×

Βαλίτσα Μαιευτηρίου: Τι πρέπει να πάρετε στο μαιευτήριο;

 27/03/2024 8m, 50s

Μέλλουσα μαμά, για να έχεις προσγειωθεί σε αυτό το κείμενο σημαίνει ότι το πλησιάζει η στιγμή, που θα γνωρίσεις το μωρό σου και βρίσκεσαι σε πυρετώδεις ετοιμασίες για την πολυπόθητη αυτή ημέρα. Η όλη διαδικασία συνοδεύεται ήδη από πολύ άγχος, για να σκέφτεσαι και τι πρέπει να μη λείψει από τη βαλίτσα μαιευτηρίου. Για αυτό, εμείς φτιάξαμε το check list με όλα τα απαραίτητα για τη βαλίτσα μαιευτηρίου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

 

Βαλίτσα μαιευτηρίου: Πότε την ετοιμάζω;

Αλήθεια έχεις αναρωτηθεί, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ετοιμάσεις τη λίστα μαιευτηρίου; Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Καλό είναι να ξεκινήσεις να ετοιμάζεις τη βαλίτσα μαιευτηρίου σιγά – σιγά από νωρίς. Αυτό σημαίνει ακόμη και από τον 7ο μήνα. Έτσι, κερδίζεις την ηρεμία σου, αφού νιώθεις κατά κάποιο τρόπο έτοιμη, αλλά και μειώνεις τις πιθανότητες να σε βρει απροετοίμαστη κάτι απρόοπτο.

 

Τι πρέπει να έχει η βαλίτσα μαιευτηρίου;

Άλλο ένα ζήτημα προς συζήτηση. Το τι θα περιέχει η βαλίτσα σου και πώς θα διαμορφωθεί η λίστα μαιευτηρίου για το μωρό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η εποχή. Διαφορετική είναι η βαλίτσα μαιευτηρίου το χειμώνα και το φθινόπωρο και διαφορετική την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ας χωρίσουμε τη βαλίτσα σε δύο μέρη: ένα για τη μαμά κι ένα για το παιδί.

 

Λίστα μαιευτηρίου για τη μαμά

 

Ρούχα και Εσώρουχα

  • Ζακέτα (ειδικά αν είναι χειμώνας ή φθινόπωρο)

Μία ζακετούλα είναι πάντα χρήσιμη. Πόσο μάλλον μετά τη γέννα, που ο οργανισμός καταπονείται και είναι αδύναμος. Επιλέξτε μία ζακέτα με φαρδιά μανίκια για να μπορούν να ανεβαίνουν εύκολα σε περίπτωση, που χρειαστεί.

  • Κάλτσες

Απαραίτητες τόσο κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και του καλοκαιριού. Όπως είπαμε, ο οργανισμός είναι ευάλωτος μετά τη γέννα. Έτσι, μπορεί να νιώσεις ρίγη και τα άκρα σου να κρυώνουν.

  • Σουτιέν θηλασμού

Τα σουτιέν θηλασμού είναι ειδικά διαμορφωμένα με άνοιγμα στο στήθος, για να διευκολύνουν τη διαδικασία του θηλασμού. Αμέσως μετά τη γέννα, το στήθος της μανούλας μεγαλώνει κι άλλο λόγω της παραγωγής γάλατος. Οπότε καλό είναι να προμηθευτείτε ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φοράτε πριν τη γέννα. Φυσικά προτιμότερα είναι τα βαμβακερά εσώρουχα. Το κυριότερο είναι να έχετε άνεση. Ακόμη και για τις μανούλες, που δε θα θηλάσουν για διάφορους λόγους, τα σουτιέν θηλασμού θα τους χαρίσουν άνεση.

  • Πιτζάμες και T-Shirt

Τις περισσότερες ώρες στο μαιευτήριο θα τις περάσεις με τις πιτζάμες. Για αυτό φρόντισε να είναι άνετες και όμορφες, για να σου φτιάχνουν τη διάθεση. Διάλεξε βαμβακερά σετ ή ολόσωμα κομμάτια, για να αποφύγεις την άβολη αίσθηση των συνθετικών υφασμάτων. Από την άλλη μεριά, ένα άνετο t-shirt πάντα είναι απαραίτητο.

  • Εσώρουχα μίας χρήσης (λοχείας)

Ιδανικά είναι τα Chicco Mammy. Είναι εσώρουχα – σλιπ μίας χρήσης από υγιεινό απαλό μη υφασμένο ύφασμα, χωρίς ραφές. Ιδανικό κατά τις ημέρες μετά τον τοκετό, ιδίως όταν υπάρχουν ραφές ή καισαρική τομή. Είναι άνετο κατά τη διάρκεια της παραμονής στο μαιευτήριο.

  • Παντόφλες

Δε χρειάζεται και πολύ ανάλυση. Οι παντόφλες είναι απαραίτητες. Μάλιστα καλό είναι να έχεις κι ένα δεύτερο ζευγάρι για να το χρησιμοποιήσεις κατά τη διάρκεια του ντους, για να μην εκτεθείς σε πιθανά μικρόβια.

  • Πετσέτες

Οι πετσέτες μπάνιου και προσώπου καλό είναι να υπάρχουν, είτε σου τις παρέχει το νοσοκομείο είτε όχι.

 

Προϊόντα περιποίησης για τη νέα μητέρα

Αποτελεί έναν εύκολο και άμεσο τρόπο να καθαρίσετε τα χέρια σας στο λεπτό, γεγονός που σίγουρα θα χρειαστεί μέχρι να βρείτε τον τρόπο σας με το μωράκι.

Μετά τη γέννα, ο οργανισμός υφίσταται αφυδάτωση λόγω της απώλειας υγρών. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να «σκάσουν» τα χείλη σου. Γι’ αυτό δες ποια είναι τα πιο ενυδατικά lip balm για να έχεις μαζί σου.

 

Avene Cold Cream Stick Levres Nourrisant
Avene Cold Cream Stick Levres Nourrisant

Είναι ιδανικό για ξηρά και ταλαιπωρημένα χείλη. Θρέφει, επανορθώνει και προστατεύει τα χείλη σου. Παράλληλα, καταπραΰνει και ανακουφίζει.

 

 

La Roche-Posay Nutritic Lips
La Roche-Posay Nutritic Lips

Αποτελεί φροντίδα αποκατάστασης για πολύ ξηρά χείλη. Μειώνει άμεσα το τράβηγμα, την ευαισθησία και το σκάσιμο. Μη λιπαρή υφή λεπτού στικ που απορροφάται αμέσως από την επιδερμίδα.

 

 

Ducray Ictyane Baume Levres
Ducray Ictyane Baume Levres

Θρέφει κι επανορθώνει άμεσα τα σκασμένα χείλη. Τα χείλη μαλακώνουν άμεσα και επανακτούν την ελαστικότητα και την άνεσή τους. Με πλούσια και ανθεκτική υφή, χωρίς άρωμα.

 

 

Neutrogena Norwegian Formula Lip Stick
Neutrogena Norwegian Formula Lip Stick

Για έντονο σκάσιμο στα χείλη, απορροφάται εύκολα και χαρίζει αίσθημα άνεσης.

 

Ένα νεσεσέρ με τα απολύτως βασικά καλλυντικά που χρησιμοποιείς κι ένα καθρεφτάκι είναι σχεδόν απαραίτητα. Το ότι έγινες μανούλα, δε σημαίνει ότι σταμάτησες να είσαι και γυναίκα. Αν θελήσεις να περιποιηθείς λίγο τον εαυτό σου, θα έχεις την ευκαιρία. Αν όχι, δεν πειράζει! Σιγά τον χώρο που πιάνουν! Τα νύχια σου όμως καλό είναι να τα περιποιείσαι. Πρέπει να είναι κομμένα και λεία, ώστε να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα στο ευαίσθητο δερματάκι του μωρού.

 

  • Χτένα, λαστιχάκια…

…και οτιδήποτε συνηθίζεις να χρησιμοποιείς στα μαλλιά σου και σε βολεύει. Είναι σημαντικό να νιώθεις άνεση.

 

  • Οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα
Gum travel kit Σετ Ταξιδιου
Gum Travel Kit Σετ Ταξιδιου

Μπορείτε να επιλέξετε ένα travel σετ ταξιδιού με οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα και οδοντικό νήμα. Γενικά, σας προτείνουμε να επιλέξετε travel size προϊόντα, τα οποία δεν πιάνουν πολύ χώρο στη βαλίτσα σας και έχουν επαρκή ποσότητα προϊόντος για τις ημέρες που θα βρίσκεστε στο μαιευτήριο.

 

Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις καθαριστικά με ουδέτερο άρωμα. Καμία μυρωδιά δεν πρέπει να επικαλύπτει τη δική σου, καθώς είναι το πρώτο στοιχείο, που θα γνωρίσει σε εσένα το μωράκι σου.

 

  • Μωρομάντηλα

Πάντα είναι απαραίτητα και χρήσιμα.

 

Καλό είναι να έχεις μαζί σου σερβιέτες για τις μέρες που θα μείνεις στο μαιευτήριο λόγω της αιμορραγίας.

 

  • Πιστολάκι

 

  • Επιθέματα θηλής

Είναι εξαιρετικά σημαντικά και χρήσιμα, καθώς από τη στιγμή της γέννας ξεκινάει και η ροή του γάλακτος και η ροή δε διακόπτεται. Με τα επιθέματα στήθους από τη μία προστατεύεσαι από λεκέδες κι επιμολύνσεις και από την άλλη διατηρείς τη θηλή σου καθαρή, για να έρθει σε επαφή με το μωρό στο θηλασμό.

 

Σου προτείνουμε τα επιθέματα στήθους Chicco, που σου παρέχουν διπλή απορροφητικότητα και είναι αντιβακτηριακά, ή τα Nuk Ultra Dry με πυρήνα συγκράτησης της υγρασίας και τέλεια εφαρμογή.

Χρήσιμα θα σου φανούν και τα μαντηλάκια καθαρισμού για το στήθος που βοηθούν στη διατήρηση της φυσικής ποσότητας υδρολιπιδίων του δέρματος. Είναι άοσμα και άγευστα και δε χρειάζεται ξέβγαλμα μετά τη χρήση τους.

 

  • Κρέμα ραγάδων

Καλό είναι να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το προϊόν αντιμετώπισης ραγάδων μετά την εγκυμοσύνη. Εμείς σου προτείνουμε:

 

Frezyderm Reconstria Cream

Η αναπλαστική κρέμα για τη διόρθωση των ραβδώσεων (ραγάδων) που παρουσιάζονται μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή μετά από απότομη αλλαγή βάρους της Frezyderm θα σε καταπλήξει με τα αποτελέσματά της. Ενυδατώνει επιφανειακά και σε βάθος το δέρμα, αναδομεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη και λειαίνει την επιδερμίδα, επανακτώντας την ελαστικότητα και την ομοιόμορφη όψη.

 

 

Mustela Maternity Stretch Marks Cream

Ένα εξαιρετικό υποαλλεργικό και ασφαλές προϊόν για τη μητέρα και το μωρό κατά την προγεννητική περίοδο και για μετά τον τοκετό. Είναι συμβατό με τον θηλασμό. Ενδυναμώνει την ελαστικότητα του δέρματος και αφήνουν την επιδερμίδα απαλή.

 

 

Bio-Oil Skincare Oil
Bio-Oil Skincare Oil

Το Bio Oil Skincare Oil, το Νο 1 σε πωλήσεις προϊόν για ουλές και ραγάδες είναι ένα ειδικό έλαιο περιποίησης του δέρματος, κατάλληλο για την πρόληψη και ανάπλαση ενάντια σε ουλές, ραγάδες και ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο δέρματος. Η ειδική σύνθεσή του αποτελείται από ένα συνδυασμό εκχυλισμάτων φυτών και βιταμινών, συνδυασμένα σε μια βάση ελαίου. Συνιστάται από τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθήνας, για την αποτελεσματική και ασφαλή χρήση του ενάντια στην εμφάνιση ραγάδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

 

Lierac Phytolastil
Lierac Phytolastil Solute

Πρόκειται για έναν μη λιπαρό διορθωτικό ορό με αναδομητικό φυτικό σύμπλοκο σε ποσοστό 84%, που διορθώνει τις σχηματισμένες ραγάδες. Προσφέρει ολοκληρωμένη αισθητική βελτίωση όσον αφορά το χρώμα, το πλάτος και το μήκων των ραγάδων. Το αναδομητικό του σύμπλοκο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και τανίνες και ενεργοποιεί τη βιοσύνθεση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης από τις ινοβλάστες.

 

 

  • Κρέμα για θηλές

Είναι σημαντική για την ενδυνάμωση και περιποίηση των θηλών κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

 

Intermed PregnaDerm Protective Nipple Cream
Intermed PregnaDerm Protective Nipple Cream

Η Pregnaderm protective nipple cream σχεδιάστηκε ειδικά ώστε να προστατεύει και να περιποιείται τις θηλές στη περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Η πλούσια σύνθεσή της σε περιποιητικούς και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες σε συνδυασμό με την τεχνολογία InterTECH, συμβάλει καθοριστικά στην προετοιμασία και ενδυνάμωση των θηλών αλλά στην προστασία από ερεθισμούς και φλεγμονές κατά τη περίοδο του θηλασμού. Για καλύτερα αποτελέσματα συστήνεται η χρήση της από το 4ο μήνα της κύησης. Είναι δερματολογικά ελεγμένη και δεν περιέχει parabens ή άλλα συντηρητικά και αλλεργιογόνους παράγοντες.

 

  • Υποσέντονα μίας χρήσης

Είναι εξαιρετικά χρήσιμα και για εσένα και για το μωρό. Μπορείς να τα έχεις στρωμένα στο κρεβάτι σου για να αποφύγεις πιθανούς λεκέδες, αλλά και να τα χρησιμοποιείς κατά την αλλαγή πάνας του μωρού. Εμείς σου προτείνουμε τα Septona Dry PLus Υποσέντονα.

 

  • Μαξιλάρι θηλασμού

Είναι καλό να το ΄χεις μαζί σου από το μαιευτήριο, ώστε να εξοικειωθείς με τον τρόπο χρήσης του και να είσαι έτοιμη όταν επιστρέψετε σπίτι. Εμείς σου προτείνουμε τα:

 

Dr. Browns Μαξιλάρι Θηλασμού

Είναι σχεδιασμένο από ειδικό σύμβουλο θηλασμού με ειδικές γωνίες και καμπύλες ώστε να βοηθάει στην πέψη αλλά και να περιορίζει τυχόν προβλήματα που μπορεί να επιφέρει το τάισμα στα βρέφη.
Εμποδίζει τις μετακινήσεις του μωρού χάρη στην ευρεία και σταθερή επιφάνειά του. Κατασκευασμένο από 100% βαμβάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα με ή χωρίς το κάλυμμα και πλένεται εύκολα στο πλυντήριο ή με στεγνό καθάρισμα.

 

Βαλίτσα μαιευτηρίου για το μωρό

 

Ρουχαλάκια για την έξοδο από το μαιευτήριο

  • Βρεφικά φορμάκια

Το ύφασμα και η ποιότητά τους πρέπει να είναι ανάλογη με την εποχή, κατά την οποία θα γεννήσετε.

  • Φανελάκια

Για να τα φοράει το μωράκι μέσα από το φορμάκι.

  • Καλτσάκια

Αν και συνήθως τα φορμάκια καλύπτουν και τις πατούσες, μπορεί να χρειαστούν λόγω χαμηλής θερμοκρασίας του μωρού.

  • Κουβερτούλα

Το ύφασμα και η ποιότητά της πρέπει να είναι ανάλογη με την εποχή, κατά την οποία θα γεννήσετε.

 

Προϊόντα Περιποίησης για το Μωρό

 

  • Πάνες αγκαλιάς

 

  • Πετσετούλες για το μωρό…

…για το ρέψιμο του μωρού και για ό, τι άλλο προκύψει.

 

 

 

 

 

 

Και κάπως έτσι, είσαι έτοιμη να κλείσεις τη λίστα για βαλίτσα μαιευτηρίου και να είσαι ήσυχη, ότι πήρες όλα τα απαραίτητα. Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου το αγαπημένο σου βιβλίο, για να περνά η ώρα, όταν υπάρχει!

 

Βρείτε εδώ τη λίστα με τα απαραίτητα για το μαιευτήριο, εκτυπώστε τη και φτιάξτε τη βαλίτσα μαιευτηρίου σας, χωρίς να ξεχάσετε κάτι σημαντικό!

 

Με το καλό!

 

Επιμέλεια Άρθρου: Συντακτική Ομάδα Pharm24.gr

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα