×

Τι οφέλη έχει για το Δέρμα η Διακοπή του Καπνίσματος;

 20/09/2023 3m, 49s

Το κάπνισμα αποτελεί μία συνήθεια που έχει υιοθετήσει ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων ανά τον κόσμο, πολύ συχνά παρατηρείται να ξεκινά από μικρή ηλικία η συνήθεια αυτή και να εξελίσσεται στο πέρασμα των ετών ως ένα μεγάλο «πάθος» δύσκολο να διακοπεί, ενώ υπάρχουν και φορές ου ξεκινούν το κάπνισμα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Συχνά οι καπνιστές αποκαλούν το τσιγάρο ως μία παρέα σε δύσκολες περιόδους ή περιόδους άγχους, κάτι που καθιστά τη διαδικασία διακοπής του ιδιαίτερα δύσκολη για κάποιους ή και αδύνατη πολλές φορές. Φυσικά υπάρχουν και μη φανατικοί καπνιστές, που καπνίζουν περαστικά ή αυτοί που πήραν την απόφαση και συνειδητά διέκοψαν το κάπνισμα τηρώντας αυτή την απόφαση, χωρίς να γυρίσουν ξανά στην παλιά συνήθεια.

Πλέον ανά τον κόσμο, υπάρχουν από το κράτος, οργανωμένες καμπάνιες ενημέρωσης όπου έχουν στόχο να επικοινωνήσουν και να ενημερώσουν τις αρνητικές συνέπιες του καπνίσματος για την υγεία των ανθρώπων καθώς και τις συνέπειες που μπορεί να έχει ακόμα και το παθητικό κάπνισμα. Για αυτό τον λόγο έχουν υιοθετηθεί και αντίστοιχοι νόμοι, όπου απαγορεύουν το κάπνισμα εντός κλειστών χώρων, με σκοπό την προστασία όσων δεν καπνίζουν, και φυσικά μικρών ή ευπαθών ομάδων.

 

Ποια είναι τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος;

Φυσικά η απόφαση της διακοπής του καπνίσματος, έχει ως κύριο αποτέλεσμα πολλαπλά οφέλη για την υγεία, πιο συγκεκριμένα:

  1. Το αναπνευστικό σύστημα μπορεί και λειτουργεί πιο ομαλά και σωστά, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η αναπνευστική υγεία του ατόμου, ιδιαίτερα αν είναι ήδη επιβαρυμένη από το συστηματικό κάπνισμα ετών. Επίσης, μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών όπως ο πνευμονικός έμφραγμα, ο καρκίνος του πνεύμονα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
  2. Βελτίωση της υγείας της καρδιάς, καθώς η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων, όπως ο καρδιακός επεισόδιο και η άσθμα.
  3. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και να μειώσει τον κίνδυνο κατακράτησης ασβεστίου στα οστά.
  4. Τέλος, η διακοπή του καπνίσματος, συμβάλλει στη συνολική καλή υγεία και βελτίωση αυτής, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ενέργεια και η αντοχή του ατόμου, να παρατηρείται βελτίωση του ύπνου και φυσικά μια γενική εσωτερική και εξωτερική ανανέωση. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι πως η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο στόμα, το λαιμό, το στήθος, και τα ούλα.

 

Ποια τα οφέλη στο δέρμα από τη διακοπή του καπνίσματος;

Εξίσου θετικά βοηθά και στην υγειά του δέρματος η διακοπή του καπνίσματος, το συστηματικό κάπνισμα συμβάλλει στη συσσώρευση τοξινών και βλαβερών ουσιών που επιδρούν αρνητικά τόσο στην υγεία, όσο και στην υγεία του δέρματος.

Έτσι επιδρά αρνητικά στην υγεία του δέρματος, στην υγιή όψη ατού, ενώ επηρεάζει και στην παραγωγή κολλαγόνου το οποίο είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση της ελαστικότητας και της δομής του δέρματος. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την παροχή αίματος στο δέρμα, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποσότητα των θρεπτικών ουσιών και του οξυγόνου που φτάνουν στα κύτταρα του δέρματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό, θαμπό και άτονο δέρμα.

Έτσι συνολικά:

  1. Βελτιώνεται η όψη και την εμφάνιση του δέρματος: η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της εμφάνισης ρυτίδων και των κηλίδων στο δέρμα, καθώς μειώνει τη συσσώρευση βλαβερών ουσιών στο δέρμα.
  2. Επανέρχεται η φωτεινότητα στο δέρμα: η φωτεινότητα του δέρματος αλλάζει και αυξάνεται καθώς βελτιώνει την παροχή αίματος και την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών και του οξυγόνου που φτάνουν στα κύτταρα του δέρματος.
  3. Βελτιώνεται η υφή: η διακοπή του καπνίσματος διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στην αναδόμηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα, που μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο λεία και απαλή υφή του δέρματος.
  4. Μείωση της φλεγμονής στο δέρμα: το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τη φλεγμονή στο δέρμα και να προκαλέσει ερεθισμούς και κοκκινίλες. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις και να βοηθήσει στη βελτίωση της επιδερμίδας.
  5. Τέλος, φυσικά, συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του δέρματος: με τη διακοπή του καπνίσματος αποφεύγεται η ξηρότητα, η τάση για ακμή κ.α. Φυσικά σε όλα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η μείωση των πιθανοτήτων να εμφανιστεί καρκίνο στο δέρμα.

 

Συντελεί τελικά η διακοπή του καπνίσματος στην καλή υγεία της επιδερμίδας;

Η διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να δράσει θετικά συνολικά για την υγεία του οργανισμού αλλά και την υγεία του δέρματος, να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης πολλαπλών και διαφορετικών αρνητικών επιπτώσεων.

Τέλος, καθώς η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί μία προσωπική απόφαση και διαδικασία, μπορεί να συμβουλευτεί τον γιατρό του ή να βρει υποστήριξη σε προγράμματα διακοπής του καπνίσματος που προσφέρονται από πολλούς οργανισμούς. Παράλληλα, μπορεί να υιοθετήσει στρατηγικές που κάνουν τη διαδικασία πιο εύκολη, όπως η αντικατάσταση του καπνίσματος με υγιεινότερες συνήθειες, η συμμετοχή σε στήριξης ομάδων και η χρήση αντικαπνιστικών προϊόντων.

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα