευνες αποδεικνύουν ότι η επαρκής πρόσληψη ταυρίνης σε συνδυασμό με το μαγνήσιο βοηθάει στη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα. Συμπληρωματικά, έχει αποδειχθεί πως το μαγνήσιο και η ταυρίνη υποστηρίζουν την υγιή αρτηριακή πίεση. Παρόλα αυτά, οι μελέτες συνεχίζονται και απαιτείται προσοχή στη λήψη του συγκεκριμένου σκευάσματος.

L-θρεονικό Mαγνήσιο (Magnesium L-threonate)

Το L-θρεονικό μαγνήσιο είναι ένα άλας που σχηματίζεται από την ανάμειξη μαγνησίου και θρεονικού οξέος, μια υδατοδιαλυτή ουσία που είναι αποτέλεσμα της μεταβολικής διάσπασης της βιταμίνης C. Να σημειωθεί πως η μορφή αυτή του μαγνησίου απορροφάται εύκολα. Επίσης, το L-θρεονικό μαγνήσιο χρησιμοποιείται συχνά για τη στήριξη εγκεφαλικών λειτουργιών, βοηθώντας στη διαχείριση ορισμένων εγκεφαλικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και η απώλεια μνήμης. Και στην περίπτωση του L-θρεονικού μαγνησίου απαιτείται κι άλλη έρευνα για πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Θειικό Mαγνήσιο (Magnesium sulfate)

Το θειικό μαγνήσιο σχηματίζεται από τον συνδυασμό μαγνησίου, θείου και οξυγόνου και αναφέρεται ως αλάτι Epsom. Είναι λευκό με υφή παρόμοια με αυτή του επιτραπέζιου αλατιού. Είναι χρήσιμο ως θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα, αλλά η δυσάρεστη γεύση του το αποκλείει από αρκετούς ανθρώπους ως εναλλακτική. Το θειικό μαγνήσιο διαλύεται συχνά στο νερό του μπάνιου για να καταπραΰνει μυϊκούς πόνους και για ανακούφιση του στρες. Επιπλέον, το συναντάμε σε προϊόντα περιποίησης δέρματος, όπως λοσιόν ή λάδι σώματος. Ως προς τα οφέλη στο δέρμα, απαιτείται έρευνα για τα πιθανά οφέλη του συγκεκριμένου τύπου μαγνησίου.

Γλυκινικό Mαγνήσιο (Magnesium glycinate)

Το γλυκινικό μαγνήσιο είναι αποτέλεσμα στοιχειακού μαγνησίου και το αμινοξέος της γλυκίνης. Το γλυκινικό μαγνήσιο μπορεί να απορροφηθεί εύκολα, ενώ έχει και ηρεμιστικές ιδιότητες, για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως την κατάθλιψη, το στρες και της αϋπνίας. Ωστόσο, όπως και σε περιπτώσεις άλλων τύπων μαγνησίου, τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με αυτές τις χρήσεις είναι περιορισμένα, επομένως απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Οροτικό Mαγνήσιο (Magnesium orotate)

Το οροτικό μαγνήσιο έχει στη σύστασή του οροτικό οξύ, μια φυσική ουσία που εμπλέκεται στην κατασκευή γενετικού υλικού του σώματός, συμπεριλαμβανομένου του. Απορροφάται εύκολα και δεν έχει τα ισχυρά καθαρτικά αποτελέσματα που είναι χαρακτηριστικά άλλων μορφών. Ορισμένες έρευνες συνδέουν το εν λόγω τύπο μαγνησίου με την καλή υγεία της υγεία της καρδιάς λόγω του ρόλου του οροτικού οξέος στις οδούς παραγωγής ενέργειας στην καρδιά και στον ιστό των αιμοφόρων αγγείων. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη μορφή έχει υψηλό κόστος, σε σχέση με άλλα συμπληρώματα μαγνησίου.

 

Συμπεράσματα για του Τύπους Μαγνησίου

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω αλλά και ευρύτερα, το Μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Παρόλα αυτά, ένα συμπλήρωμα σε Μαγνήσιο αποτελεί αξιόπιστη λύση για ορισμένους ανθρώπους, ενώ σε άλλους όχι.

Ως προς τους τύπους Μαγνησίου, αρκετοί από αυτούς ενδείκνυνται ως συμπληρώματα διατροφής, όπως το κιτρικό, το γλυκινικό και το γαλακτικό. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως το θειικό και το χλωριούχο, χρησιμεύουν για τοπική εφαρμογή.

Ωστόσο, για τους περισσότερους τύπους Μαγνησίου, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για τα οφέλη που προσφέρουν, αλλά και για πιθανές παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Κατά συνέπεια, ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να αναζητά καθοδήγηση από έναν γιατρό πριν ξεκινήσει να λαμβάνει ένα συμπλήρωμα μαγνησίου ή να χρησιμοποιεί ένα αντίστοιχο προϊόν τοπικής χρήσης με μαγνήσιο, γιατί τα σκευάσματα αυτά δεν ενδείκνυνται για όλους.

 

❓ Εσείς, ποιο συμπλήρωμα σε Μαγνήσιο προτιμάτε;

 

Πηγές

10 Interesting Types of Magnesium (and What to Use Each For) (healthline.com)

Types of magnesium supplements and their benefits (medicalnewstoday.com)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα