×

Η Σημασία του Οργασμού Στην Ψυχολογική & Σωματική Ευεξία

 02/08/2023 3m, 24s

Η Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού (World Orgasm Day) έχει στόχο να προάγει την ενημέρωση και την αποτελεσματική επεξήγηση για τον οργασμό και την σεξουαλική υγεία. Η Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού παρουσιάστηκε πρώτη φορά από τον Κολιν Ρίτσαρντς και την Ανν Σπριντ το 2001, με στόχο να απελευθερώσει τα σεξουαλικά ταμπού και να υποστηρίξει την επιμόρφωση των ανθρώπων σχετικά με το πώς ο οργασμός συνδέεται τόσο με την υγεία αλλά και την ευεξία των ατόμων.

 

Τι πρεσβεύει η Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού;

Κάποιοι από τους κύριους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Οργασμού είναι κυρίως για να:

  1. Ευαισθητοποίηση: Η ημέρα αυτή προάγει την ευαισθητοποίηση παράλληλα με την επαρκή ενημέρωση σχετικά με τον οργασμό και φυσικά την επικοινωνία και την αντιμετώπιση του οργασμού ως φυσιολογική ανάγκη των ενήλικων ατόμων. Άλλωστε αποτελεί ένα υγιές επακόλουθο που κυριαρχεί στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
  2. Ενημέρωση: Εύκολα κανείς μπορεί να αναζητήσει και να βρει πληροφορίες που βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες και να ενημερωθεί επαρκώς και σε βάθος για τον οργασμό, τη σεξουαλική υγεία και τις σχέσεις.
  3. Καταπολεμούνται τα ταμπού & τα κοινωνικά στερεότυπα: Βοηθά στην αποδυνάμωση των χρόνιων κοινωνικών ταμπού που έχουν εδραιώσει λανθασμένη και μη επαρκή πληροφόρηση για ευαίσθητα και σημαντικά θέματα όπως ο οργασμός και τα οφέλη του στον άνθρωπο και την κατανόηση της σεξουαλικότητας σαν φυσιολογικό και υγιές μέρος της καθημερινότητας.

 

Πώς ο οργασμός όμως συνδέεται με την υγεία;

Ο οργασμός είναι μια φυσιολογική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού που σχετίζεται άμεσα με την ευεξία και την υγεία. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο οργασμός κατέχει έναν σημαντικό ρόλο στην ευεξία του ανθρώπου, επηρεάζοντας θετικά το σώμα και τον νου. Έτσι, επιδρά θετικά στον ανθρώπινο οργανισμό, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι έχει αρκετά και πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου, κατά τη διάρκεια του οργασμού, απελευθερώνονται ορμόνες, όπως οι ενδορφίνες και ο οξυτοκίνη, που προκαλούν μια αίσθηση ευφορίας και χαλάρωσης. Επίσης, ο οργασμός μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.

 

Ποια είναι τα οφέλη του οργασμού στην υγεία;

  1. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Κατά τη διάρκεια του οργασμού, αυξάνονται τα επίπεδα της ορμόνης της οξυτοκίνης, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύει τον οργανισμό από ασθένειες.
  2. Μείωση του πόνου: Κατά τη διάρκεια του οργασμού, παράγονται ορμόνες, όπως οι ενδορφίνες, που συμβάλλουν και μπορούν να προκαλέσουν μείωση του πόνου. Έχει επίσης αποδειχθεί σύμφωνα με έρευνες ότι ο οργασμός μπορεί να ανακουφίσει τους πόνους που προέρχονται από κεφαλαλγίες και τους πόνους περιόδου.
  3. Βελτίωση της ποιότητας ύπνου: Ο οργασμός μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνο, αλλά και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση στα προβλήματα ύπνου, καθώς ενεργοποιεί το αίσθημα χαλάρωσης και ικανοποίησης.

 

Φυσικά όπως κάθε άτομο είναι διαφορετικό και μοναδικό έτσι και το πώς βιώνει ο καθένας τον οργασμός διαφέρει και εξαρτάται και πολλές φορές μεταβάλλεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Πάντα όμως πρέπει να προσεγγίζεται με σεβασμό και διακριτικότητα.

Παράγοντες όπως ο ψυχικός και σωματικός φόρτος, η κοινωνική κατάσταση, η διάθεση, η ηλικία και οι εμπειρίες του ατόμου επηρεάζουν την εμπειρία του οργασμού και καθιστούν κάθε άτομο μοναδικό στον τρόπο που αντιλαμβάνεται και βιώνει τον οργασμό.

Έτσι έχει παρατηρηθεί επιστημονικά πως ανάμεσα στα δύο φύλα, υπάρχουν κάποιες διαφορές στον οργασμό και στον τρόπο που το κάθε φύλο το βιώνει ή εκδηλώνει.  Γενικά, οι άνδρες τείνουν να έχουν πιο έντονους και γρηγορότερους οργασμούς, ενώ οι γυναίκες μπορεί να έχουν πιο ποικίλες αντιδράσεις και να χρειάζονται περισσότερη χρόνο για να φτάσουν στο αποκορύφωμα, ενώ μπορούν να βιώσουν πολλαπλούς οργασμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Διαπιστώσεις για τη σημασία του οργασμού στην υγεία

Συμπερασματικά, η Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού μας παρέχει την ευκαιρία να συζητήσουμε τη σημασία του οργασμού στην υγεία και την ευεξία μας. Ο οργασμός συνδέεται με την απελευθέρωση ορμονών ευτυχίας, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Επιπλέον, επιτρέπει στους ανθρώπους να απολαμβάνουν την ευχαρίστηση και την ευφορία που προσφέρει η σεξουαλική επαφή. Στην ουσία, ο οργασμός δεν είναι απλώς μια φυσιολογική λειτουργία του σώματος, αλλά ένα σημαντικό στοιχείο για τη συνολική μας ευημερία και υγεία. Πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και ανοιχτό πνεύμα, και να εξετάζεται σαν μια θετική πτυχή της ανθρώπινης φύσης.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα