×

Προστάτης & Σεξουαλική Υγεία

 22/01/2024 3m, 57s

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας παρόμοιος με το σχήμα ενός κάστανου και ζυγίζει περίπου 10-20 γραμμάρια. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει το ανώτερο μέρος της ουρήθρας. Ένα από τα κύρια του καθήκοντα είναι να παράγει το προστατικό υγρό, το οποίο αποθηκεύεται στον προστάτη και απελευθερώνεται κατά την εκσπερμάτιση για να αναμιχθεί με τα σπερματοζωάρια και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική διαδικασία.

 

Ποια η σχέση του προστάτη με το σεξ;

O προστάτης διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών, καθώς επηρεάζει την ικανότητα για στύση και την εκσπερμάτιση.

Κατά τη διάρκεια της στύσης, ο προστάτης παίζει ρόλο στη διατήρηση της στύσης μέσω της παραγωγής προστατικού υγρού, το οποίο αναμειγνύεται με το σπέρμα και λειτουργεί ως λιπαντικό για την εύκολη κίνηση των σπερματοζωαρίων κατά την εκσπερμάτιση.

Συνεπώς, η υγεία του προστάτη είναι σημαντική για τη σωστή σεξουαλική λειτουργία των ανδρών. Οι παθήσεις του προστάτη, όπως η προστατίτιδα, η καλοήθης υπερπλασία, και ο καρκίνος του προστάτη, μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία και να προκαλέσουν συμπτώματα όπως δυσκολίες στην ούρηση και τη στύση. Είναι σημαντικό για τους άνδρες να προσέχουν την υγεία του προστάτη τους και να προσκομίζουν τακτικά τις απαραίτητες εξετάσεις και ελέγχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των παθήσεων του προστάτη στη σεξουαλική υγεία;

Στις περιπτώσεις προστατίτιδας, οι ενδείξεις συμπεριλαμβάνουν:

  • δυσκολία στην εκτέλεση της ούρησης
  • αίσθημα πόνου στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πυελικού περιβάλλοντος
  • δυσφορία κατά την εκσπερμάτιση
  • πρόωρη εκσπερμάτιση
  • προβλήματα στη στύση
  • μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας

Η αντιμετώπιση της φλεγμονής συνεπάγεται και την επίλυση των σεξουαλικών προβλημάτων. Στις περιπτώσεις καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, η πιθανότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνεται κατά 7 φορές, ενώ η σοβαρότητα των προβλημάτων κατά την ούρηση δίνει ένδειξη για το βαθμό της στυτικής δυσλειτουργίας.

Η αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και η βελτίωση των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (όπως συχνή ούρηση, νυκτουρία, επιτακτική ανάγκη για ούρηση, αίσθημα αδυναμίας κένωσης της κύστης κλπ.) μπορεί να έχει θετική επίδραση και στη στύση. Εντούτοις, ένα αρνητικό κατάλοιπο των φαρμακευτικών θεραπειών που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι η εμφάνιση ανεπιθύμητων παρενεργειών. Κάποιες από αυτές τις παρενέργειες περιλαμβάνουν την πτώση της αρτηριακής πίεσης, που συχνά εκδηλώνεται με ζάλη και αίσθημα αδυναμίας, καθώς και μείωση της σεξουαλικής ορμής και προβλήματα στη στύση.

Επομένως, φαίνεται αναγκαίο να εξετάσουμε τη χρήση φαρμακευτικών θεραπειών, ιδίως στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης αυτών των νοσημάτων. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο, καθώς από τη μία πλευρά μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της φλεγμονής που προκαλείται στις περιπτώσεις της προστατίτιδας, και από την άλλη πλευρά μπορούν να συνεισφέρουν στη διαχείριση της εξέλιξης της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

 

Συχνότητα εμφάνισης παθήσεων του προστάτη

Η προστατίτιδα είναι μια πολύ συχνή ασθένεια, που σχεδόν το ήμισυ των ανδρών θα αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Είναι η πιο κοινή ουρολογική πάθηση σε άνδρες κάτω των 50 ετών και βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά την ηλικία των 50 ετών.

Αντίστοιχα, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι εξαιρετικά διαδεδομένη, καθώς ένας στους τρεις άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών θα εμφανίσει συμπτώματα λόγω αυτής της παθήσεως. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται καθώς οι άνδρες γερνούν, με το 90% των ανδρών πάνω από 90 ετών να παρουσιάζουν συμπτώματα.

Τα βασικά συμπτώματα αυτών των παθήσεων σχετίζονται με την λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος και εκδηλώνονται ως διαταραχές στην ούρηση, καθώς και ως προβλήματα στη στυτική λειτουργία.

 

Σκευάσματα φυτικής προέλευσης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της προστατίτιδας & της ΚΥΠ

Για τη διαχείριση της φλεγμονής στις προστατίτιδες αλλά και των συμπτωμάτων της υπερτροφίας του προστάτη έχουν χρησιμοποιηθεί ευρύτατα φυτικά σκευάσματα, όπως το αιθανολικό εκχύλισμα του φυτού Serenoa repens (Saw Palmetto).

Το εκχύλισμα του Serenoa Repens, πλούσιο σε λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες (λιποστερολικό εχύλισμα), έχει:

  1. αντι-ανδρογονικές
  2. αντιφλεγμονώδεις
  3. αποιδηματικές δράσεις

Παράλληλα, αυτά τα σκευάσματα συμβάλλουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον κατώτερο ουροποιητικό, όπου όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η σοβαρότητα των προβλημάτων κατά την ούρηση αντικατοπτρίζει και το βαθμό δυσλειτουργίας στη στύση.

Επομένως, η αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διόρθωση της στυτικής λειτουργίας, ενώ λόγω των αντιφλεγμονώδων ιδιοτήτων τους, μπορούν να βοηθήσουν και στην περίπτωση προστατίτιδας.

Επιπλέον, τα σκευάσματα που περιέχουν αποκλειστικά εκχύλισμα Serenoa Repens δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία (libido) και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα του αντιγόνου του προστάτη (PSA), καθιστώντας τα κατάλληλες επιλογές, ιδίως στα πρώιμα στάδια της εξέλιξης αυτών των παθήσεων.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω προβλήματα, είναι σημαντικό να συζητήσετε τη χρήση αυτών των σκευασμάτων με τον γιατρό σας, όπου μπορεί να σας παράσχει συμβουλές σχετικά με τα οφέλη και τις εφαρμογές του Serenoa Repens.

 

Menarini Prostamol 30caps. Συμπλήρωμα Διατροφής για την καλή υγεία του προστάτη
Menarini Prostamol 30caps

Συμπλήρωμα Διατροφής που Συμβάλλει στη Λειτουργία του Προστάτη & του Ουροποιητικού Συστήματος

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα