×

Στοματική Υγιεινή στα Παιδιά: Συμβουλές για γερά δοντάκια!

 26/03/2024 6m, 56s

Γνώριζες ότι η καλή στοματική υγιεινή είναι ένας παράγοντας της γενικότερης υγείας του οργανισμού; Έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι πολλά προβλήματα υγείας έχουν τη ρίζα τους στην κακή υγεία στοματική υγιεινή.

Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, η κατάλληλη φροντίδα των δοντιών από μικρή ηλικία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ανοικοδόμηση ενός υγιούς οργανισμού. Κι επειδή τα πάντα είναι θέμα συνήθειας, είναι σημαντικό να βάλεις τις βάσεις για τη σωστή στοματική φροντίδα από πολύ νωρίς στη ζωή του παιδιού σου.

Κι επειδή είσαι ο καθρέφτης του μωρού σου, όλα ξεκινούν από εσένα. Επομένως, οφείλεις να μυήσεις το παιδάκι σου στη ρουτίνα καθαρισμού των δοντιών του ήδη από τη βρεφική περίοδο.

 

Τι θα αποφύγεις με τη σωστή στοματική υγιεινή;

  • Τερηδόνα

Η τερηδόνα είναι μία νόσος του στόματος, που προκαλείται από μικρόβια και σταδιακά καταστρέφει την αδαμαντίνη των δοντιών. Κύριος λόγος εμφάνισης της τερηδόνας είναι ο συνδυασμός των μικροβίων και των οξέων που δημιουργούνται στο στόμα από τροφές με σάκχαρα. Η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί ήδη από την ηλικία των 12 μηνών.

 

  • Ουλίτιδα & Πλάκα

Η ουλίτιδα είναι μία φλεγμονώδης πάθηση των ούλων, που προκύπτει από την πλάκα στα δόντια. Αν δεν βουρτσίζουμε τακτικά και σωστά τα δόντια μας η οδοντική πλάκα συσσωρεύεται με αποτέλεσμα την ουλίτιδα, κατά την οποία τα ούλα ερεθίζονται και αιμορραγούν.

 

Κι επειδή, όπως είδες, οι παθήσεις της στοματικής κοιλότητας δεν έχουν ηλικία, διάβασε τι μπορείς να κάνεις:

 

  • Ξεκίνα από νωρίς

Το βούρτσισμα δοντιών του μωρού δεν είναι μία προαιρετική διαδικασία, αλλά κρίνεται απαραίτητη για ένα μεταγενέστερο υγιές στόμα. Πλέον έχεις όλα τα όπλα για να καθαρίζεις τα ουλάκια του μωρού και γενικότερα τη στοματική του κοιλότητα. Για δες:

 

Nuk Tooth & Gum Cleanser
Nuk Tooth & Gum Cleanser

Ένα σετ στοματικής υγιεινής από τη NUK με βρεφική οδοντόκρεμα και δακτυλική οδοντόβουρτσα. Η φυσική οδοντόκρεμα έχει γεύση μήλο – μπανάνα, δεν περιέχει ζάχαρη και φθόριο. Η ειδική οδοντόβουρτσα τοποθετείται εύκολα στο δείκτη της και με τις μαλακές της τρίχες κάνει μασάζ στα δόντια και τα ούλα.

 

NUK Σετ Εκπαιδευτικών Οδοντοβουρτσών

Ένα σετ από τη NUK που συμβάλλει στην εξοικείωση του παιδιού με τη στοματική υγιεινή ήδη από τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του, αλλά βοηθά και στην ανακούφισή του από την οδοντοφυΐα.

Σε πρώτη φάση το εκπαιδευτικό βοήθημα λειτουργεί ως μασητικό & κάνει μασάζ για την περίοδο της οδοντοφυΐας. Σε δεύτερο χρόνο, το βοήθημα με τη μαλακή και ανθεκτική στο δάγκωμα ανάγλυφη επιφάνεια συμβάλλει στο πρώτο απαλό καθάρισμα των δοντιών. Διαθέτει αντιολισθητικές λαβές και προστατευτικό δακτύλιο, που δεν επιτρέπει στη βούρτσα να εισχωρήσει βαθιά στο στόμα.

 

 

Mam Oral Care Rabbit
Mam Oral Care Rabbit

Γάντι καθαρισμού της στοματικής κοιλότητας του βρέφους, που απομακρύνει βακτήρια και μικρόβια από τα ούλα και κάνει μασάζ. Είναι κατάλληλο από την πρώτη μέρα της ζωής του, αφου δημιουργήθηκε από ειδικούς επιστήμονες με απαλό υλικό από μικροΐνες. Αφαιρεί πλάκα και βακτήρια, ενώ είναι ένας τρόπος να αποσπάσεις την προσοχή του μωρού από τα ενοχλητικά συμπτώματα της οδοντοφυΐας.

 

  • Δώσε το παράδειγμα

Όπως προείπαμε, εσύ είσαι το πρότυπο του παιδιού σου και αυτό θα μεγαλώσει με βάση το παράδειγμα που δίνεις. Βουρτσίστε τα δόντια σας μαζί, καθορίζοντας συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Έτσι, το παιδάκι σας θα γνωρίζει, ότι το βούρτσισμα των δοντιών είναι αναπόσπαστο μέρος της ημερήσιας ρουτίνας του, με στόχο να χτίσει μία δυνατή συνήθεια εφ’ όρου ζωής.

 

  • Κάνε το βούρτσισμα…παιχνιδάκι

Η στοματική υγιεινή στο νηπιαγωγείο μπορεί να γίνει μία δύσκολη υπόθεση. Τα παιδάκια σε αυτήν την ηλικία ξεκινούν να αντιδρούν κι έτσι μπορεί να θέλουν να αποφύγουν το βούρτσισμα των δοντιών. Εδώ είναι που πρέπει να παραμείνεις ψύχραιμη. Μετέτρεψε το βούρτσισμα σε μία ευχάριστη διαδικασία, ώστε να είναι πιο ελκυστικό για το μικρό παιδάκι. Πηγαίνετε μαζί στο μπάνιο, ακούστε το αγαπημένο του τραγουδάκι και βουρτσίστε μαζί τα δόντια σας.

 

  • Επιλέξτε μαζί το σετ βουρτσίσματος

Κάντε τη στοματική υγιεινή για παιδιά μία προσωπική του υπόθεση. Περιηγηθείτε μαζί στο φαρμακείο και αφήστε το να διαλέξει μόνο του την οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμά του. Έτσι, το παιδί θα νιώσει την αναμονή μέχρι να παραλάβετε τα απαραίτητα και θα έχει ένα παραπάνω κίνητρο να τα χρησιμοποιήσει.

 

  • Πηγαίνουμε οδοντίατρο

Δεν πρέπει να αμελείς την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο ήδη από μικρή ηλικία. Μάλιστα, η πρώτη σας επίσκεψη δεν είναι υπερβολή να πραγματοποιηθεί ήδη από το πρώτο έτος. Έτσι, θα βοηθήσετε το παιδί να εξοικειωθεί με τον οδοντίατρο, θα λάβετε τις σωστές οδηγίες για τη στοματική υγιεινή του και θα έχετε την ευκαιρία να εντοπίσετε τυχόντα προβλήματα, πριν αυτά αναπτυχθούν.

 

  • Να τρέφεστε σωστά

Αφήσαμε για τελευταίο ίσως το σημαντικότερο βήμα πρόληψης για την στοματική υγιεινή για παιδιά. Μην ξεχνάς, η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση κάθε προβλήματος.

Έτσι, είναι σημαντικό να αποφεύγοντες οι βλαβερές τροφές. Αυτές δεν είναι άλλες από τα γλυκά και άλλες τροφές που έχουν ζάχαρη, οι αμυλούχες τροφές και αυτές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα οξέων, όπως είναι το λεμόνι. Γλειφιτζούρια, σοκολάτες, αναψυκτικά κ.α. δεν έχουν θέση στη διατροφή του παιδιού σας και η κατανάλωσή τους πρέπει να περιορίζεται σε ελάχιστες φορές.

Αντίθετα, υπάρχουν ιδανικές τροφές, που όχι μόνο δε βλάπτουν τη στοματική υγεία, αλλά την προάγουν. Τέτοιες τροφές είναι το γάλα, το τυρί & το γιαούρτι, τα θαλασσινά & τα ψάρια, τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και φώσφορο, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη γερών δοντιών, ενώ θωρακίζουν το σμάλτο τους. Σημαντική είναι επίσης η βιταμίνη C, που τη βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, το μάνγκο, στις φράουλες, τα ακτινίδια, στο μπρόκολο και την πράσινη & κόκκινη πιπεριά.

 

Extra tip:

Τα ωμά φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα συμβάλλουν στην έκκριση σάλιου, το οποίο έχει αντισηπτικές ιδιότητες και εμποδίζει την ανάπτυξη οξέων.

 

Προϊόντα για το σωστό βούρτσισμα δοντιών των παιδιών

 

Παιδικές οδοντόβουρτσες

Στο pharm24.gr μπορείς να βρεις μία τεράστια ποικιλία από παιδικές οδοντόβουρτσες, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού, αλλά και τις προτιμήσεις του σε σχέδια. Μην ξεχάσεις ότι η παιδική ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι ο καλύτερος τρόπος για τη στοματική υγιεινή για παιδιά δημοτικού.

 

Παιδικές οδοντόκρεμες

 

 

Elgydium Kids Οδοντόκρεμα
Elgydium Kids Οδοντόκρεμα

Οδοντόκρεμα με ιόντα φθορίου για παιδιά με εξειδικευμένη σύνθεση για τα πρώρα δοντάκια των παιδιών. Παρέχει μέγιστη προστασία από την τερηδόνα χάρη στην κατάλληλη περιεκτικότητά του σε φθόριο. Ενδυναμώνει και επαναμεταλλικοποιεί το σμάλτο των δοντιών από την πρώτη χρήση και αυξάνει την αντίσταση των δοντιών στις επιθέσεις των οξέων.

Γεύση: μπανάνα

Ηλικία: από 2 ετών

 

 

Frezyderm SensiTeeth Epismalto Tooth Paste
Frezyderm SensiTeeth Epismalto Tooth Paste

Η οδοντόκρεμα της Frezyderm ενισχύει φυσικά το σμάλτο των δοντιών και είναι ιδανική για παιδιά. Αναχαιτίζει την καταστροφική δράση των οξέων στα δόντια και προστατεύει από την ανάπτυξη μικροβίων & ερεθισμών. Ενδείκνυται για καθημερινή χρήση, καθώς είναι ασφαλής για το βλεννογόνο του στόματος. Δεν περιέχει γλουτένη και είναι συμβατή με ομοιοπαθητική αγωγή.

Γεύση: φράουλα

Ηλικία: από 6 ετών

 

 

Apivita Kids Care Toothpaste 2+ With Pomegranate & Propolis
Apivita Kids Care Toothpaste 2+ With Pomegranate & Propolis

Παιδική οδοντόκρεμα με ρόδι & πρόπολη από την Apivita που εμποδίζει το σχηματισμό πλάκας χάρη στην περιεκτικότητά της σε πρόπολη, ρόδι και καλέντουλα.

Προστατεύει από την τερηδόνα χάρη στην πρόπολη, τα αιθέρια έλαια, το φθόριο και την ξυλιτόλη που περιέχει. Δεν περιέχει Parabens, SLES & SLS, Colorants. Είναι κατάλληλη για ομοιοπαθητική.

Γεύση: φρούτα

Ηλικία: από 2 ετών

 

 

BabyDerm Toothpaste
BabyDerm Toothpaste

Παιδική φθοριούχος οδοντόκρεμα από την Babyderm που είναι ειδικά σχεδιασμένη για την καθημερινή προστασία και την ενδυνάμωση των ευαίσθητων παιδικών δοντιών. Περιέχει φθόριο από οργανικά μόρια, που απορροφάται καλύτερα σε σχέση με αντίστοιχες ανόργανες ενώσεις, προσφέροντας αποτελεσματική και μεγάλης διάρκειας προστασία από την τερηδόνα. Με ξυλιτόλη, ένα φυσικό γλυκαντικό που προστατεύει καθημερινά τα δόντια από τα οξέα που προκαλούν τερηδόνα και προλαμβάνει τον σχηματισμό της μικροβιακής πλάκας. Χωρίς οινόπνευμα, SLS & parabens.

Γεύση: μπανάνα

 

 

Plac Away Junior Teeth
Plac Away Junior Teeth

Παιδική οδοντόκρεμα που προστατεύει από την τερηδόνα & την ουλίτιδα για καθημερινή προστασία. Καταπολεμά τους μικροοργανισμούς, που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία της πλάκας, της πέτρας και της τερηδόνας. Είναι συμβατή με ομοιοπαθητική. Κατάλληλο για παιδιά με κοιλιοκάκη.

Γεύση: πορτοκάλι

Ηλικία: από 6 ετών

 

 

Pasta Del Capitano Junior
Pasta Del Capitano Junior

Η Capitano οδοντόκρεμα junior με γεύση μέντας έχει σχεδιαστεί ειδικά για να δυναμώνει τα μόνιμα δόντια και να τα διατηρεί υγιή και δυνατά. Χάρη στην ευχάριστη γεύση και τους μπλε μικροκόκκους που περιέχει ενθαρρύνει τα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους. Είναι εμπλουτισμένη με φθόριο και ασβέστιο, βηταΐνη και βιταμίνη Ε για να καταπραΰνει τα ούλα και να τα κρατήσει σε καλή κατάσταση. Αυτή η οδοντόκρεμα δεν περιέχει parabens, SLS, τρικλοζάν, ή συντηρητικά.

Γεύση: ελαφριά μέντα

Ηλικία: από 6 ετών

 

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα