×

Πώς ο ύπνος βοηθάει το ανοσοποιητικό μας;

 17/11/2023 4m, 49s

Διανύοντας τα τελευταία χρόνια μια πανδημία, η οποία έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση του επιπέδου της υγείας μας, μια πανδημία στην οποία ο σύγχρονος άνθρωπος καλείται να ζήσει και να προσαρμοστεί σε μια νέα κανονικότητα, με στόχο να συνεχίσει να δρα και να εξελίσσεται στα νέα δεδομένα και συνθήκες, προκύπτει μια μεγάλη συζήτηση και ενδιαφέρον για το πως διατηρείται σε υψηλά θετικά επίπεδα το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Επίσης, εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει το πως προκύπτει η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και πως συνδέεται με τις καθημερινές δραστηριότητες και επιλογές.

 

Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα;

Το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε οργανισμού αποτελείται από το σύστημα οργάνων και όλους τους βιολογικούς μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την άμυνα του οργανισμού. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται ο μυελός των οστών, ο θύμος αδένας, οι λεμφαδένες, ο σπλήνας, οι αμυγδαλές κ. α.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται και εμπεριέχει πολλούς σημαντικούς ιστούς, κύτταρα και όργανα κάποια από τα πιο σημαντικά είναι:

  • Μυελός των οστών
  • Θύμος Αδένας

στα οποία αναπτύσσονται και δημιουργούνται σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δευτερευούσης σημασίας όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι τα εξής:

  • Ο σπλήνας
  • Οι αμυγδαλές

Το ανοσοποιητικό σύστημα και η σωστή λειτουργία του αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς η δυσλειτουργία αυτού μπορεί να προκαλέσει αρκετά -κάποια λιγότερο και κάποια περισσότερο -σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Τι βοηθάει στη τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος;

Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις σε διαφορετικές επιλογές που μπορεί κάποιος να επιλέξει ώστε να πετύχει τη βελτίωση του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να στοχεύσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ομαλότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του.

Κάποια βασικά οφέλη που κάποιος μπορεί να λάβει από διαφορετικές επιλογές με σκοπό τη τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος προκύπτουν εάν προσθέσει στην καθημερινότητα του κάποιες συνήθειες όπως οι παρακάτω:

  • Σωματική άσκηση σε τακτά χρονικά διαστήματα εντός της εβδομάδας με σκοπό την καλύτερη λειτουργία και τόνωση της υγείας του σώματος το οποίο βοηθά σημαντικά στην πιο εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργεία του ανοσοποιητικού.
  • Σωστή διατροφή και επιλογή τροφών που βοηθούν στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Επιλογή τροφών που συνάδουν με την εποχή που καλλιεργούνται ώστε να έχουν τα απαραίτητα συστατικά και οφέλη για να μεταφέρουν στον οργανισμό όλες τις θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται με στόχο την καλύτερη λειτουργία συνολικά του οργανισμού και ειδικά συμβάλλουν στη τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Σε πολλές περιπτώσεις βοηθά συνδυαστικά η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που είναι ειδικά σχεδιασμένα με σκοπό την βελτίωση και τη τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, σε περιπτώσεις που δεν είναι επαρκής η λήψη των απαραίτητων στοιχείων από άλλες πήγες που επιλέγει το άτομο.
  • Ο σωστός και επαρκής ύπνος.

 

Πώς επηρεάζει η έλλειψη ύπνου το ανοσοποιητικό;

Ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί κόπωση, μειωμένη συγκέντρωση και μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει αποδειχτεί πως η έλλειψη ύπνου κάνει τον οργανισμό πιο ευάλωτο στη γρίπη και στο κρυολόγημα καθώς και σε οποιονδήποτε “εισβολέα”.

 

Πώς βοηθά ο ύπνος στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για να χτίσουμε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο να επηρεάζει θετικά την υγεία μας, πολύ σημαντική είναι η σωστή διατροφή, η λήψη των τροφών που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των οργάνων και των βιολογικών μηχανισμών που αυτά παράγουν και συνολικά στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Εξίσου σημαντικό σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω είναι η σωματική άσκηση η οποία χρειάζεται να γίνει μια συνήθειά η οποία πρώτα από όλα προάγει την υγειά του σώματος και του νου και κατά συνέπεια συμβάλλει απολυτά και συστηματικά και στην ενίσχυση και εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Απόλυτα σημαντικός όμως αποτελεί και ο σωστός και επαρκής ύπνος και όταν λέμε σωστός και επαρκής ύπνος εννοούμε:

  • Ο σωστός ύπνος προκύπτει όταν αποσυνδεόμαστε από κάθε συσκευή και σκέψεις της καθημερινότητας και προετοιμάζουμε το σώμα μας για να χαλαρώσει και στη συνέχεια να κοιμηθεί.

Εάν είμαστε μπροστά από μια οθόνη και ύστερα προσπαθούμε να πείσουμε τον εγκέφαλο μας να μη σκέφτεται να χαλαρώσει και να κοιμηθεί, αποτελεί μια διαδικασία και συνήθεια που δε βοηθάμε τον εγκέφαλο να λάβει τη σωστή καθοδήγηση και συνεπώς δεν επιτυγχάνεται ποιοτικός και σωστός ύπνος.

Είναι σημαντικό ο καθένας από εμάς να δημιουργήσει μια καθημερινή ρουτίνα πριν τον ύπνο, με σκοπό να αποκτήσει καλύτερο και πιο ποιοτικό βραδινό ύπνο.

Επαρκής ύπνος σημαίνει επαρκής ποσοτικά και ποιοτικά. Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουμε διαφέρουν οι ανάγκες μας σε ύπνο. Πιο αναλυτικά, τα παιδιά χρειάζονται πάνω από 10 ώρες ύπνο, ενώ οι ενήλικες 7-9 ώρες. Όμως δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες. Πρακτικά, ο οργανισμός μας ξεκουράζεται πιο αποτελεσματικά σε συνθήκες απόλυτου σκότους, κατά το οποίο εκκρίνεται μεγαλύτερη ποσότητα μελατονίνης, γνωστή ως ορμόνη του ύπνου, και σε συνθήκες απόλυτης ησυχίας.

  • Οι ώρες οι οποίες κοιμάστε αποτελούν και αυτές ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς κατά τις συγκεκριμένες ώρες 00:00 με 04:00 το βράδυ, γίνονται οι περισσότερες λειτουργίες ανάπλασης και αποθεραπείας του σώματος, όπου παράγονται ορμόνες που αποτελούν τη σωματική και ψυχολογική ασπίδα, ενώ τις ίδιες ώρες γίνεται η αποτοξίνωση στο συκώτι, λειτουργίες πολύ σημαντικές για τον οργανισμό μας.
  • Επιπλέον οι επαρκείς ώρες ύπνου συνδυασμένες με την σωματική άσκηση και τη σωστή διατροφή βοηθούν στην συνολική ισορροπία του οργανισμού τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά με αποτέλεσμα η συνολική λειτουργία και ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος να είναι πιο εύκολη να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω μπορεί εύκολα να κατανοήσει κανείς τα οφέλη του ύπνου συνολικά για τη σωστή σωματική και ψυχολογική λειτουργία του οργανισμού, αλλά και το πως βοηθά αποτελεσματικά στην ενίσχυση και στην βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Άλλωστε η ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ιδίως την εποχή που διανύουμε και ζούμε με μια πανδημία να κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας είναι κάτι που όλους μας απασχολεί. Φυσικά αποτελεί μια ανησυχία, μέσω της οποίας δημιουργείται το κίνητρο για δράση με σκοπό να βρεθούν οι αποτελεσματικοί τρόποι βελτίωσης και προστασίας του ανοσοποιητικού τους συστήματος με στόχο την αύξηση της άμυνας του οργανισμού.

 

Επιμέλεια Άρθρου: Κέλλυ Πηγαδιώτη, Φαρμακοποιός @Pharm24

Η Κέλλυ Πηγαδιώτη φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Τμήμα Φαρμακευτικής, από όπου έλαβε το 2021 το πτυχίο της και τον Ενιαίο και Αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master). Κατά το διάστημα 2021-24 εργάστηκε στο Pharm24 ως φαρμακοποιός. Συνεχίζει και ενημερώνεται συνεχώς για τα επιστημονικά νέα και παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια για τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας, της ανάπτυξης εμβολίων και της ανάπτυξης νέων φαρμάκων.

Προτεινόμενα Άρθρα