×

Γιατί πρέπει να Πίνουμε Πράσινο Τσάι; 

 27/03/2024 6m, 30s

Το πράσινο τσάι, αυτό το αρωματικό και αναζωογονητικό ρόφημα, έχει κατακτήσει τις καρδιές και τα σώματα ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Πέρα από την απολαυστική του γεύση, το πράσινο τσάι κρύβει μέσα του μια πληθώρα υγιεινών οφελών που το καθιστούν ένα από τα πιο δημοφιλή και θρεπτικά ροφήματα παγκοσμίως.

Στο παρόν άρθρο, θα εξερευνήσουμε την ιστορία, την παρασκευή, τα οφέλη για την υγεία και τις διάφορες παραλλαγές του πράσινου τσαγιού. Επιπλέον θα γίνει αναφορά στη δίαιτα με πράσινο τσάι και σε συνταγές για το τέλειο πράσινο τσάι.

 

Η προέλευση του πράσινου τσαγιού

Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο διαδεδομένα είδη τσαγιού στον κόσμο, και η προέλευσή του χρονολογείται πίσω αιώνες. Η ιστορία του πράσινου τσαγιού ξεκινάει στην αρχαία Κίνα, περίπου το 2.000 π.Χ.

Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται αποκλειστικά από τα φύλλα του φυτού camellia sinensis. Η διαδικασία παρασκευής του συγκεκριμένου τσαγιού έχει ως εξής:

  1. Τα φύλλα μαδούνται
  2. μαραίνονται ελαφρώς
  3. μαγειρεύονται αμέσως για να διατηρηθεί η ποιότητα και να αποφευχθεί η οξείδωση.

Ως αποτέλεσμα αυτών των μεθόδων, το πράσινο τσάι έχει πολύ υψηλότερη συγκέντρωση σε χλωροφύλλη, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά από άλλα είδη τσαγιού.

Οι συνθήκες καλλιέργειας για το πράσινο τσάι μπορούν να χωριστούν σε δύο διαφορετικούς τύπους:

  • Πράσινο τσάι που καλλιεργείται στον ήλιο
  • Πράσινο τσάι που καλλιεργείται σε σκιά.

Τα φύλλα συλλέγονται γενικά τρεις φορές το χρόνο, με την πρώτη συλλογή να παράγει τα υψηλότερης ποιότητας φύλλα. Τέλος, η διαδικασία θέρμανσης διαφέρει πολύ ανάλογα με την περιοχή και τις τεχνικές της τσαγιέρας.

 

Oι ποικιλίες του πράσινου τσαγιού

Υπάρχουν περίπου 20 διαφορετικά είδη πράσινου τσαγιού, ενώ οι διαφοροποιήσεις στο εκάστοτε πράσινο τσάι υπάγονται στις περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες αναπτύσσεται και στις μηχανικές διεργασίες που χρησιμοποιούνται για την ξήρανση των φύλλων.

Ακολουθούν παρακάτω τα top είδη πράσινου τσαγιού που πρέπει να γνωρίζετε:

  • Sencha
  • Matcha
  • Σίντσα
  • Μπάντσα
  • Γκιοκούρο
  • Kukicha
  • Tencha
  • Konacha
  • Funmatsucha
  • Fukamushicha

Τύποι γεύσεων πράσινου τσαγιού

Το πράσινο τσάι, εκτός από τις ποικιλίες που διαθέτει, έχει και διάφορους τύπους που συνδυάζουν το κομμάτι της γεύσης. Μερικοί γνωστοί γευστικοί συνδυασμοί αφορούν:

  • Μαροκινό πράσινο τσάι μέντας
  • Πράσινο τσάι με άνθη χαμομηλιού
  • Πράσινο τσάι από γιασεμί
  • Πράσινο τσάι Ιμαλαίων
  • Πράσινο τσάι με μέλι & λεμόνι

 

Το πράσινο τσάι περιέχει περισσότερη καφεΐνη από άλλα είδη τσαγιού;

Το πράσινο τσάι περιέχει ικανοποιητική ποσότητα καφεΐνης, ωστόσο, δεν αποτελεί το είδος τσαγιού με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα.

Το μαύρο τσάι περιέχει την υψηλότερη ποσότητα καφεΐνης, που κυμαίνεται μεταξύ 64 και 112 mg ανά μερίδα 8 oz.

Γενικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού 8 oz αποδίδει περίπου 24-39 mg καφεΐνης ανά μερίδα. Αυτή η μέτρηση ποικίλλει ανάλογα με τη διάρκεια που το πράσινο τσάι εμποτίζεται. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος εμποτισμού, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη μειώνεται κάθε φορά που το τσάι επαναποτίζεται.

Τέλος, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη που μπορεί να εμπεριέχει ένα είδος τσαγιού, εξαρτάται άμεσα από τους παρακάτω παράγοντες:

  • Ποικιλία τσαγιού
  • Χρόνος συγκομιδής
  • Πρακτικές καλλιέργειας
  • Μέθοδοι επεξεργασίας
  • Χρόνος βρασμού
  • Θερμοκρασία νερού
  • Ποσότητα φύλλων τσαγιού

 

Μπορεί το πράσινο τσάι να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Πολλές έρευνες έχουν υπάρξει κατά καιρούς, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο μπορεί να συντελέσει το πράσινο τσάι για αδυνάτισμα. Ως γνωστόν, το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα στον πλανήτη. Με υψηλή σύνθεση σε αντιοξειδωτικά και διάφορες φυτικές ενώσεις, ωφελεί την υγεία μας. Ορισμένα, οφέλη του πρασίνου τσαγιού, όπως θα δούμε παρακάτω, βοηθούν και στο αδυνάτισμα.

Ουσίες για απώλεια λίπους

Τα φύλλα τσαγιού περιλαμβάνουν πολλές ευεργετικές ενώσεις. Μια από αυτές τις ενώσεις που περιέχονται στο πράσινο τσάι είναι η καφεΐνη, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Η καφεΐνη αποτελεί ένα γνωστό διεγερτικό που έχει επιβεβαιωθεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες ότι συμβάλλει στην αύξηση της καύσης λίπους και βελτιώνει την απόδοση κατά τη διάρκεια της φυσικής άσκησης.

Ωστόσο, το πράσινο τσάι προσφέρει επίσης σημαντικά οφέλη για τη δίαιτα μέσω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Συγκεκριμένα, περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που αναφέρονται ως κατεχίνες. Η πιο σημαντική από αυτές τις κατεχίνες είναι η επιγαλλοκατεχίνη γαλλική (EGCG), η οποία μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό.

Μπορεί να κινητοποιήσει το λίπος από τα λιποκύτταρα

Για να την καύση λίπους, ο οργανισμός πρέπει να προβεί στη διάσπασή του μέσα στα λιποκύτταρα και να το απελευθερώσει στην κυκλοφορία του αίματος.

Μελέτες πάνω σε ζώα έχουν δείξει ότι οι ενεργές ενώσεις που περιέχονται στο πράσινο τσάι μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν την διαδικασία της λιπόλυσης, ενισχύοντας τις επιδράσεις ορισμένων ορμονών που ενθαρρύνουν την καύση του λίπους, όπως η νορεπινεφρίνη (ή νοραδρεναλίνη).

Το βασικό αντιοξειδωτικό που περιέχεται στο πράσινο τσάι, το EGCG, μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό ενός ενζύμου που διασπά τη νορεπινεφρίνη. Όταν αυτό το ένζυμο αναστέλλεται, η ποσότητα της νορεπινεφρίνης αυξάνεται, προωθώντας τη διάσπαση του λίπους. Έτσι, τα λιποκύτταρα διασπώνται περισσότερο, με το απελευθερωμένο λίπος να εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος για να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας από κύτταρα, όπως τα μυϊκά κύτταρα.

Αυξάνει την καύση λίπους, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης

Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού έχει επανειλημμένα συσχετιστεί με την αυξημένη καύση λίπους, ιδίως κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Σε μια συγκεκριμένη μελέτη, παρατηρήθηκε ότι οι άνδρες που λάμβαναν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού πριν από την άσκηση κατάφεραν να καίνε περίπου 17% περισσότερο λίπος σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν λάμβαναν το συμπλήρωμα. Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύει τα αποτελέσματα της άσκησης στην καύση λίπους.

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη που διήρκεσε οκτώ εβδομάδες διαπίστωσε ότι οι κατεχίνες που περιέχονται στο τσάι αυξήσαν την καύση του λίπους τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και κατά την ανάπαυση.

Πολλές άλλες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν αυτά τα ευρήματα, υποδεικνύοντας ότι η EGCG ενισχύει την καύση του λίπους.

🤔Πράσινο Τσάι: Βοηθά στο αδυνάτισμα;

Ενισχύει το μεταβολικό ρυθμό

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού, είτε σε μορφή ροφήματος είτε σε μορφή συμπληρώματος, μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό καύσης θερμίδων, ακόμη και κατά την κατάσταση ανάπαυσης.

Στην πλειοψηφία των μελετών, αυτή η αύξηση κυμαίνεται περίπου στο 3-4%, ενώ ορισμένες μελέτες αναφέρουν αύξηση έως και 8%. Για ένα άτομο που καταναλώνει καθημερινά 2.000 θερμίδες, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 60-80 επιπλέον θερμίδες που καίγονται καθημερινά. Αυτό είναι παρόμοιο με την αύξηση που θα μπορούσατε να προσδοκάτε από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες!

Παρόλο που οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες είναι σχετικά μικρής διάρκειας, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η επίδραση αυτή στην αύξηση του μεταβολισμού μπορεί να διατηρείται μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, οι μελέτες δε δείχνουν την ίδια επίδραση του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού στον μεταβολισμό. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι ιδιότητες του πράσινου τσαγιού ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.

Το πράσινο τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος

Όσον αφορά την πραγματική απώλεια βάρους, τα αποτελέσματα του πράσινου τσαγιού είναι σχετικά μέτρια. Παρόλο που υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι μπορούν πράγματι να χάσουν βάρος, υπάρχουν και άλλες μελέτες που δεν δείχνουν κανένα αποτέλεσμα. Δύο ανασκοπήσεις πολλών ελεγχόμενων δοκιμών για συμπληρώματα πράσινου τσαγιού βρήκαν ότι οι άνθρωποι έχασαν κατά μέσο όρο περίπου 3 κιλά (1,3 kg).

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το υποδόριο λίπος, το οποίο βρίσκεται κάτω από το δέρμα, είναι μόνο ένα μέρος της εξίσου σημαντικής προβληματικής του σπλαχνικού λίπους, που είναι γνωστό και ως λίπος της κοιλιάς. Το σπλαχνικό λίπος συνδέεται με φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη, οι οποίες είναι στενά συνδεδεμένες με διάφορες σοβαρές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Πολλές μελέτες σχετικά με τις κατεχίνες του πράσινου τσαγιού δείχνουν ότι, παρόλο που τα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους είναι μέτρια, ένα σημαντικό μέρος του χαμένου λίπους αφορά το επιβλαβές σπλαχνικό λίπος.

Ως εκ τούτου, το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου πολλών σοβαρών ασθενειών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια μακροχρόνια και υγιή ζωή.

 

Συνταγές για το τέλειο πράσινο τσάι

Recipe By Pharm24.gr
Course: Beverage Cusine:Asian Difficulty:Easy

Servings

1 minutes

Preparing Time

zero minutes

Cooking Time

1-3 minutes

Calories

zero kcal

INGREDIENTS

  1. Φύλλα πράσινου τσαγιού ή 1 κουταλάκι του γλυκού για 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι.

  2. Ένα καθαρό σουρωτήρι τσαγιού

  3. 200ml νερό

  4. Διάφορα μπαχαρικά (προαιρετικά)

DIRECTION

  1. Βήμα 1

    Ένα κουταλάκι του γλυκού από φύλλα πράσινου τσαγιού θα κάνει ένα φλιτζάνι. <br>Πάρτε λοιπόν την κατάλληλη ποσότητα ανάλογα με τον αριθμό των φλιτζανιών που θα φτιάξετε.

  2. Βήμα 2

    Κρατήστε τα φύλλα τσαγιού μέσα σε ένα σουρωτήρι.

  3. Βήμα 3

    Ζεσταίνουμε το νερό στο σκεύος που θέλουμε στους 80-85°C. 

  4. Βήμα 4

    Τοποθετήστε το σουρωτήρι πάνω από το φλυτζάνι.

  5. Βήμα 5

    Αφού αφήσετε το πράσινο τσάι να βράσει για 2-3 λεπτά, για να φύγει και το πίκρισμα, το ρίχνετε μέσα στο φλυτζάνι. Για να βεβαιωθείτε ότι το τσάι έχει την κατάλληλη γεύση για εσάς, πίνετε μια κουταλιά κάθε 30-45 δευτερόλεπτα.

  6. Βήμα 6

    Ρίξτε μέλι ή κανέλα ή κάποιο άλλο γλυκαντικό για να δώσει άρωμα και γεύση στο ρόφημά σας.

NOTES

    Tip 1: Προθερμάνετε τη κούπα που θα πιείτε το τσάι, αυτό βοηθά στο να διατηρήσει το τσάι τη σωστή θερμοκρασία μόλις γεμίσετε τη κούπα. 

    Tip 2: Το καταλληλότερο νερό για τσάι είναι το φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο καθώς δεν περιέχει χλώριο ή άλλα μικροσωματίδια που θα καταστρέψουν τη γεύση του τσαγιού.

Recipe By Pharm24.gr
Course: Beverage Cusine:Asian Difficulty:Easy

Servings

5 minutes

Preparing Time

10 minutes

Cooking Time

zero minutes

Calories

80 kcal

INGREDIENTS

  1. 1lt νερό

  2. 1 φλούδα λεμονιού 

  3. 4 κ.γ. φύλλα μαύρου τσαγιού ή 4 φακελάκια πράσινο τσάι 

  4. 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη 

  5. φέτες από 1 λεμόνι (προαιρετικά) 

DIRECTION

  1. Βήμα 1

    Ρίχνουμε σε μια κανάτα το βρασμένο νερό. 

  2. Βήμα 2

    Προσθέτουμε τη φλούδα λεμονιού και το πράσινο τσάι (όσο το νερό είναι ακόμα ζεστό) και τα αφήνουμε να απελευθερώσουν τη γεύση και το άρωμα τους για περίπου 5 λεπτά περίπου. 

  3. Βήμα 3

    Αφαιρούμε το πράσινο τσάι και τη φλούδα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. 

  4. Βήμα 4

    Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 

  5. Βήμα 5

    Προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού. 

  6. Βήμα 6

    Τοποθετούμε την κανάτα στο ψυγείο για όση ώρα χρειάζεται μέχρι το τσάι να κρυώσει. 

  7. Βήμα 7

    Σερβίρουμε σε ποτήρια με πάγο.

NOTES

    Tip 1: Είναι σημαντικό να μην υπερβούμε τον συνιστώμενο χρόνο βράσης για κάθε είδος τσαγιού, αφήνοντας τα φακελάκια τσαγιού στο ζεστό νερό. Έτσι, θα αποφύγουμε την πικρή ή υπερβολικά δυνατή γεύση στο τσάι!

Διαβάστε επίσης:

Πράσινο Τσάι: Μοναδικά Οφέλη για τον Οργανισμό μας!

Τσάι Για Αδυνάτισμα: Ποια Τα Οφέλη Του;

 

Η συντακτική ομάδα του Pharm24.gr  έχει ως κύριο σκοπό την επιστημονική ενημέρωση σας για θέματα υγείας και ομορφιάς. Στο Health & Beauty Blog του Pharm24.gr θα βρείτε άρθρα που αφορούν γυναίκες, άντρες, παιδιά & βρέφη, αδυνάτισμα και αθλητές.

Προτεινόμενα Άρθρα