×

Πως μπορεί ένα υγιές χαμόγελο να δώσει χαρά;

 21/03/2023 2m, 52s

Ένα χαμόγελο, σε αρκετές περιπτώσεις, αποτελεί μια ακούσια, ασυνείδητη ενέργεια που προκαλείται όταν νιώσουμε χαρά. Είναι μια έκφραση ικανοποίησης, αγάπης και σε ορισμένες περιπτώσεις ευτυχίας. Υπάρχουν περιπτώσεις, όμως, που ένα χαμόγελο γίνεται απολύτως συνειδητά και υπάρχουν φυσικά λόγοι που οφείλεται αυτό!

Στις 20 Μαρτίου κάθε έτους, τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας αλλά και η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας. Για πολλούς, αυτές οι 2 ημέρες δε συνάδουν μεταξύ τους, παρόλα αυτά, αν σκεφτούμε μια υγιή οδοντοστοιχία, δεν έχουμε την έντονη επιθυμία να χαμογελάσουμε και να δείξουμε αυτή τη «χαρά»; Μάθετε παρακάτω πως η καλή στοματική υγεία μας βοηθάει να έχουμε ένα φυσικά, όμορφο χαμόγελο.

 

Ποια είναι τα οφέλη της καλής στοματικής υγιεινής;

Η σωστή στοματική υγιεινή εξασφαλίζει ένα στόμα υγιές και μία ευχάριστη αναπνοή. Η συστηματική και σωστή στοματική υγιεινή είναι στοιχείο πρόληψης και διασφαλίζουν την ευρυθμία σε δόντια και τα ούλα.

Τα υγιή δόντια όχι μόνο κάνουν να φαινόμαστε και να νιώθουμε καλά, αλλά επιτρέπουν και να τρώμε και να μιλάμε σωστά. Η καλή υγεία του στόματος είναι σημαντική για τη συνολική ευεξία. Κατά συνέπεια, η καλή στοματική υγεία έχει μεγάλη σημασία για την υγεία του σώματός. Γι’ αυτό πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με την προσοχή και τη σοβαρότητα που της ταιριάζει.

 

Χαμόγελο & Ευτυχία: Πως συνδέονται;

Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να προσφέρει μόνο οφέλη ως προς το σώμα μας. Τι γίνεται όμως με την ψυχολογία μας; Όπως επισημαίνουν αρκετοί επιστήμονες, το χαμόγελο συνδέεται άρρηκτα με τη μακροζωία και κατ’ επέκταση με την ύπαρξη της ευτυχίας, στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Βέβαια, ο όρος «ευτυχία» έχει αρκετές ερμηνείες, ενώ ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται την έννοια με τον δικό του τρόπο!

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικά από τα οφέλη ενός χαμόγελου:

  1. Ανακουφίζει από άγχος: Το χαμόγελο όχι μόνο βοηθά στο να μας αποτρέψει από το να φαινόμαστε κουρασμένοι, ταλαιπωρημένοι και εξαντλημένοι, αλλά μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση του άγχους.
  2. Ανεβάζει τη διάθεση: Η σωματική πράξη του χαμόγελου ενεργοποιεί λειτουργίες του εγκεφάλου μας που επηρεάζουν τη συναισθηματική μας κατάσταση. Αυτό σημαίνει πως υιοθετώντας μια χαρούμενη έκφραση προσώπου, μπορούμε να «ξεγελάσουμε» το μυαλό μας ώστε να εισέλθει σε μια κατάσταση ευτυχίας. Αυτή η επίδραση «δουλεύει», είτε το χαμόγελό είναι γνήσιο είτε όχι.
  3. Είναι μεταδοτικό: Κλασική φράση, αλλά έχει μεγάλη δόση αλήθειας! Έρευνες δείχνουν ότι τα χαμόγελα είναι πραγματικά μεταδοτικά. Ο εγκέφαλός αυτόματα παρατηρεί και ερμηνεύει τις εκφράσεις του προσώπου άλλων ανθρώπων και μερικές φορές, μπαίνει στη διαδικασία της μίμησης.
  4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Μέσα σε όλα τα οφέλη του, ένα χαμόγελο μπορεί να προσφέρει και στήριξη στο ανοσοποιητικό μας σύστημα! Θεωρείται πως όταν χαμογελάμε, η λειτουργία του ανοσοποιητικού βελτιώνεται επειδή είμαστε πιο χαλαροί, χάρη στην απελευθέρωση ορισμένων νευροδιαβιβαστών.
  5. Μειώνει τον πόνο: Μελέτες έχουν δείξει ότι το χαμόγελο απελευθερώνει ενδορφίνες, άλλα φυσικά παυσίπονα και σεροτονίνη. Μαζί, αυτές οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου μας κάνουν να αισθανόμαστε ολοκληρωτικά καλά. Με λίγα λόγια το χαμόγελο είναι ένα φυσικό φάρμακο!

Χαμογελάστε με όλη σας τη δύναμη!

Όλα τα παραπάνω οφέλη – από τα πολλά – ενός χαμόγελου, αποδεικνύουν πως οι έννοιες στοματική υγιεινή και ευτυχία συνδέονται άρρηκτα! Όταν νιώθουμε αυτοπεποίθηση και αίσθημα χαράς, αυτό φαίνεται προς τον έξω κόσμο, επιδρά προς τους συνανθρώπους μας και βοηθά εν τέλει και τους ίδιους! Είναι μια αμφίδρομη σχέση που δημιουργείται από μία απλή πράξη!

 

❤️ Αγαπήστε τον εαυτό σας, το χαμόγελό σας, τις ατέλειές σας! Με αυτόν τον τρόπο θα χαρίσετε το πιο όμορφο και ειλικρινές χαμόγελο προς τους άλλους αλλά και προς εσάς τους ίδιους! #loveyourself

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα