×

Μακροζωία & υγεία: Πως συμβάλλει η ενυδάτωση;

 17/11/2023 3m, 4s

Στις 22 Μαρτίου κάθε έτους τιμάται αυτή η μέρα ως η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Όπως μπορεί να γνωρίζετε, περίπου τα 2/3 του ανθρώπινου οργανισμού αποτελείται από νερό. Αυτό σημαίνει πως το νερό αποτελεί κινητήρια δύναμη ζωής! Παρόλα αυτά, η κατασπατάληση των υδάτων και ο σύγχρονος τρόπος ζωής τείνει να το εξαλείψει.

Ως προς το ίδιο μας το σώμα, η μη κατανάλωση νερού μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, όπως αφυδάτωση, πρόωρη γήρανση, πέτρες στα νεφρά, κ.λπ. Η επαρκής λήψη νερού όμως έχει φανεί πως συντελεί για τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή τη μακροζωία και την ευεξία! Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί και μάθετε πως η ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να προσφέρει μακροζωία.

 

Τι είναι η μακροζωία;

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για το τι είναι η μακροζωία. Όπως δηλώνουν και τα συνθετικά της λέξης, μακροζωία είναι η ζωή πέρα από το κλασικό προσδόκιμο. Βέβαια, η μακροζωία καθορίζεται – όχι πάντα – από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Τοποθεσία
  • Φύλο
  • Κοινωνικοοικονομική κατάσταση
  • Γενετική
  • Τρόπος ζωής
  • Περιβάλλον

Ο τρόπος ζωής που θέλουμε να κάνουμε, όμως, μπορεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο, για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Με βελτιώσεις στη διατροφή, καθημερινή άσκηση και καλύτερη ιατρική περίθαλψη, μπορεί να γίνει αυτό. Τα νούμερα εξάλλου αυτό δηλώνουν: το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων αυτή τη στιγμή είναι στο ζενίθ και αναμένεται να αυξηθεί.

 

Τι οφέλη προσφέρει η ενυδάτωση του οργανισμού;

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή: το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο για την ύπαρξη ζωής. Το νερό είναι το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό στο σώμα και εκτελεί πολλαπλές ζωτικές λειτουργίες, όπως:

  • Αφαιρεί τις τοξίνες
  • Βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό
  • Απαραίτητο για την πέψη & διάσπαση τροφών
  • Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος
  • Καθυστερεί στα πρώιμα σημάδια γήρανσης του προσώπου

Όπως αντιλαμβανόμαστε, το νερό μας βοηθά να ζήσουμε και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Επιπλέον, έχει ειπωθεί πως η τακτική πρόσληψη νερού και αποφυγή της αφυδάτωσης, αποτελεί σημάδι υγιεινού τρόπου ζωής για έναν άνθρωπο. Κατά συνέπεια, η τακτική πρόσληψη νερού να γίνει η κινητήριος δύναμη για αλλαγή στον τρόπο ζωή μας!

 

💡 Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η αφυδάτωση ή η υπερενυδάτωση προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό, επομένως η λήψη νερού απαιτεί μέτρο

 

Μακροζωία & Νερό: τι έδειξαν οι έρευνες;

Έρευνες έχουν δείξει πως η αύξηση του μέσου προσδόκιμου ζωής που παρατηρήθηκε τους προηγούμενους αιώνες οφείλεται εν μέρει στην αυξημένη πρόσβαση σε καθαρό, ασφαλές νερό σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Αν αναλογιστούμε απλά την ύπαρξη βακτηρίων και μικροβίων στα ακάθαρτα νερά τα προηγούμενα χρόνια, κατανοούμε πως το βιοτικό επίπεδο άλλαξε άρδην με τα νέα συστήματα καθαρισμού και φιλτραρίσματος του νερού.

Με βάση τους ειδικούς, λέγεται πως η καλή ενυδάτωση μπορεί να προστατεύσει την υγεία και τη μακροζωία, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η υπέρταση, η θανατηφόρα στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό έμφραγμα. Παράλληλα, άλλες έρευνες συνδυάζουν το νερό με τη χαμηλή πιθανότητα για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου και ουροδόχου κύστης.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε και η μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH), που εξέτασε δεδομένα υγείας σε περισσότερους από 11.000 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες που παρακολουθήθηκαν για περίπου 25 χρόνια. Για να προσδιορίσει πόσο ενυδατωμένοι ήταν οι συμμετέχοντες, η ερευνητική ομάδα μέτρησε τη συγκέντρωση νατρίου ( αλατιού) στο αίμα τους.

Ενώ οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είχαν επίπεδα νατρίου στο αίμα που έπεφταν εντός ενός φυσιολογικού εύρους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με επίπεδα νατρίου άνω του μ.ο., είχαν 21% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν νεότεροι σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ήταν καλύτερα ενυδατωμένοι.

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν συνεχή παραδείγματα για το νερό και τα πραγματικά οφέλη που έχει για μια καλύτερη ζωή.

 

Πηγές

Ways to drink more water everyday (longevity.technology)

Study: Staying Hydrated Might Be the Secret to Living Longer (verywellhealth.com)

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα