×

Πως διαφοροποιείται η γυναίκα με αυτοπεποίθηση;

 07/03/2023 4m, 5s

Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ΕΕ, ωστόσο, ακόμα δεν αποτελεί πραγματικότητα. Σήμερα 8 Μάρτιου, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε μαζί με όσους εργάζονται με στόχο την ισότητα, να προβληματιστούμε αλλά και να σκεφτούμε πως μπορούμε να στηρίξουμε τις γυναίκες γύρω μας στον αγώνα που κάνουν για να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον και μία καλύτερη κοινωνία για όλους.

 

Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία

Όπως δείχνουν τα δεδομένα, σημαντικές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένουν στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην υγεία και άλλους τομείς. Κάποιοι τομείς όπως της ψυχικής υγείας επηρεαστήκαν ιδιαίτερα από την πανδημία. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας 2022, οι γυναίκες υπέφεραν από προβλήματα ψυχικής υγείας περισσότερο από τους άνδρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 53,4 μονάδες. Τα συγκεκριμένα δεδομένα αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για περισσότερες και ουσιαστικότερες πράξεις που θα στηρίζουν και θα ενισχύουν τις γυναίκες. Ταυτόχρονα όμως, οι δείκτες αποδεικνύουν ότι η ενδυνάμωση των γυναικών δεν ξεκινάει από τους φορείς αλλά από εμάς τους ίδιους.

 

Η ισότητα χτίζεται από την παιδική ηλικία

Η ισότητα ξεκινά από την παιδική ηλικία από τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε. Αν και τα πρότυπα έχουν αλλάξει, οι γυναίκες λαμβάνουν μηνύματα ακόμα και σήμερα που συμβαδίζουν με παλαιότερα πρότυπα.

Διακριτικά ή μη συνειδητά αυτά τα μηνύματα διδάσκουν στα νεαρά κορίτσια πως να είναι εξυπηρετικές και να αναζητούν έγκριση και επιβεβαίωση τόσο από τις οικογένειες όσο και από τις κοινωνίες στις οποίες μεγαλώνουν. Μπορούν να ακούγονται σαν: “Μην διακόπτεις”, “Σταμάτα να είσαι τόσο δραματική”, “Γιατί είσαι τόσο δύσκολη;”

Αυτά τα μηνύματα μπορούν να εμποδίσουν τη φυσική ανάπτυξη της υγιούς αυτοεκτίμησης που περιλαμβάνει την καλλιέργεια ενός επιπέδου αποδοχής του εαυτού και επικυρώνει ένα πλήρες φάσμα επιθυμιών και συναισθημάτων. Είναι ένα υγιές δικαίωμα που δίνει αυτοσυμπόνια, αποδοχή αρνητικών συναισθημάτων χωρίς αυτοκριτική και δίνει τη δυνατότητα να κάνεις λάθη χωρίς ντροπή.

Έτσι η μη ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και εν συνεχεία της αυτοπεποίθησης έχει επιπτώσεις καθώς τα κορίτσια γίνονται γυναίκες. Πώς λοιπόν διαφοροποιείται μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση;

 

H σημασία της αυτοπεποίθησης για την γυναίκα

Μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση μπορεί να πετύχει πολλά, να ζήσει μία καλύτερη ζωή και να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική για την ψυχολογία και την υγεία καθώς βελτιώνει την προσωπική αίσθηση των δυνατοτήτων και βοηθάει να εστιάσουμε στις ικανότητες μας, να αναλάβουμε δράση και να διεκδικούμε τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή.

Γυναίκες χωρίς ή με χαμηλή αυτοπεποίθηση δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους. Μπορεί να δυσκολεύονται στις σχέσεις, στη λήψη αποφάσεων, να αναζητούν συνεχώς επιβεβαίωση από τους άλλους και να ανέχονται καταχρηστικές συμπεριφορές από συντρόφους και φίλους. Επίσης, συνήθως επικρίνουν τον εαυτό τους, έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τις ίδιες και ως εκ τούτου εμφανίζουν αυξημένο άγχος και κατάθλιψη.

Ακόμα όμως κι αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πρότυπα της κοινωνίας, μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να στηρίξει έμπρακτα τις γυναίκες στο περιβάλλον τους στον αγώνα τους για μια ισότιμη κοινωνία.

 

Στηρίζοντας έμπρακτα τις γυναίκες

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να στηρίξουμε τις γυναίκες ώστε να πιστέψουν στον εαυτό τους και να πετύχουν περισσότερα για μια κοινωνία με ισότητα και ισονομία.

  1. Ενημερώσου για θέματα ισότητας: Η ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα στην εξάλειψη των διακρίσεων. Αν είσαι γυναίκα η ενημέρωση και αλληλοστήριξη θα σου δώσει έμπνευση και θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τα όρια. Κάθε συζήτηση και δράση μαζί με άλλες γυναίκες θα σε βοηθήσει να βρεις λύση και να δημιουργήσεις μια καλύτερη καθημερινότητα.
  2. Ενθάρρυνε τις γυναίκες γύρω σου: Κάθε άνθρωπος χρειάζεται ενθάρρυνση, παρότρυνση συναισθηματική και ψυχολογική στήριξη. Είναι σημαντικό να στεκόμαστε δίπλα στις γυναίκες είτε βρίσκονται στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον ή ακόμα και σε ένα ευρύτερο κύκλο. Μια ανοιχτή συζήτηση και μία θετική στάση μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο.
  3. Γίνε το θετικό πρότυπο: Γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις σε αυτό τον κόσμο. Αν είσαι γυναίκα, μην παραλείπεις να φροντίζεις τον εαυτό σου και να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που σου δίνουν αυτοπεποίθηση και χαρά. Προσπάθησε να βρεις ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αναζήτησε ευκαιρίες για να εξελιχθείς, ζήτησε βοήθεια, μοιράσου την προσωπική σου ιστορία και ένωσε τη φωνή σου με άλλες γυναίκες.

 

Η ισότητα δεν είναι αποκλειστικά γυναικείο θέμα

Η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο από την κοινή προσπάθεια- από το “εμείς”. ‘Άνδρες και γυναίκες που δουλεύουν από κοινού και δημιουργούν νέα πρότυπα, μπορούν να αλλάξουν το κόσμο. Η ενδυνάμωση των γυναικών και η ισότητα δεν είναι απλά γυναικείο θέμα, είναι προαπαιτούμενο για μια δίκαιη κοινωνία.

 

 

Πηγές

Break the bias to improve women’s wellbeing (blogs.lse.ac.uk)

How Parents Can Empower Their Daughters (psychologytoday.com)

More than a women’s issue: Empowerment, ICT, and why equality is a prerequisite for a just society (apa.org)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα