×

Τι γνωρίζετε για την εργοθεραπεία;

 29/11/2022 1m, 38s

Τι είναι η εργοθεραπεία;

Η εργοθεραπεία είναι η επιστήμη που έχει ως κυρίαρχο στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας και των δεξιοτήτων ενός παιδιού. Οι δραστηριότητες που αξιοποιούνται είναι οργανωμένες και σχεδιασμένες με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού και το παιχνίδι αποτελεί το βασικό της θεραπευτικό εργαλείο, το οποίο βοηθά στην αποτελεσματικότερη ανταπόκριση του παιδιού στην εργοθεραπευτική διαδικασία.

 

Πότε χρειάζεται ένα παιδί εργοθεραπεία;

Ένα παιδί χρειάζεται εργοθεραπεία όταν εμφανίζονται συγκεκριμένα συμπτώματα. Ορισμένα από τα συμπτώματα αυτά είναι τα ακόλουθα:

• Δυσγραφία
• Αντιστροφή γραμμάτων και αριθμών
• Δυσανάγνωστος γραφικός χαρακτήρας
• Δυσκολία αυτοεξυπηρέτησης (σίτιση, ένδυση, κ.ά.)
• Ελλιπείς κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες
• Αδυναμία συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα και διάσπαση προσοχής
• Μειωμένος χωρικός και χρονικός προσανατολισμός
• Ευαισθησία σε έντονες γεύσεις, οσμές και θορύβους
• Αποφυγή ακολουθίας οδηγιών/εντολών
• Διατροφικές δυσκολίες

Η εργοθεραπεία αποτελεί ένα επάγγελμα υγείας και πρόνοιας που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων που απαιτούνται στην καθημερινή ζωή ενός παιδιού. Η έγκαιρη διάγνωση από μικρή ηλικία είναι καθοριστική και η εργοθεραπευτική παρέμβαση μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση της λειτουργικότητας του παιδιού άμεσα.

Ποια διδακτικά υλικά προτείνει το my-book.gr;

Η κατανόηση του χρόνου και του χώρου σε σχέση με αυτό που ζει τώρα ένα παιδί, αποτελεί σημαντική δεξιότητα για τον προσανατολισμό του. Από τη μία πλευρά, το διδακτικό υλικό Χρονικός προσανατολισμός περιέχει τη μεθοδική κατάκτηση της έννοιας του χρόνου με τη χρήση βιωματικών στοιχείων. Από την άλλη πλευρά, το διδακτικό υλικό Χωρικός προσανατολισμός περιλαμβάνει μία σειρά από δραστηριότητες προσέγγισης και κατάκτησης των χωρικών εννοιών μέσω της διασύνδεσης με την καθημερινότητα.

Το ίδιο σημαντική με την κατανόηση του χρόνου και του χώρου είναι η σωματογνωσία, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο το παιδί αντιλαμβάνεται τα διάφορα μέρη του σώματος καθώς και της λειτουργίας του.

Το διδακτικό υλικό Σωματογνωσία βασίζεται στις αρχές αγωγής υγείας και περιέχει βιωματικά παιχνίδια, παζλ, επιτραπέζια και παιχνίδια αντίληψης και παρατηρητικότητας έτσι ώστε το παιδί να υιοθετήσει με μεγαλύτερη ευκολία τρόπους καλής συμπεριφοράς και υγιεινής.

Επισκεφτείτε το my-book.gr και ανακαλύψτε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με την Εργοθεραπεία!

Η Μάρθα Ηλιοπούλου είναι ειδική παιδαγωγός. Φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Τμήμα : Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας  ( παιδαγωγική κατεύθυνση). Έχει πραγματοποιήσει  μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Università degli Studi di Torino Dipartimento di Psicologia. Η εργασιακή της προϋπηρεσία αφορά ιδιωτικές και δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών ΕΑΕ, καθώς και διαφοροποιημένης μάθησης. Έχει εργαστεί με προγράμματα ΕΣΠΑ σε δημόσια σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS. Έχει εργαστεί ως Υπεύθυνη ειδική παιδαγωγός σε κέντρα αποκατάστασης αναπτυξιακών δυσκολιών στην Αθήνα καθώς και ως ειδική παιδαγωγός σε Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης Αναπτυξιακών Διαταραχών. Έχει δουλέψει ως συνοδός ένταξης σε Γενικά Σχολεία. Έχει προσφέρει εθελοντική εργασία στα SpecialOlympics εφαρμόζοντας ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα σε ενήλικες με Ν.Υ και αναπτυξιακές διαταραχές.  Από το 2015 είναι επιστημονικά υπεύθυνη για το δικό της Κέντρο Ειδικών Θεραπειών το «Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου «ΕΞΕΛΙΞΗ» στην Σπάρτη και στους Μολάους Λακωνίας.Είναι υπεύθυνη των εκδόσεων my-book.gr και μέλος της ομάδας σχεδιασμού επιστημονικού υλικού του ΙΕΠ.

Προτεινόμενα Άρθρα