×

Τι οφέλη προσφέρει στον οργανισμό η υγιεινή διατροφή;

 17/11/2023 4m, 30s

Αδιαμφισβήτητα, η καλή υγεία είναι το παν για μια καλή ποιότητα ζωής. Το γνωστό σε όλους ευ ζην είναι βασικό ζητούμενο σε κάθε άνθρωπο! Παρόλα αυτά, το ξεχνάμε αρκετά συχνά, αν κρίνουμε από τις συνήθειες που έχουμε και τον τρόπο ζωής που επιλέγουμε να κάνουμε.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια «στροφή» στην υγιεινή διατροφή, ως κομμάτι ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αρκετοί άνθρωποι, αισθάνονται πως μια υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση, μπορούν να προσφέρουν την πολυπόθητη μακροζωία. Στην πράξη, όμως, πως βοηθάει η υγιεινή διατροφή τον οργανισμό μας; Μάθετε περισσότερα για την υγιεινή διατροφή και τα πραγματικά της οφέλη στο άρθρο που ακολουθεί.

 

Τι είναι η υγιεινή διατροφή;

«Τι είναι η υγιεινή διατροφή» αναρωτιούνται αρκετοί άνθρωποι και πολύ εύλογα το κάνουν, μιας και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε για αυτού τους είδους τη διατροφή, είναι διάσπαρτες. Αρχικά, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το γεγονός πως μία υγιεινή διατροφή δε σημαίνει ότι διακόπτουμε την πλειονότητα των τροφών που λαμβάνουμε.

Το παν είναι να λήψη διαφορετικών τροφών, στη σωστή ποσότητα, για να παρέχετε στον οργανισμό σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Έτσι, θα μπορέσετε να διασφαλίσετε ότι καταναλώνετε διαφορετικές πηγές βιταμινών στη σωστή ισορροπία, αντί να αρνείστε ορισμένα τρόφιμα ή ποτά. Όλα τα τρόφιμα πρέπει να βρίσκονται στο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής σας, εκτός από τα άτομα που ακολουθούν ιατρική δίαιτα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως κάθε άνθρωπος χρειάζεται μια ισορροπία πρωτεϊνών, λιπών, υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων στη διατροφή του, για να διατηρήσει έναν υγιή οργανισμό.

 

Υγιεινή Διατροφή: Τι οφέλη έχει;

Ένα διατροφολόγιο που είναι βασισμένο στην ισορροπία και ποικιλία σε τροφές, μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό μας και να μας προσφέρει ευεξία. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τα οφέλη της υγιεινής διατροφής στο σύνολο του οργανισμού μας. Να σημειωθεί πως αυτά τα οφέλη δεν είναι κοινά πάντοτε, καθώς υπάρχουν συνάνθρωποί μας, που χρειάζονται συγκεκριμένο διατροφολόγιο, από τον ιατρό τους.

Υγιεινή Διατροφή & Οφέλη

Διαχείριση Βάρους

Η κατανάλωση σε υγιεινές τροφές, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα και μέτρια ποσότητα ακόρεστων λιπαρών, βοηθούν στη διατήρηση ενός καλού σωματικού βάρους. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να συντελέσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων υγείας. Επιπλέον, η κατανάλωση φυτικών ινών βοηθάει στη μείωση της όρεξης και απώλειας βάρους, με φυσικό τρόπο.

Διαχείριση του διαβήτη

Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες αποτελούν μία εκ των βασικών αιτιών επιβάρυνσης του διαβήτη. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει ένα διαβητικό άτομο να διατηρήσει ένα φυσιολογικό επίπεδο σακχάρου. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση των επιπλοκών του διαβήτη.

Βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε πράσινα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και τροφές με χαμηλά λιπαρά, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Επίσης, η κατανάλωση υγιεινών τροφών βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου

Οι αιτίες εμφάνισης του καρκίνου είναι αρκετές και μέσα σ’ αυτές βρίσκουμε και τις ανθυγιεινές τροφές. Γι’ αυτό τον λόγο, η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες. Τέτοιες τροφές είναι τα μούρα, τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, που βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών.

Βελτίωση της πέψης

Ορισμένα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν φυτικές ίνες και προβιοτικά. Αυτά τα τρόφιμα συντελούν στη διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου, ενώ βοηθούν και στη βελτίωση της πέψης. Επίσης, μερικά λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Ενίσχυση των οστών & των δοντιών

Μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και των δοντιών μας. Τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, το μπρόκολο και τα όσπρια, είναι πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο και συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου προβλημάτων στα οστά.

Μείωση του άγχους

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλλει για καλύτερη διάθεση και να μειώσει το άγχος. Εάν τρώτε θρεπτικά, θα νιώσετε καλύτερα και πιο ενεργητικοί. Αποφύγετε την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και φρούτων με λιπαρά. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του ψυχικού στρες.

Βελτίωση της ανοσίας

Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει στη απομάκρυνση των ασθενειών. Η κατανάλωση σε τροφές όπως πράσινα λαχανικά, αντιοξειδωτικά, φρούτα, θαλασσινά, βότανα και μπαχαρικά μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Βελτίωση της υγείας του δέρματος

Ακόμα και μια μερίδα από «junk food», μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές βλάβες και εστίες ακμής. Η κατανάλωση υγιεινών τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως και ποτά όπως νερό και πράσινο τσάι, είναι ο καλύτερος «σύμμαχος» για καθαρό δέρμα.

Καλύτερος ύπνος

Ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας και η κακή υγεία μπορεί να επηρεάσει αντίστροφα τον ύπνο σας. Η καλή διατροφή μπορεί να βοηθήσει και στις 2 περιπτώσεις. Οι καλύτερες διατροφικές συνήθειες βοηθούν στην επίλυση των βασικών αιτιών των προβλημάτων ύπνου και να έχετε έναν ποιοτικό ύπνο.

Συντελεί στη μακροζωία

Έχοντας χαμηλότερο κίνδυνο για όλες τις παραπάνω παθήσεις, έχετε περισσότερες πιθανότητες να ζήσετε μια καλύτερη ζωή. Μια άλλη σημαντική πτυχή για τη μακροζωία είναι η βελτιωμένη διάρκεια της υγείας. Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής (λόγω της προόδου της σύγχρονης ιατρικής), δεν είναι πάντα υγιείς για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους. Κατά συνέπεια, η καλή διατροφή ωφελεί τόσο τη διάρκεια της υγείας όσο και τη διάρκεια ζωής σας.

 

Πηγές

Benefits of Healthy Eating (cdc.gov)

Top 11 Health Benefits Of Eating Well (pharmeasy.in)

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα