×

Οδηγός Αγοράς Αποσμητικού: Πώς να επιλέξω το σωστό αποσμητικό;

 26/03/2024 3m, 6s

Το αποσμητικό σώματος είναι απαραίτητο για την περιποίηση & διατήρηση της υγιεινής μας. Κάτι που ίσως δεν ήξερες είναι ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, ώστε να επιλέξει κανείς ένα αποσμητικό. Οι ανάγκες του δέρματός σου, το πόσο ιδρώνεις ή αν η περιοχή της μασχάλης μυρίζει περισσότερο είναι μόνο μερικοί από αυτούς τους παράγοντες.

Γιατί παρατηρείται κακοσμία στις μασχάλες;

Ο ιδρώτας μας είναι το αποτέλεσμα ενός μηχανισμού του οργανισμού, ο οποίος έχει στόχο τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Ωστόσο, ο ιδρώτας είναι άοσμος. Η κακοσμία της περιοχής οφείλεται στα βακτήρια του δέρματος και στην αποσύνθεση του ιδρώτα.

Η κακοσμία δεν είναι πάντα το ίδιο δυσάρεστη σε ένταση. Κάποιοι άνθρωποι δε μυρίζουν τόσο έντονα, ενώ άλλοι μυρίζουν πολύ. Το πόσο έντονη είναι η δυσοσμία, επίσης, μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες. Η οσμή της περιοχής μπορεί να επηρεάζεται από κάποιες τροφές, από τη λήψη διάφορων φαρμάκων, από ορμονολογικη ανισορροπία, ακόμη και από την ψυχολογική κατάσταση.

Παρακάτω, θα βρεις μερικές συμβουλές, για να επιλέξεις το σωστό αποσμητικό για εσένα.

Ποιοι τύποι αποσμητικών υπάρχουν;

Αποσμητικό ή αντιιδρωτικό (ανθιδρωτικό)

Δεν πρόκειται για ίδια προϊόντα. Τα αποσμητικά στοχεύουν στην παρεμπόδιση της κακοσμίας χάρη σε αντιμικροβιακές & αντιβακτηριακές ιδιότητες. Από την άλλη μεριά, τα αντιιδρωτικά ή ανθιδρωτικά προϊόντα εμποδίζουν την εφίδρωση. Στην ουσία, είναι φτιαγμένα με συσταλτικές ιδιότητες, ώστε να μην επιτρέπουν την έκκριση ιδρώτα από τους πόρους. Ανάλογα, λοιπόν, με το αν ιδρώνεις έντονα ή αν παρατηρείς έντονη κακοσμία, πρέπει να επιλέξεις και το κατάλληλο προϊόν.

Οφείλουμε να τονίσουμε, ότι τα ανθιδρωτικά έχουν κατηγορηθεί αρκετές φορές για φραγή των πόρων και εγκλωβισμό των τοξινών, που θα απομακρύνονταν με τον ιδρώτα.

Αποσμητικά με αλκοόλ

Τα αποσμητικά με αλκοόλ ήταν πολύ διαδεδομένα, καθώς χάριζαν αμέσως μία αίσθηση φρεσκάδας, στέγνωναν αμέσως και εμπόδιζαν αποτελεσματικά την κακοσμία. Αργότερα, τα αποσμητικά με αλκοόλ ενοχοποιήθηκαν ως ακατάλληλα για την ευαίσθητη περιοχή της μασχάλης. Πολλές φορές, πράγματι παρατηρούνται ερεθισμοί, φαγούρα και άλλες ενοχλήσεις. Από την άλλη, υπάρχουν οι φανατικοί υποστηρικτές των αποσμητικών με την αλκοόλη, καθώς τους παρέχουν τα μέγιστα αποτελέσματα. Αν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη και το πρόβλημα της κακοσμίας όχι τόσο έντονο, καλό είναι να τα αποφύγετε.

Αποσμητικό χωρίς αλουμίνιο

Το αλουμίνιο στα αποσμητικά προκαλεί συχνά ερεθισμούς, για αυτό οι περισσότερες εταιρείες έχουν αρχίσει να το αφαιρούν από τα αποσμητικά τους. Επειδή, όμως, δεν υπάρχουν έρευνες, ότι αυτό βλάπτει την υγεία, υπάρχουν ακόμη αποσμητικά με αλουμίνιο. Μάλιστα πρόκειται για ένα πολύ αποτελεσματικό για έντονη εφίδρωση.

Κρύσταλλοι ως αποσμητικό

Ειδικοί κρύσταλλοι – αποσμητικά χρησιμοποιούνται από μεγάλη μερίδα ανθρώπων τελευταία. Οι κρύσταλλοι είναι στην ουσία ένα φυσικό ορυκτό άλας, που μπορεί να το βρει κανείς σε στερεά ή σε υγρή μορφή σπρέι. Πρόκειται για μια πιο φυσική λύση, ή οποία μπορεί όμως να μην καλύπτει περιπτώσεις έντονης κακοσμίας ή εφίδρωσης.

macrovita natural crystal
Macrovita Natural Crystal Deodorant Stick
optima ice guerd sprey deodorant
Optima Ice Guard Natural Crystal Deodorant Spra

Αποσμητικό για ευαίσθητες μασχάλες

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο είναι η ευαίσθητη επιδερμίδα στις μασχάλες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός αυτό, καθώς η περιοχή αυτή είναι πιο ευάλωτη εξαιτίας της ανατομίας και της τριβής, που υφίσταται. Για αυτό, αν παρατηρήσεις έντονη ερυθρότητα, σπυράκια ή φαγούρα, καλό είναι να χρησιμοποιήσεις ένα αποσμητικό για ευαίσθητες επιδερμίδες χωρίς αλκοόλη & αλουμίνιο.

avene body doedorant rollon
Avene Body Deodorant Roll-On Efficacite 24h

Αποσμητικό Spray, roll-on, stick ή κρέμα;

Πλέον, στην αγορά μπορεί να βρει κανείς μία πολύ μεγάλη ποικιλία υφών αποσμητικών. Αυτό είναι ένα ζήτημα περισσότερο προσωπικής επιλογής. Από τη μία τα roll-on αποσμητικά είναι τα πρώτα που κυκλοφόρησαν και πολλοί άνθρωποι τα προτιμούν. Από την άλλη, τα spray παρέχουν μία εξαιρετική ευκολία & πρακτικότητα, αλλά έχουν κατηγορηθεί για βλαβερές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πλέον, υπάρχουν και τα stick αποσμητικά, αλλά και οι κρέμες.

Apivita Bee Fresh 24h Deodorant Roll-on
Apivita Bee Fresh 24h Deodorant Roll-on
Macrovita Natural Crystal Deodorant Spray
Macrovita Natural Crystal Deodorant Spray

Βρείτε εδώ αποσμητικά για όλους τους τύπους επιδερμίδας!

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα