×

Στοματική Υγιεινή: Πόσο σημαντική είναι για την υγεία μας;

 26/03/2024 2m, 7s

Χρειάζεται προσπάθεια από πλευράς μας για να διασφαλίσουμε τη στοματική μας υγεία, αλλά όταν τα καταφέρουμε, η ανταμοιβή είναι μεγάλη. Με απλές πρακτικές που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας και λίγα απαραίτητα προϊόντα, είναι εφικτό να διατηρήσουμε μια καλή στοματική υγεία για πολλά χρόνια. Ας δούμε τι είναι η στοματική υγιεινή και πόσο σημαντική είναι για την υγεία μας.

 

Πόσο σημαντική είναι η στοματική υγιεινή για την υγεία μας;

Η στοματική κοιλότητα είναι μέρος τόσο της πεπτικής όσο και της αναπνευστικής οδού. Χρησιμοποιούμε το στόμα μας συνέχεια μέσα στη μέρα για διάφορες λειτουργίες όπως η ομιλία, η αναπνοή, η μάσηση, η κατάποση κα. Έτσι, ως κομμάτι του οργανισμού μας αλλά και ως πύλη εισόδου της πεπτικής και αναπνευστικής οδού, είναι σημαντικό να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα, είναι δυνατό μικρόβια από τη στοματική κοιλότητα να μεταφερθούν στο υπόλοιπο σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Κάποιες φορές, συστηματικά νοσήματα μπορούν να εκδηλωθούν στη στοματική κοιλότητα ή ακόμα μια διαταραχή στη στοματική υγεία μπορεί να είναι πρώιμος δείκτης μιας νόσου που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε μια καλή στοματική υγιεινή.

 

Ποια προϊόντα στοματικής υγιεινής χρειαζόμαστε;

Επιλέξτε κηρωμένο νήμα ή ρωτήστε τον οδοντιάτρό σας για το μέγεθος των μεσοδοντίων που είναι κατάλληλα για το στόμα σας. Τέλος, υπάρχουν και άλλα προϊόντα στοματικής υγιεινής που μπορεί ο οδοντίατρος να σας συστήσει αναλόγως τις ανάγκες σας πχ κάποιο στοματικό διάλυμα, τζελ ή σπρέι.

 

5 Tips για αποφυγή κακής στοματικής υγιεινής

Ακολουθώντας τα παρακάτω 5 βασικά tips, μπορούμε να έχουμε καλή στοματική υγιεινή για πολλά χρόνια:

  • Επιμελημένο βούρτσισμα δοντιών πρωί-βράδυ
  • Μεσοδόντιος καθαρισμός μια φορά τη μέρα
  • Περιορισμός ζαχαρούχων τροφών και ποτών
  • Επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες
  • Επίσκεψη στον οδοντίατρο άμεσα αν προκύψει κάποιος πόνος ή ενόχληση

 

Στοματική υγιεινή και διατροφή: Υπάρχει σύνδεση;

Η κακή διατροφή μπορεί να έχει επιπτώσεις στη στοματική μας υγιεινή. Η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και ποτών μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα και η υπερβολική κατανάλωση όξινων τροφών πχ αναψυκτικά, λεμόνι, ή ξύδι μπορεί να προκαλέσει διάβρωση της αδαμαντίνης των δοντιών, το γνωστό σε όλους σμάλτο.

Από την άλλη πλευρά μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία πχ λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, δυναμώνει την αδαμαντίνη, βελτιώνει την υγεία των ούλων και ενισχύει την ποιότητα του σάλιου, θωρακίζοντας έτσι τη στοματική μας υγεία.

 

Συγγραφή Άρθρου: Δάφνη Κοή – Αναστασιάδη, Οδοντίατρος

Η Δάφνη Κοή-Αναστασιάδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 2009 εισήχθη στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Γλυφάδα όπου προσφέρει υπηρεσίες γενικής οδοντιατρικής. Δίνει έμφαση στην πρόληψη τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες ασθενείς της. Αναλαμβάνει όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης και σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες, επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή φροντίδα, εξατομικευμένα για κάθε ασθενή.

Προτεινόμενα Άρθρα