×

Σακχαρώδης Διαβήτης & Στοματική Υγιεινή: Σχέση Αμφίδρομη!

 28/03/2023 4m, 8s

Σακχαρώδης διαβήτης, μία νόσος η οποία εμφανίζεται όλο και περισσότερο στις μερίδες του πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας, τόσο σε παιδιά και νεαρά άτομα, όσο και σε ενήλικες. Αποτελεί μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων ή, πιο απλά, αδυναμία του οργανισμού να τους χρησιμοποιήσει, με αποτέλεσμα αύξηση της τιμής της γλυκόζης του αίματος.

Ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο στόμα και τα δόντια, αλλά και η κακή στοματική υγεία μπορεί να πυροδοτήσει την έναρξη του διαβήτη. Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί, περισσότερα για αυτή την «αμφίδρομη σχέση».

 

Τι είναι ο διαβήτης & τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης που λαμβάνεται από τις τροφές, μέσα στα κύτταρα. Όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγει δεν δρα σωστά, τότε η γλυκόζη που λαμβάνεται από τις τροφές δεν εισέρχεται στα κύτταρα ώστε να έχουν την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία τους και παραμένει στο αίμα με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της και άρα την εκδήλωση της νόσου.

Οι επιπτώσεις του Διαβήτη τόσο στον οργανισμό μας όσο και στον τρόπο ζωής μας είναι γνωστές από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Αυτό που αγνοούμε όμως οι περισσότεροι είναι ο βαθμός που επηρεάζει στην Στοματική μας Υγεία.

Ο διαβήτης καθιστά τους ιστούς της στοματικής κοιλότητας πιο ευάλωτους και έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που δεν ρυθμίζεται επαρκώς έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης ουλίτιδας και ξηροστομίας. Επίσης, νέες έρευνες έχουν αναγνωρίσει τα προβλήματα του περιοδοντίου ως το 6ο σύμπτωμα του Σ.Δ.

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν τάση για εμφάνιση στοματικών επιπλοκών, όπως:

• Oυλίτιδα και περιοδοντίτιδα
• Ξηροστομία (προβλήματα με τη ροή του σάλιου)
• Τερηδόνα
• Λοιμώξεις από μύκητες π.χ. καντιντίαση
• Υπερτροφία παρωτίδας
• Αίσθημα καύσου στο στόμα
• Προβλήματα στην επούλωση των πληγών

Κίνδυνος για την Eμφάνιση Προβλημάτων στα Ούλα

Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα των ούλων, όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα δεν ρυθμίζονται επαρκώς.

Επίσης, η βαρύτητα και η ταχύτητα εξέλιξης της περιοδοντικής καταστροφής στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι αυξημένη.

Η Περιοδοντική Νόσος Επηρεάζει τη Ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Η περιοδοντίτιδα δυσκολεύει τον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και αυξάνει τον κίνδυνο για επιπλοκές του διαβήτη και συναφή νοσηρότητα.
Παράλληλα, η περιοδοντική θεραπεία μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη ρύθμιση του σακχάρου.
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι η σχέση Διαβήτη και Στοματικής Υγείας είναι σχέση αμφίδρομη.
Τα προβλήματα του περιοδοντίου λόγω των λοιμώξεων επηρεάζουν τον μεταβολισμό και επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου.
Ενώ, ο διαβήτης με την σειρά του μειώνει την αντίσταση στις μολύνσεις, λεπταίνει τα αγγεία προκαλώντας ξηροστομία.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης δεν έχει συγκεκριμένα συμπτώματα στην εμφάνιση του. Ίσως, η κατάσταση της Στοματικής μας Υγείας να είναι ένα ”καμπανάκι” για μια επίσκεψη στον γιατρό μας για να ελέγξουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.
Γιατί όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες παθήσεις έτσι και στον διαβήτη, η Πρόληψη είναι η καλύτερη Θεραπεία.
Οι τρεις βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθεί κάθε άτομα με διαβήτη είναι οι εξής:
  • τακτικός έλεγχος των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα
  • επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες
  • σχολαστική στοματική φροντίδα με βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον 2 φορές ημερησίως με οδοντόκρεμα που προσφέρει αντιβακτηριακή προστασία και προστασία από την τερηδόνα

 

Προϊόντα για τη φροντίδα του στόματος

Μπορεί ο σακχαρώδης διαβήτης να επηρεάζει αισθητά τη στοματική κοιλότητα, ωστόσο, υπάρχουν προϊόντα για την πρόληψη και φροντίδα των δοντιών και των ούλων. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε προϊόντα για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη:

Frezyderm Diabeteeth Toothpaste 75ml
Frezyderm Diabeteeth Toothpaste 75ml

Οδοντόπαστα για την καθημερινή στοματική φροντίδα των διαβητικών. Ο εξειδικευμένος συνδυασμός βιοενεργού πεπτιδίου και υαλουρονικού οξέος αποτρέπει τις συνέπειες της αύξησης γλυκόζης στη στοματική κοιλότητα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

 

Frezyderm Gingivital Mouthwash 250ml
Frezyderm Gingivital Mouthwash 250ml

Στοματικό Διάλυμα κατά της ουλίτιδας. Με καινοτόμο ισχυρό συνδυασμό άλατος ψευδαργύρου, κυμενόλης και εκχυλίσματος από φαιοφύκια, που προστατεύει και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη φλεγμονή και την αιμορραγία.

 

Xerostom with Saliactive Toothpaste 50ml
Xerostom with Saliactive Toothpaste 50ml

Αυξάνει την έκκριση σιέλου έως 200%. Ανακουφίζει από τον πόνο που σχετίζεται με την ξηροστομία. Βελτιώνει την ξηρότητα του στόματος και του λαιμού και καταπραΰνει τη δίψα που προκαλείται από την έλλειψη σιέλου.

 

Luxurious Diabetics Dental Care 100ml
Luxurious Diabetics Dental Care 100ml

H Luxurious Diabetics Dental Care είναι μια οδοντόπαστα καθημερινής χρήσης με ασβέστιο και φθόριο κατάλληλη για διαβητικούς ασθενείς. Εφυγραίνει τον στοματικό βλεννογόνο και ανακουφίζει από ερεθισμούς. Ενισχύει την αντιμικροβιακή άμυνα της στοματικής κοιλότητας. Περιέχει ειδικά εκχυλίσματα βοτάνων με αντιφλεγμονώδεις, επουλωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος.

 

Πέρα από τη στοματική υγιεινή ενός ανθρώπου με διαβήτη, μπορείτε να βρείτε στο ηλεκτρονικό μας φαρμακείο αναλώσιμα εξετάσεων & προϊόντα διαβήτη, για κάθε ανάγκη.

Πηγές

y-o.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα