×

Τα καλύτερα προϊόντα για τη φροντίδα της γυναικείας ευαίσθητης περιοχής

 27/03/2024 9m, 22s

Η γυναικεία ευαίσθητη περιοχή χρειάζεται τη δική της ιδιαίτερη περιποίηση. Παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός μας είναι “σοφός” και διαθέτει μηχανισμούς “αυτοκαθαρισμού”, είναι σημαντικό να τηρούμε συγκεκριμένες πρακτικές για την προστασία και την ισορροπία της ευαίσθητης περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται ενοχλητικές έως και επώδυνες καταστάσεις, όπως είναι οι μυκητιάσεις και οι κολπίτιδες.

Στον κόλπο εκκρίνονται υγρα, τα οποία “καθαρίζουν” την περιοχή και διατηρούν την ισορροπία της μικροχλωρίδας της περιοχής, όπου κατοικούν τα καλά βακτήρια. Το σύστημα του κόλπου είναι υγιές, όταν υπάρχει συγκεκριμένο pH από 3,8 έως 4,5. Το όξινο αυτό περιβάλλον επιτρέπει στα καλά βακτήρια να ευδοκιμούν και εμποδίζει την ανάπτυξη των βλαβερών.

 

Με τι πρέπει να πλένουμε την ευαίσθητη περιοχή;

Μια συχνή ερώτηση των γυναικών είναι “ποιος είναι ο σωστός καθαρισμός και με τι σαπούνι να πλένω την ευαίσθητη περιοχή;”. Εδώ θα βρεις τα καλύτερα σαπούνια για την ευαίσθητη περιοχή, που λειτουργούν και σαν αποσμητικό για την ευαίσθητη περιοχή.

 

Apivita Intimate Care Daily Gentle Cleansing Gel

To απαλό gel καθημερινού καθαρισμού για την ευαίσθητη περιοχή της Apivita περιέχει χαμομήλι και πρόπολη και είναι σε ποσοστό 91% φυσικό. Τώρα μπορείς να το βρεις σε νέα έξυπνη συσκευασία των 300ml με αντλία για εύκολη χρήση. Προστατεύει την περιοχή, διατηρεί το pH και δεν ξηραίνει την ευαίσθητη περιοχή. Λειτουργεί καταπραϋντικά και προληπτικά. Από τη μία, το βιολογικό χαμομήλι σε συνδυασμό με το νερό από έγχυμα βιολογικού χαμομηλιού, η αλαντοΐνη, η πανθενόλη και η βιολογική αλόη καταπραΰνουν τους ερεθισμούς. Από την άλλη, η πρόπολη εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Το γαλακτικό οξύ, ο φυσικός ολιγοσακχαρίτης και το φυσικό λιποαμινοξύ βοηθά στην προστασία της φυσιολογικής χλωρίδας της ευαίσθητης περιοχής και σέβεται το pH της. Το βιολογικό αιθέριο έλαιο Λεβάντα προσφέρει αίσθηση φρεσκάδας και αρωματίζει. Είναι γυναικολογικά ελεγμένο και αντιοξειδωτικό.

 

Frezyderm Intim Area Liquid Extra Mild
Frezyderm Intim Area Liquid Extra Mild

Το απαλό υγρό καθαριστικό της ευαίσθητης περιοχής της Frezyderm είναι ιδανικό για τον καθημερινό αποτελεσματικό καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Προστατεύει από την τοπική ξηρότητα, τους ερεθισμούς, τις επιμολύνσεις και τις κολπίτιδες και είναι ιδανικό για την περιποίηση της περιοχής μετά το κολύμπι σε θάλασσα ή πισίνα. Είναι κατάλληλο κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Πρόκειται για δερματικά ελεγμένο προϊόν, που δεν περιέχει parabens. Είναι ιδανικό για ευαίσθητα δυσανεκτικά δέρματα και την τοπική ξηρότητα. Μπορείς να το χρησιμοποιείς άνετα κατά την έμμηνο ρύση, ενώ είναι ιδανικό για τη δυσοσμία. Έχει pH 4.

 

Lactacyd Pharma Antibacterial
Lactacyd Pharma Antibacterial

Πρόκειται για το αντιβακτηριδιακο σαπούνι για ευαίσθητη περιοχή της Lactacyd με φυσικούς αντιβακτηριδιακούς παράγοντες. Το Lactacyd Pharma with Antibacterials ενισχύει τις φυσικές άμυνες της ευαίσθητης περιοχής. Περιέχει φυσικούς αντιβακτηριακούς παράγοντες που βοηθούν στην αναστολή της ανάπτυξης βακτηρίων και την πρόληψη των λοιμώξεων και της κακοσμίας. Είναι εμπλουτισμένο με εκχύλισμα από θυμάρι και άλας χαλκού, ένα φυσικό αντιβακτηριδιακό παράγοντα.

 

Intermed Eva Intima Original pH3.5 Daily Wellness
Intermed Eva Intima Original pH3.5 Daily Wellness

Το σαπούνι για ευαίσθητη περιοχή της Intermed είναι ένα απαλό υγρό καθημερινού καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προσφέρει ανακούφιση και προστασία από τυχόν ερεθισμούς ή φλεγμονές. Είναι συμβατό με τη φυσιολογική χλωρίδα της γυναικείας ευαίσθητης περιοχής και καθαρίζει απαλά, απαλλάσσοντας αποτελεσματικά από δυσάρεστες οσμές, χωρίς να ξηραίνει και να ερεθίζει το δέρμα. Είναι εμπλουτισμένο με καλέντουλα, χαμομήλι, μολόχα, αλόη, λαγομηλιά, γαλακτικό οξύ και πανθενόλη. Τα συστατικά και η φόρμουλά του του προσδίδουν καταπραϋντικές, αντι – ερεθιστικές, ενυδατικές, αναπλαστικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, με συστατικά φαρμακευτικού βαθμού καθαρότητας και χωρίς σαπούνι, SLS & SLES ή συνθετικά χρώματα. Είναι δερματολογικά ελεγμένο και ασφαλές για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Pharmasept Tol Velvet Hygienic Shower Αφρόλουτρο με Ήπια Αντισηπτική Δράση για Σώμα, Πρόσωπο & Ευαίσθητη Περιοχή
Pharmasept Tol Velvet Hygienic Shower Αφρόλουτρο με Ήπια Αντισηπτική Δράση

Το αφρόλουτρο αυτό παρέχει υγιεινό καθαρισμό, ενυδάτωση και 24ωρη φρεσκάδα! Σε πρακτική συσκευασία για όλο το σώμα, το πρόσωπο και την ευαίσθητη περιοχή, αυτό το προϊόν θα σας καταπλήξει! Η ειδικά μελετημένη του σύνθεση χωρίς αλκάλια και σαπούνι καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα χωρίς να ξηραίνει ή να ερεθίζει. Οι ήπιοι αντιμικροβιακοί παράγοντες εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τα βακτήρια και τις δυσάρεστες οσμές, προσφέροντας υγιεινή καθαριότητα και φρεσκάδα που διαρκεί. Παράλληλα, τα φυσικά εκχυλίσματα και το pH 5.5, επαναφέρουν τη φυσιολογική ισορροπία του δέρματος, αφήνοντάς το ενυδατωμένο και απαλό. Οι πρωτεΐνες Σιταριού σε συνδυασμό με την Προβιταμίνη Β5 βοηθούν στην ενυδάτωση της επιδερμίδας και επαναφέρουν την ελαστικότητά της. Τα εκχυλίσματα Καλέντουλας, Aloe Vera και Αλλαντοΐνης, με ευεργετικές για το δέρμα ιδιότητες, ανακουφίζουν την επιδερμίδα από ερεθισμούς και κοκκινίλες. Κλινικά μελετημένο στο Νοσοκομείο Αττικόν.

 

Tecnoskin Tecnogyn Intima Wash Καθαριστικό για τη Καθημερινή Υγιεινή της Ευαίσθητης Περιοχής

Το καθαριστικό αυτό παρέχει καθημερινή υγιεινή στην ευαίσθητης περιοχής. Το TECNOGYN® INTIMATE WASH ακολουθεί την φιλοσοφία όλων των προϊόντων tecnoskin® και παρέχει πολλαπλά οφέλη.Έτσι, εκτός από την υγιεινή, διαφυλάσσει την φυσιολογική χλωρίδα και την ισορροπία του pH, προλαμβάνει μικροβιακές μολύνσεις και προστατεύει από ερεθισμούς.

 

Eubos Feminin Liquid Washng Emulsion

Ένα απαλό υγρό για τον καθημερινό καθαρισμό και την περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής. Είναι εμπλουτισμένο με ήπιους καθαριστικούς παράγοντες, λιποπρωτεΐνες και γαλακτικό οξύ, συμβάλλει στον απαλό καθαρισμό, ενώ ταυτόχρονα ενυδατώνει την επιδερμίδα και προστατεύει τη φυσική χλωρίδα της ευαίσθητης περιοχής. Η ειδική του σύνθεση με πανθενόλη και εκχυλίσματα χαμομηλιού δρα κατά των ερεθισμών, καταπραΰνει και αναζωογονεί το δέρμα. Διαθέτει αποτελεσματική αποσμητική δράση, δεν περιέχει σάπωνες, αρώματα και συντηρητικά, με pH 3,5.

 

Κρέμες για την ευαίσθητη περιοχή

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της περιποίησης της ευαίσθητης περιοχής είναι η κρέμα για την ευαίσθητη περιοχή, η οποία χρησιμοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε γυναίκας. Οι καλύτερες κρέμες είναι οι εξής:

 

Frezyderm Aqua Care Vaginal Gel
Frezyderm Aqua Care Vaginal Gel

Η ενυδατική κρέμα για ευαίσθητη περιοχή της Frezyderm προορίζεται για διάφορες χρήσεις. Πρόκειται για μία ενυδατική και λιπαντική αιδoιοκολπική γέλη, που περιέχει ενεργά, ενυδατικά και λιπαντικά συστατικά. Είναι ιδανική για ατροφική κολπίτιδα λόγω εμμηνόπαυσης, δυσπαρευνία. Δεν περιέχει ορμόνες, φάρμακα και βαζελίνη και μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί η κρέμα αυτή για φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή, για ερεθισμούς και για το αίσθημα καύσου.

 

Intermed Eva Intima Moist Log Acting pH 3.0 Υγραντική Κολπική Γέλη
Intermed Eva Intima Moist Log Acting pH 3.0 Υγραντική Κολπική Γέλη

Είναι μια υγραντική κολπική γέλη, εμπλουτισμένη με υαλουρονικό οξύ, για την άμεση επαναφορά και μακροχρόνια διατήρηση της φυσιολογικής υγρασίας του κόλπου σε περιπτώσεις ξηρότητας, ανακουφίζοντας ταυτόχρονα από τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν, όπως είναι ο κνησμός, ο καύσος και ο ερεθισμός. Παράλληλα, ενισχύει και επιταχύνει την επουλωτική και αναπλαστική ικανότητα του κολπικού βλεννογόνου, σε περιπτώσεις που δημιουργούνται αμυχές ή μικροτραυματισμοί.

 

Αποτρίχωση ευαίσθητης περιοχής: Τι να προσέξω;

Η αποτρίχωση ευαίσθητης περιοχής στο σπίτι είναι μια σημαντική υπόθεση. Ανάλογα με τον τρόπο αποτρίχωσης που επιλέγετε, πρέπει να περιποιηθείτε και αντίστοιχα την ευαίσθητη περιοχή σας.

Αποτρίχωση με κερί στην ευαίσθητη περιοχή

Πλεονεκτήματα: Πρόκειται για ένα επίσης διαδεδομένο τρόπο αποτρίχωσης της ευαίσθητης περιοχής, καθώς χαρίζει μεγάλη διάρκεια και σταδιακή υποχώρηση της τριχοφυΐας. Παράλληλα, αφήνει το δέρμα μαλακό.

Μειονεκτήματα: Συχνά συνοδεύεται από ερεθισμό του δέρματος κι ερυθρότητα, η οποία όμως δε διαρκεί πολύ.

Δοκιμάστε:

Veet Ταινίες Κεριού για το Μπικίνι και τις Μασχάλες
Veet Ταινίες Κεριού για το Μπικίνι και τις Μασχάλες

Οι Veet Ταινίες Αποτρίχωσης για την περιοχή του Μπικίνι περιέχουν Αμυγδαλέλαιο και Βιταμίνη Ε, γνωστά για τα οφέλη τους στο ευαίσθητο δέρμα. Είναι εύκολες στη χρήση – η ειδική λαβή Easy Strip™ σας βοηθά να πετύχετε την καλύτερη τεχνική αποτρίχωσης για τέλεια αποτελέσματα με μια εύκολη κίνηση. Οι αποτριχωτικές ταινίες Veet® δρουν ακόμα και σε κοντές τρίχες και αφήνουν το δέρμα απαλό έως και τέσσερις εβδομάδες. Τα συστατικά τους είναι καταπραϋντικά.

 

Ξυράφι

Πλεονεκτήματα: Αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τρόπο αποτρίχωσης της ευαίσθητης περιοχής χάρη στην ταχύτητα και την ευκολία, που προσφέρει.

Μειονεκτήματα: Παρά την ευκολία που χαρίζει, η αποτρίχωση με ξυράφι εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι οι τοπικοί ερεθισμοί, η μικρή διάρκεια του αποτελέσματος, η ξηρότητα και η θυλακίτιδα. Η θυλακίτιδα είναι μια ενοχλητική κατάσταση, η οποία προκαλείται από την εισχώρηση μικροβίων στο θύλακα της τρίχας.

Δοκιμάστε:

 

Gillette Simply Venus
Gillette Simply Venus

Ξυραφάκια μιας χρήσης με ασφαλή λαβή, που εφαρμόζει απόλυτα στο χέρι. Οι λεπτές λεπίδες τους συνοδεύονται από λιπαντική ταινία MoistureRich, ώστε να γλιστρούν αποτελεσματικά πάνω στο δέρμα και εμποδίζουν τους τραυματισμούς.

 

Gillette Venus Treasures
Gillette Venus Treasures

Ξυραφάκια Μιας Χρήσης που έχουν τρεις λεπίδες και στρογγυλεμένη κεφαλή. Αυτά τα γυναικεία ξυραφάκια μιας χρήσης σας προσφέρουν άνετο και βαθύ ξύρισμα με μια μόνο κίνηση. Η κινούμενη στρογγυλεμένη κεφαλή φτάνει ακόμη και στις πιο δύσκολες περιοχές. Η ταινία ένδειξης ξεθωριάζει για να σας δείξει ότι δε σας παρέχεται πια το τέλειο ξύρισμα της Venus.

 

Κρέμα αποτρίχωσης

Πλεονεκτήματα: Ένας γρήγορος τρόπος αποτρίχωσης, που δεν πονάει και δεν αφήνει σημάδια.

Μειονεκτήματα: Δε συνίσταται για αποτρίχωση σε όλο το μπικίνι και πρέπει να είστε προσεκτική αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα.

Δοκιμάστε:

Veet Silky Fresh Αποτριχωτική Κρέμα
Veet Silky Fresh Αποτριχωτική Κρέμα

Η Veet αποτριχωτική κρέμα για κανονικές επιδερμίδες δρα κοντά στη ρίζα, ακόμη και σε κοντές τρίχες, προσφέροντάς μεταξένια απαλότητα για έως και μία εβδομάδα. Ενώ αφαιρεί αποτελεσματικά τις τρίχες, η κρέμα Veet όχι μόνο ενυδατώνει την επιδερμίδα σας για έως και 24 ώρες, αλλά είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι προσφέρει έως και 7 μέρες λειότητας. Απολάυστε τώρα την τέλεια εμπειρία αποτρίχωσης! Έτσι, το δέρμα σας δεν θα είναι απλώς απαλό, αλλά λείο και μεταξένιο, θα έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ και οι τρίχες που ξαναβγαίνουν θα είναι πιο απαλές.

 

Veet Αποτριχωτική Κρέμα για Ευαίσθητο Δέρμα
Veet Αποτριχωτική Κρέμα για Ευαίσθητο Δέρμα

Η κρέμα Veet διαλύει και δεν κόβει την τρίχα, έτσι η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα αναπτύσσεται με πιο αργούς ρυθμούς από ότι με το ξύρισμα και δεν αφήνει αίσθημα αξύριστης τρίχας όταν επανεμφανίζεται.

 

Ξυριστική μηχανή για την ευαίσθητη περιοχή

Πλεονεκτήματα: Εμποδίζει τους τραυματισμούς, είναι εύκολη και γρήγορη.

Μειονεκτήματα: Τα αποτελέσματα διαρκούν όσο και το ξύρισμα.

 

Tips για την ευαίσθητη περιοχή:

  • Προσοχή στην τουαλέτα

Μετά την ενούρηση είναι σημαντικό η φορά του σκουπίσματος είναι από μπροστά προς τα πίσω και όχι το αντίθετο.

  • Όχι στην υγρασία

Είναι απαραίτητο το σχολαστικό σκούπισμα μετά το ντους ή το μπάνιο, αλλά και η αλλαγή μαγιό κάθε φορά, που βγαίνουμε από τη θάλασσα. Μπορεί να ακούγεται κουραστικό, αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τα συνεπαγόμενα της υγρασίας, που ευνοεί την ανάπτυξη μυκητιάσεων και βακτηρίων. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η τακτικά αλλαγή πετσέτας.

  • Σωστά εσώρουχα

Μπορεί τα σέξυ εσώρουχα και οι δαντέλες να είναι μοναδικά στο θέαμα, όμως καλό ειναι να τα αποφεύγουμε όσο μπορούμε. Ιδανικά είναι τα βαμβακερά εσώρουχα σε σωστό μέγεθος και άνετη εφαρμογή. Αυτά αφήνουν την ευαίσθητη περιοχή να αναπνέει , ώστε να αποφύγετε τους ερεθισμούς, την εφίδρωση και τις μολύνσεις.

  • Αλλάζω συχνά ταμπόν και σερβιέτες

Είναι απαραίτητη η συχνά αλλαγή και ο καθαρισμός της περιοχής τις δύσκολες μέρες. Σημαντικό είναι επίσης να χρησιμοποιείτε το μέγεθος της σερβιέτας, που είναι κατάλληλο για τη ροή σας και όχι μεγαλύτερο.

 

Πώς θα καταλάβω ότι κάτι δεν πάει καλά;

Υπάρχουν διάφορα σημάδια, που θα σας δείξουν ότι κάτι συμβαίνει στην ευαίσθητη περιοχή σας και ότι πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας ή κάποιον ειδικό.

1. Αλλαγή στα κολπικά υγρά

Αν παρατηρείτε αλλαγή στην ποσότητα, την υφή και την οσμή των κολπικών υγρών, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας, καθώς αυτή η αλλαγή συνήθως σημαίνει και κάποια ανισορροπία στην ευαίσθητη περιοχή.

2. Έντονη φαγούρα και αίσθημα καύσου

Η φαγούρα και η αίσθηση «καψίματος» στην ευαίσθητη περιοχή χωρίς κάποιο λόγο, όπως ας πούμε ένα πρόσφατο ξύρισμα, είναι σύμπτωμα διαταραχής της ισορροπίας της περιοχής.

3. Εξανθήματα

Τα εξανθήματα ή άλλες δερματικές αλλαγές είναι ένα κουδουνάκι, το οποίο πρέπει να σας οδηγήσει άμεσα στην πόρτα του γιατρού.

4. Ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή

Μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι έχει αλλάξει το pH της περιοχής ή ότι υπάρχει κάποια φλεγμονή.

 

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συνταντική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα