×

Πρωινό τρέξιμο: 10 συμβουλές για τις καλύτερες επιδόσεις!

 02/08/2023 4m, 24s

Το πρωινό τρέξιμο αποτελεί μια τυπική καθημερινότητα για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος για να ξυπνήσετε και να παρακολουθήσετε τον κόσμο να ξυπνά μαζί σας.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα σας δίνει μια μεγάλη ενεργειακή ώθηση, αλλά σας κάνει να νιώθετε σαν να έχετε καταφέρει κάτι ακόμα και πριν ξεκινήσει η μέρα. Μπορεί ακόμη και να διαπιστώσετε ότι ένα πρωινό τρέξιμο ταιριάζει καλύτερα στο καθημερινό σας πρόγραμμα, ειδικά αν προπονείστε για έναν αγώνα.

Βέβαια, το να αποκτήσετε τη συγκεκριμένη συνήθεια δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά αν δεν είστε πρωινός άνθρωπος. Αλλά υπάρχουν τρόποι για να σας διευκολύνουν στη ρουτίνα και με τρόπους που μπορεί ακόμη και να απολαύσετε.

 

Top 10 με Συμβουλές για πρωινό τρέξιμο

Υιοθετήστε καλές συνήθειες ύπνου

Η υλοποίηση μιας συνήθειας για το πρωινό τρέξιμο ξεκινά με έναν καλό βραδινό ύπνο. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν είστε συνηθισμένοι στη συχνή χρήση υπολογιστή και τηλεόρασης, αλλά μπορείτε να φτιάξετε τον ύπνο σας, βάζοντας ένα πρόγραμμα για το πότε θα πρέπει να κοιμάστε.

 

Κοιμηθείτε με τα ρούχα που θα ασκηθείτε

Όταν φοράμε τα ρούχα άθλησης, δύσκολα θα «πούμε» όχι στο τρέξιμο. Εάν θέλετε πραγματικά να ξεκινήσετε και να βρείτε κίνητρο μόλις ανοίξετε τα μάτια σας, απλά φορέστε τα ρούχα σας για τρέξιμο στο κρεβάτι. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, είναι ένα κόλπο που χρησιμοποιούν πολλοί πρωινοί δρομείς.

 

Έχετε έτοιμα τα ρούχα σας

Εάν δεν σας ικανοποιεί η ιδέα να κοιμάστε με τα αθλητικά σας ρούχα, μπορείτε να τα απλώσετε δίπλα στο κρεβάτι, ώστε να είστε έτοιμοι να πάτε το πρωί.

 

Μακριά το ξυπνητήρι

Όταν χτυπάει το ξυπνητήρι, είναι αρκετά δελεαστικό να πατήσουμε αναβολή και να χαλαρώσουμε στο κρεβάτι μας για άλλα 5-10 λεπτά. Μόνο που κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αργούμε να ξυπνήσουμε και έτσι, χάνουμε την ευκαιρία να ασκηθούμε. Γι’ αυτό, όσο πιο μακριά βρίσκεται το ξυπνητήρι μας, τόσες και οι πιθανότητες να σηκωθούμε και να μην κοιμηθούμε ξανά!

 

Δώστε κίνητρο στον εαυτό σας

Αυτή η συμβουλή ταιριάζει περισσότερο σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται ενεργά με την άθληση. Ακόμα κι αν δεν προπονείστε τακτικά, θα πρέπει να θέσετε στόχους και χρονοδιαγράμματα, με σκοπό να αξιοποιήσετε στο έπακρο ένα τρέξιμο.

 

Σχεδίαση της διαδρομής σας

Αν δεν είστε πλήρως εναρμονισμένοι με το πρωινό τρέξιμο, πρέπει να αποφύγετε τις ίδιες, κοινότυπες διαδρομές επί καθημερινής βάσης. Χρησιμοποιήστε Google maps και χαρτογραφήστε δρόμους και μονοπάτια που θέλετε να εξερευνήσετε μέσω του τρεξίματός σας!

 

Βρείτε παρέα για τρέξιμο

Η εύρεση ενός φιλικού προσώπου για συνοδοιπόρο στο πρωινό σας τρέξιμο βοηθάει στη διατήρηση του προγράμματός σας και εννοείται έχετε παρέα για τις διαδρομές σας!

 

Μείνετε ενυδατωμένοι

Πολύ σημαντικό για κάθε μορφή φυσικής άσκησης, η τακτική ενυδάτωση του σώματός μας. Στο πρωινό τρέξιμο είναι ακόμα πιο σπουδαίο να είστε ενυδατωμένοι, καθώς μετά τον βραδινό ύπνο το σώμα είναι μερικώς αφυδατωμένο και χρειάζεται μια ποσότητα ύδατος.

 

Γεύμα πριν το τρέξιμο

Μετά από έναν μακρύ βραδινό ύπνο, είστε σε κατάσταση νηστείας και δεν έχετε πολλά να αντλήσετε από τον τρόπο της ενέργειας. Εάν βγείτε από την πόρτα χωρίς να φάτε τίποτα, μπορεί να αισθανθείτε αδυναμία και ναυτία. Γι’ αυτό, αφιερώστε λίγο χρόνο να καταναλώσετε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και ενέργεια.

 

Φορέστε ανακλαστικά ρούχα

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να παραμένετε ασφαλείς όταν κάνετε το πρωινό σας τρέξιμο, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που αργεί να ξημερώσει. Για να βεβαιωθείτε ότι θα εμφανίζεστε πλήρως στην κυκλοφορία, φορέστε ανακλαστικά ρούχα που μπορούν να τραβούν τους προβολείς των οχημάτων που πλησιάζουν.

 

Πως θα διατηρήσω την ενέργειά μου μετά το τρέξιμο;

Υπάρχει η πεποίθηση ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό βοηθά το σώμα να «αποφορτιστεί» από το στρες της καθημερινότητας, το άγχος ή να «διώξει» την κακή διάθεση. Παρόλα αυτά, δεν είναι πάντα δυνατό μέσα στην ημέρα να βρεθεί χρόνος για άθληση, ειδικά όταν κάποιος πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στους ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς της καθημερινότητας, την εργασία και το χρόνο που θέλει να αφιερώσει στην οικογένεια.

Το πρωινό τρέξιμο εξυπηρετεί πολλούς ανθρώπους λόγω της ώρας που πραγματοποιούν την άσκησή τους, καθώς έχουν την υπόλοιπη μέρα για να εργαστούν και να κάνουν ότι άλλο επιθυμούν.

Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει τους παρακάτω κανόνες: Να μην παραλείπονται τα βασικά γεύματα αλλά και να επιλέγονται ελαφριά γεύματα, όπως για παράδειγμα φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναπληρώνετε τα χαμένα υγρά: θα πρέπει πάντα να καταναλώνετε υγρά κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση σας.

Μαζί με τη διατροφή σας, μπορείτε να λαμβάνετε ειδικά συμπληρώματα διατροφής, τα οποία θα στηρίξουν το διατροφολόγιό σας, αλλά θα σας δώσουν και τις απαραίτητες βιταμίνες για να ανταπεξέλθετε μετά από μια έντονη σωματική άσκηση!

 

Menarini Sustenium Plus 22 sachets
Menarini Sustenium Plus 22 sachets

Το Sustenium Plus είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής πλούσιο σε βιταμίνες και απαραίτητα αμινοξέα για την ενίσχυση της ενέργειας του οργανισμού, της άμυνας και τη μυϊκής λειτουργίας. Τα αμινοξέα που εμπεριέχονται (αργινίνη & κρεατίνη) ενισχύουν την αθλητική απόδοση, την παραγωγή ενέργειας, την καλή μυϊκή λειτουργία και το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Menarini Sustenium Συμπλήρωμα Διατροφής με Μαγνήσιο, Κάλιο & Βιταμίνη C
Menarini Sustenium Συμπλήρωμα Διατροφής με Μαγνήσιο, Κάλιο & Βιταμίνη C

To Sustenium Μαγνήσιο και Κάλιο είναι ένα συμπλήρωμα για την αποκατάσταση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας, την καλή μυϊκή λειτουργία καθώς και την ενέργεια και τόνωση του οργανισμού. H φόρμουλα βοηθά στην αποκατάσταση της κόπωσης και της κούρασης.

 

💡Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν αρχίσετε να παίρνετε νέες βιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα.

 

Πηγές:

Sustenium.gr

verywellfit.com

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα