×

10 Εύκολες Πρακτικές Αδυνατίσματος για μετά τις Γιορτές!

 11/01/2024 4m, 10s

Τα Χριστούγεννα έφτασαν αισίως στο τέλος τους. Η επιστροφή από τις διακοπές ολοκληρώθηκε με τα γιορτινά τραπέζια της περιόδου των εορτών να φαντάζουν ήδη μακρινή ανάμνηση. Ωστόσο, οι «καταχρήσεις» του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού παραμένουν εδώ, με τα λιπαρά, το αυξημένο βάρος και τους δείκτες υγείας να έχουν χτυπήσει κόκκινο.

Η ανάγκη για αποτοξίνωση, μείωση λίπους και κατ’ επέκταση βάρους αποτελεί αναγκαιότητα για τον καθένα, πάνω απ’ όλα για την καλή υγεία μας.

Στο άρθρο μας που ακολουθεί, θα γίνει αναφορά σε 10 εύκολες και αποτελεσματικές μεθόδους για αδυνάτισμα φέτος τον χειμώνα!

 

10 Συμβουλές για Αποτελεσματικό Αδυνάτισμα

Παρακάτω θα δούμε 10 καλές και εύκολες συμβουλές για αδυνάτισμα μετά τις γιορτές. Τα παρακάτω tips μπορείτε να τα ακολουθήσετε μεμονωμένα ή και συνδυαστικά και να βρείτε τον ρυθμό αδυνατίσματος που ταιριάζει στις προσωπικές σας ανάγκες.

Συμβουλή 1 Baby steps

Μην προσπαθήσετε να κάνετε βιαστικά βήματα για αδυνάτισμα και αποτοξίνωση, καθώς θα τα παρατήσετε γρήγορα. Ξεκινήστε με τα «βήματα του μωρού», κάνοντας μικρές αλλαγές. Στη συνέχεια, δημιουργήστε σταδιακά περισσότερους στόχους καθώς έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε να επιτύχετε. Με αυτή τη λογική, θα σας βοηθήσει να είστε πιο συγκεντρωμένοι και με κίνητρο στον τελικό σας στόχο.

Συμβουλή 2 Καλός ύπνος

Βάσει μελετών, η έλλειψη ύπνου οδηγεί ένα άτομο να επιθυμεί κατανάλωση καφεΐνης και γλυκών, αυξάνοντας αδικαιολόγητα την πρόσληψη θερμίδων. Επιπλέον, επηρεάζει αρνητικά τη συγκέντρωση, τα επίπεδα ενέργειας, το στρες και τη μνήμη. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να διασφαλίζετε τουλάχιστον 7 έως 9 ώρες ύπνου καθημερινά, για να διατηρείτε την απαραίτητη ενέργεια και συγκέντρωση που απαιτούνται για τη συνέχιση του διατροφικού προγράμματος.

Συμβουλή 3 Ενυδάτωση

Η πρόσληψη υγρών βοηθά στην ανακούφιση από το αίσθημα της πείνας, καθώς συχνά οι άνθρωποι παρανοούν την πείνα ως δίψα. Επιπλέον, η ενυδάτωση μειώνει το φούσκωμα, «καθαρίζει» το σώμα από τοξίνες και συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής υγείας. Να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό και το πίνετε πριν από κάθε γεύμα, εξασφαλίζοντας έτσι μια άνετη επίτευξη της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας νερού.

Συμβουλή 4 Όχι φαγητό το βράδυ

Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την αύξηση βάρους είναι ο χρόνος της ημέρας κατά τον οποίο καταναλώνουμε τις τροφές. Αν και ασκείστε, καταναλώνετε ένα υγιεινό ποσό φρούτων και λαχανικών, και πίνετε αρκετό νερό, αλλά παρατηρείτε αύξηση βάρους, είναι πιθανόν να συμβαίνει λόγω του χρονικού πλαισίου κατανάλωσης τροφής.

Η κατανάλωση τροφών κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, όπως και η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ποτών με ζάχαρη, όπως χυμούς ή αναψυκτικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα μας δεν μεταβολίζει την τροφή εξίσου αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνεπώς, συνιστάται να επιλέγετε στρατηγικές υγιεινής διατροφής και να προσαρμόζετε τον χρόνο κατανάλωσης τροφής, προκειμένου να προλαμβάνετε την παραγωγή περιττού βάρους.

Συμβουλή 5 Πρωτεΐνη

Έρευνες υποδεικνύουν ότι η πρωτεΐνη προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια στο αίσθημα κορεσμού σε σύγκριση με υδατάνθρακες ή λίπη. Οι άνθρωποι που κατανάλωναν πρωινό ή μεσημεριανό γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες φέρεται να εμφανίζουν μειωμένο αίσθημα πείνας στο επόμενο γεύμα τους. Η πρωτεΐνη απαιτεί επίσης λιγότερες θερμίδες για την αφομοίωσή της.

Συμβουλή 6 Άσκηση

Ενώ είναι κοινή παραδοχή ότι η άσκηση αποτελεί έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να καίτε επιπλέον θερμίδες. Ωστόσο, προτού ξεκινήσετε τακτικά άσκηση, θα πρέπει να συμβουλεύεστε και να μην υπερβάλλετε, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση ή τραυματισμό.

Εκτός από τη συμβολή στην απώλεια βάρους, η φυσική άσκηση επιφέρει θετική νοοτροπία και συνδράμει στη λήψη πιο υπεύθυνων διατροφικών αποφάσεων. Είναι προτιμητέο να ξεκινάτε την άσκηση με μια σταθερή ρουτίνα και σταδιακά να αυξάνετε το επίπεδο δραστηριότητας εβδομάδα-εβδομάδα.

Συμβουλή 7 Μετρήστε μέχρι το 10

Έρευνες υποδεικνύουν ότι η κανονική αίσθηση πείνας διαρκεί περίπου μόνο δέκα λεπτά. Έτσι, προτού υποκύψετε στον πεινασμένο πειρασμό, προτείνεται να ενεργοποιήσετε το διανοητικό χρονόμετρό σας για ένα δεκάλεπτο “τάιμ άουτ”. Αξιοποιήστε αυτό το διάστημα για να αντιμετωπίσετε ένα καθήκον από τη λίστα καθηκόντων σας, επιλέγοντας κάτι που θα σας προσφέρει αίσθηση ολοκλήρωσης και θα σας απομακρύνει από το ψυγείο.

Συμβουλή 8 Χαλαρώστε με το αλκοόλ

Να θυμάστε ότι το αλκοόλ είναι πηγή θερμίδων. Το αλκοόλ, επίσης, επιβαρύνει το συκώτι και μπορεί να το οδηγήσει στο να γίνει πιο λιπώδες. Εάν το συκώτι σας είναι λιπώδες, θα δυσκολευτείτε να εκτελέσει τις συνήθεις λειτουργίες του, όπως η αποτοξίνωση.

Συμβουλή 9 Πείτε STOP στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Προτιμήστε την κατανάλωση ολόκληρων, μη επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς αυτά είναι πιο ευεργετικά για την υγεία σας και διατηρούν το βάρος σας σε χαμηλά επίπεδα. Αντίθετα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα θεωρούνται ανθυγιεινά και συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Κατά την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, το σώμα σας δεν απολαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τα εν λόγω τρόφιμα είναι επίσης πλούσια σε ζάχαρη, λίπη και θερμίδες, και δεν συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Προτιμήστε, αντ’ αυτού, λαχανικά και φρούτα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία που προσφέρουν αίσθηση πληρότητας.

Συμβουλή 10 Θετική σκέψη!

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η χαμηλή αυτοεκτίμηση αποτελεί κύρια αιτία υπερφαγίας. Ενθαρρύνετε τον εαυτό σας να επικεντρωθεί στα θετικά σημεία της προσωπικότητάς σας και όχι στα αδύνατα σημεία. Επιλέξτε ρούχα που αναδεικνύουν και κολακεύουν το σημερινό σας βάρος.

 

🤔 Εσείς ξεκινήσατε αποτοξίνωση μετά τις γιορτές;

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα